Quantcast

TechniSat DigiCorder HD S2, vlajková loď HDTV přístrojů (1.)

| Tisk

logo V dnešní recenzi bych chtěl představit očekávaný satelitní přístroj TechniSat DigiCorder HD S2 s podporou vysokého rozlišení obrazu HDTV a možností záznamu pořadů na vestavěný pevný disk či přímo do PC. Velkou výhodou je i zlepšení příjmu i SDTV programů pomocí funkce Upscaling. Tento model podporuje kompresní formáty MPEG-2, MPEG-4 (H.264) s rozlišením až 1080i, je vyráběn ve třech verzích s pevnými disky S-ATA (160GB, 250GB, 500GB), obsahuje 2 tunery s funkcí TimeShift a nechybí zde ani propojení s PC přes USB. Firma TechniSat Digital GmbH klade i v tomto případě důraz na komfort ovládání, maximální stabilitu, brilantní obraz a českou podporu. Pojďme tedy zjistit, jaké možnosti nám přístroj DigiCorder HD S2 nabízí.

Základní označení testovaného modelu


TechniSat DigiCorder HD S2, integrovaný pevný disk 160GB, stříbrná verze
Rozměry přístroje 370x220x65mm

První dojem, výbava

Po vyjmutí přístroje z krabice jsem byl spokojen se standardní výbavou, do které patří univerzální dálkový ovladač TechniSat s možností ovládat i jiné modely této značky, 2x baterie typu AAA, kabel Scart-Scart 1.5m a sítový kabel. Kabel HDMI bohužel zatím není součástí dodávky.
Na přední straně přístroje v černo stříbrném designu (dodávané budou i jen černé verze) jsou pod sklopnými dvířky 2 integrované CI sloty pro dekódovací moduly, 2 interní dekodéry CONAX a konektor USB 2.0 (typ A - plochý). Dále 16-ti místný VFD displej, který zobrazuje kompletní názvy kanálů.
Zadní stranu tvoří 2 vstupní tunery pro satelitní signál, 2 výstupy Scart pro televizor či videorekordér, následuje RS-232 přípojka pro servisní aktualizace, YUV výstup, běžné konektory Cinch pro video i L/R audio, HDMI výstup (HDCP rev 1.1 nebo pozdější), digitální audio výstup AC3 (optický i elektrický), v poslední řadě i Ethernet konektor 10/100baseTX s možností záznamu souborů do PC.

Přední strana přístroje

foto
foto
Zadní strana přístroje

foto
foto

Zapojení a nastavení přístroje

Dříve než jsem přístroj zapojil do domácího kina, provedl jsem instalaci nového firmware dostupného přímo u výrobce www.technisat.de. Datum vydání v době provádění testu byl poměrně nový (29.10.2007) a firmware nesl označení 2.35.0-844. Aktualizace proběhla naprosto v pořádku pomocí redukce USB/RS-232 v notebooku. Přístroj je možné samozřejmě automaticky updatovat i přes satelit (během asi 15 minut). Doplňující poznámka z doby zveřejnění testu – další aktuální firmware byl vydán 22.11.2007.

Digicorder HD jsem nejprve testoval doma na projektoru HITACHI PJ-TX 300 HD READY, později na prodejně na LCD Technisat Vision HD 40. Propojení se zobrazovači bylo v obou případech kabelem HDMI.
Úvodní nabídku přístroje tvoří nastavení jazykové verze menu (menu je v českém jazyce). Po postupném nastavování funkcí volba země a formátu 4:3/16:9 se zobrazila nabídka pro nastavení jednotlivých tunerů. Zapojil jsem do každého nezávislé signály z družic ASTRA 23,5 + ASTRA 19 pro pozdější testy záznamu CZ programů. Na každém tuneru lze tedy zvolit připojení více družic s funkcí DiseqC, natáčecí zařízení nebo anténu MULTYTENNE (pro 4 družice). Další nabídkou je aktualizace firmware a seznamu programů s funkcí ISIPRO přímo ze satelitu. Po ukončení úvodního nastavení se zobrazí hlavní nabídka MENU.

foto
foto

Nabídka MENU

Provedení MENU v přístroji má stejný základ jako u modelů DIGIT MF-4 S (CC) nebo DIGICORDER S2 téže značky a jako vždy je doplněno na požádání spolehlivou nápovědou (stisknutím modrého tlačítka).

V hlavní nabídce je možné zvolit následující položky

1. Kanálové vyhledávání
2. Nastavení
3. Uspořádání časovače
4. Uspořádání TV seznamů
5. Uspořádání seznamu rozhlasu
6. Správa pevného disku
7. Podmíněný přístup
8. Jazyk menu

1.
S vyhledáváním kanálů obou kompresních formátů MPEG-2 i MPEG-4 jsem neměl žádné problémy. Zhruba do 12 minut byla kompletní programová nabídka družic ASTRA 19 + 23 načtena v seznamu.
Kanály je možné vyhledat automaticky, manuálně, nebo podle satelitu.

2.
Nastavení obsahuje většinu operačních funkcí - dětská pojistka, programový deník, nastavení času, nastavení obrazu i zvuku, informace o systému přístroje, servisní nastavení, aktualizace firmware přímo ze satelitu, nastavení konvertorů a připojení satelitního signálu, nastavení rozlišení výstupu HDMI (576i, 576p, 720p, 1080i), volba formátu obrazu 4:3/16:9 nebo digitálního audio výstupu AC3, nastavení sítě přes Ethernet s volbou KLIENT i SERVER. Nechybí zde ani jednoduchá funkce QUICKSTART, která umožní zapnout i vypnout přístroj do Standby za nezvykle krátkou dobu.

foto
foto
3.
Uspořádání časovače nabízí dvě možnosti nastavení záznamu
- záznam na integrovaný pevný disk
- záznam na externí videorekordér

V přehledu časovače jsem nastavil záznam na pevný disk pro cca 35 pořadů dopředu pomocí SFI a stále byla možnost pokračovat. Paměť pro časové upomínky je tedy zřejmě plně dostačující.

foto
foto
4.
Uspořádání TV seznamu slouží k přesunu, mazání a přejmenování programů v jednotlivých programových skupinách. Zde mě překvapila možnost filtrování kanálů pomocí jednotlivých skupin např. HDTV kanály, pouze kódované nebo volné, nově nalezené, provozovatelé a vícejazyčná skupina s následujícím výběrem (německy, anglicky, francouzsky, španělsky, italsky, řecky, turecky). Otestoval jsem výběr německého jazyka a filtr vyhledal 265 německých kanálů včetně RTL, SAT1, PRO7. Skupina 16 HDTV programů byla také kompletní včetně ANIXE HD, ASTRA HD a dalších převážně kódovaných HD kanálů. Nabídka těchto skupin se zobrazuje červeným tlačítkem na dálkovém ovladači. Dále jsou v seznamu 3 favoritní skupiny, do kterých lze vložit mnoho oblíbených kanálů (bohužel zatím není možné favoritní skupiny FAVORITE TV 1-3 přejmenovat).

foto
foto
5.
Uspořádání seznamu satelitního rozhlasu má úplně stejné možnosti včetně vícejazyčného hledání i 3 favoritních rádio skupin (automaticky chybí HDTV skupina)

6.
Správa pevného disku je rozdělena následovně:

Správa nahrávání – možnost zaznamenané TV i rádio pořady smazat, uzamknout, přejmenovat či editovat (velice rychlým způsobem se tak dá odstranit reklama ze zaznamenaného filmu)

foto
foto
Správa hudby – po připojení externího USB disku lze kopírovat soubory typu MP3, MP2 na pevný disk přístroje DigiCorder HD S2 a zpět.

Kopírování obrázků – po připojení externího USB disku lze kopírovat soubory typu JPG na pevný disk přístroje DigiCorder HD S2 a zpět.

Kopírování záznamu - po připojení externího USB disku lze kopírovat video soubory typu *TS z přístroje DigiCorder HD S2, ale bohužel již nefunguje možnost zpětné kopie. Zatím lze kopírovat video soubory jen na externí USB disk.

Informace o pevném disku – zde jsou zobrazeny přesné informace o vestavěném pevném disku včetně kapacity i typového označení

Údržba pevného disku – možnost naformátovat vestavěný pevný disk, kontrola a zobrazení volného místa pro záznam (měřeno v %)

foto
foto
7.
Podmíněný přístup - zobrazuje aktuální stav vloženého dekódovacího systému

8.
Jazyk menu – německy, anglicky, francouzsky, španělsky, italsky, turecky, švédsky, portugalsky, rusky, řecky, polsky, česky, maďarsky, holandsky

Obraz, rozlišení, kvalita

Po provedení všech potřebných nastavení v MENU jsem spustil programovou nabídku a vybral kanál ASTRA HD+ z družice ASTRA 19. Ten vysílá v rozlišení 1080i MPEG4, bitová rychlost je zde uváděna kolem 11 - 13MBit/s (kanál se bez problémů zobrazil do 1 vteřiny). Musím konstatovat, že u modelu DigiCorder HD S2 má obraz HD mnohem kvalitnější než u mnoha jiných značek, které jsem měl možnost porovnat na stejném zobrazovači přes HDMI (rychlé pohyby např. při fotbale, přechody, barvy – zde je vše bez problémů). V programové nabídce jsem spustil další kanál PRO7 HD, kde byla vysílána série LOST (Ztraceni). Tento film je podařený i po obrazové stránce (HD) a velice dobře posloužil k testování. Programovou nabídku jsem nastavil i na družici ASTRA 23, spustil kódovaný program NOVA HD TEST, kde jsem v HD rozlišení sledoval seriál Pojišťovna Štěstí (opět nenastaly během sledování žádné problémy). Obraz je skutečně kvalitní.

Obrovskou výhodou tohoto přístroje je UPSCALING MPEG-2 SDTV na HDTV.
(Pro neznalé - Upscaling je přepočet - transformace nízkého rozlišení na vysoké).
Běžné kanály v rozlišení SDTV (např. ČT1, ČT2, TV PRIMA, TV JOJ, ČT24) byly zobrazeny automaticky s UPSCALING módem bez manuálního přepínání rozlišení, případně se dá rozlišení zvolit, přístroj pak otestuje váš zvolený zobrazovač.
U některých SDTV kanálů byla kvalita obrazu tak dobrá, že jsem na první pohled a při běžné vzdálenosti od zobrazovače nepoznal, jestli se jedná o HD nebo normální rozlišení. Tuto podporu jsem u jiných značek zatím postrádal (MPEG2 SDTV jsou většinou zobrazeny s viditelným kostičkováním obrazu).
U každého kanálu je možné pomocí dálkového ovladače zvolit STATUS, který zobrazí veškeré údaje o rozlišení obrazu, datovém toku, digitálním zvuku atd. (lze tedy srovnávat jednotlivé programy i v kvalitě). Provedl jsem ještě poslední test, a to srovnání HDTV s přístrojem THOMSON anglického provozovatele SKY HD, který byl do dnešní doby mým favoritem co do kvality obrazu. Marně jsem se snažil najít rozdíly, kvalita byla vynikající u obou modelů.
S obrazem modelu DigiCorder HD S2 jsem tedy nadmíru spokojen.

V MENU přístroje lze zvolit výstupní rozlišení (auto, 576i, 576p, 720p, 1080i)

Automatické UPSCALING módy:

1080i50 = 1080i50, 720p
720p = 1080i50, 720p50
576i50 = 1080i50, 720p50, 576p50, 576i50

Kdo nemá ve vlastním zobrazovači (LCD, PLASMA atd.) vstup HDMI, může pro HD rozlišení MPEG2 i MPEG4 využít propojení přes komponentní výstupy YUV (3x Cinch)

Pro Scart konektory je možné zvolit v MENU následující výstupní formáty TV i VCR
(RGB, CVBS, S-VHS)



Ukázka HDTV vysílání

foto
foto
Ukázka SDTV vysílání

foto
foto
pokračování příště

Petr Kosík ml.
OMKO Digital a.s.
peta@omko.cz
Tel. 777772576





Reklama




Vybrané články