Quantcast

Intelsat si objednal 10 transpondérů na Thoru 6

| Tisk

Satelitní operátoři Intelsat a Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) budou společně usilovat o rozšíření orbitální pozice 1 stupeň západně. Intelsat si u společnosti TSBc objednal celkem 10 transpondérů na novém satelitu Thor 6. Vynesení této družice je předběžně naplánováno na druhý kvartál roku 2009.

Intelsat bude novou kapacitu na satelitu Thor 6 využívat pro expanzi na rychle rostoucích trzích střední a východní Evropy. Pro obě společnosti Telenor a Intelsat je to pokračování úsilí o vývoj pozice 1°W jako přední pozice v těchto regionech.

"Pro Telenor Satellite Broadcasting a Intelsat, tento kontrakt znamená společný zájem vytvořit 1°W jako výběr platformy pro vysílání služeb ve střední a východní Evropě," říká Cato Halsaa, CEO společnosti Telenor Satellite Broadcasting. "Těšíme se na plodnou a úspěšnou spolupráci."

David McGlade, CEO společnosti Intelsat při podpisu smlouvy uvedl, "Střední a východní Evropa je velmi konkurenční trh se zvyšujícím se zájmem po kvalitní kapacitě pro DTH vysílání. Tato smlouva představuje novou fázi v růstu naší dlouhodobé spolupráci s Telenor Satellite Broadcasting a umožňuje nám poskytovat našim zákazníkům kapacitu pro budoucí plány expanze v tomto regionu."

Satelit Thor 6 bude zhotoven na bázi platformy Spacebus 4000B2. Zhotoví a dodá jej společnost Thales Alenia Space. Družice bude mít 36 transpondérů v Ku pásmu. Z toho 20 transpondérů může sloužit pro požadavky operátorů ve střední a východní Evopě. Satelit vynese raketa Ariane 5 nebo Sojuz z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.

V současné době jsou na pozici 0,8°W až 1°W umístěny celkem tři satelity: Thor 2, Thor 3 a Intelsat 10-02. Družice Thor 2 slouží pro potřeby zemí Skandinávie (platforma Canal Digital), Thor 3 pro Canal Digital a bulharské, rumunské a slovenské stanice (platformy Focus Sat a Telenor). Intelsat 10-02 je z největší části využíván platformou Digi TV, která působí také na českém a slovenském trhu. Thor 2 je již na konci své očekávané životnost a bude začátkem příštího roku nahrazen novou družicí Thor 5 a bude mít celkem 24 transpondérů v Ku pásmu s pokrytím Skandinávie, celé Evropy a také Středního Východu.



Intelsat je předním providerem fixních satelitních služeb po celém světě a také přední poskytovatel těchto služeb pro všechna média, síťové služby a vládní sektor umožňuje lidem a obchodníkům kdykoliv stálý přístup od informací až po zábavu. Na českém a slovenském trhu je operátor známý především šířením programů platformy Digi TV.

Telenor Satellite Broadcasting je součástí Telenor Broadcast, jednou ze tří hlavních norských komunikačních operátorů, Telenor ASA. Telenor Satellite Broadcasting poskytuje rozsáhlé televizní vysílací služby pro distribuci, zpravodajské příspěvky a příležitostné využití pro všechny severské broadcastery a mnoho dalších vysílatelů napříč Evropou.

redakce





Reklama




Vybrané články