Quantcast

Nova HD na CS Linku zřejmě předčasně skončí

| Tisk

logo Zkušební vysílání TV Nova ve vysokém rozlišení bude v satelitním paketu CS Link patrně předčasně ukončeno. Pokud se tak stane, přijdou tím diváci o první HD program v češtině ze satelitu. "...satelitní vysílání bude pravděpodobně ukončeno v půlce listopadu," uvedla na dotaz serveru parabola.cz k délce HD experimentu televize na satelitu Veronika Šmítková, tisková mluvčí TV Nova.

Nova v HD odstartovala v kompresním formátu MPEG-4/HD na satelitní platformě CS Link dne 18. října 2007, tedy den poté, co se stejný program v high-definition objevil v DVB-T síti B společnosti Czech Digital Group na území Prahy a okolí (K46). Od startu Nova HD v CS Linku se původně počítalo se zkušebním vysíláním v tomto formátu do konce letošního roku. Na brněnském veletrhu Invex/Digitex byly zveřejněny optimistické výhledy do budoucnosti - probíhající jednání o možnosti šíření programu Nova HD i v příštím roce.

Invex ale přinesl zásadní zlom. Po brněnském veletrhu se začalo jednat o opačném postupu - o předčasném stažení programu Nova HD ze satelitního CS LINKu. Důvodem jsou právě probíhající obchodní a další spory, které zřejmě neumožní pokračovat v šíření Nova HD na satelitu. Pře by se teoreticky mohly obrátit i proti samotným divákům CS Linku. Společnost CME by v krajním případě mohla všechny své aktivity - programy Nova, Nova HD, Galaxie Sport a připravovaný program Nova Cinema, který odstartuje k 1.12.2007 v 11:00 hodin, přesunout k jinému satelitnímu operátorovi a satelitní systém - např. TeleNor, který začíná bojovat o pozici na trhu i v České republice a mohl by CME nabídnout lukrativní podmínky.

Je zřejmé, že u satelitního vysílání vždy probíhají tvrdé boje operátorů o další zákazníky, nejinak tomu může být i u programů společnosti CME. Jinak je tomu u DVB-T, kde jsou karty víceméně rozdány a prostor pro jednání velmi omezený.

Proč Nova testuje s HD?

Nova všechny své diváky s HD vysíláním příjemně překvapila. Proč ale vůbec testuje ve vysokém rozlišení? "Účelem tohoto experimentálního vysílání je vybrat co nejvhodnější kódovací technologii a ověřit si některé principy sdíleného šíření v různých distribučních platformách," říká serveru parabola.cz Veronika Šmítková, tisková mluvčí TV Nova. "Toto vysílání zatím není určeno širšímu diváckému zájmu," dodala.

HD testy nebudou patrně probíhat věčně a jednou skončí. "Experimenty jsou časově omezeny, satelitní vysílání bude pravděpodobně ukončeno v půlce listopadu, DVB-T a IPTV experimentální HD vysílání by mělo pokračovat do konce roku," popsala parabola.cz mluvčí TV Nova Veronika Šmítková.

Kde vysílá Nova HD na satelitu

technické parametry:
satelit: Astra 1E
pozice: 23,5 st. východní délky
kmitočet: 11,992 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
platforma: DVB-S



service ID: 9050
video PID: 2720 (MPEG-4)
audio PID: 2721, 2722
identifikace kanálu: Nova HD Test
kódování: CryptoWorks
dostupnost: karty Gital + TT Karty

Kde všude lze sledovat zkušební vysílání Nova HD

Experimentální vysílání programu Nova v HD rozlišení je možno sledovat v pozemních sítích DVB-T v multiplexu B (CDG) - oblast Praha, v multiplexu C (Telefónica O2) - oblast Praha a Brno. Zkušební vysílání v multiplexu A (Radiokomunikace) bylo časově omezeno na veletrh INVEX/DIGITEX v Brně a bylo již ukončeno. Další experimentální vysílání probíhá na satelitní platformě CS Link (Czech DiVision a T-Systems Pragonet : ASTRA 1E – pozice 23,5E). Přes IPTV lze Novu v HD zachytit v síti Mattes AD (Severomoravský kraj, Praha-Stodůlky) a v síti Telefónica O2. Experimentální vysílání v sítích kabelových operátorů je předmětem probíhajících jednání.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články