Quantcast

Gital jedná o zařazení programů Viasat

| Tisk

logo Společnost Gital, dodavatel dekódovacích karet pro příjem českých a slovenských programů ze satelitu, vyjednává se zástupci vysílatelů o možnosti rozšíření nabídky placených programů. Nedávno firma oznámila, že do nabídky zařadí novou českou stanici SPORT5 věnovanou motosportu. V minulých dnech začala v rámci testovat vysílání první české erotické stanice LEO TV. Nových programů na kartách Gital by mělo být do podzimu 2008 minimálně pět, vyplývá to z nedávných informací, které na dotaz serveru parabola.cz poskytl obchodní ředitel společnosti Tomáš Bujnoch. Server parabola.cz pátral po dalších programech, které patří do oné pětky nových stanic.

Dalšími placenými programy v nabídce Gitalu by mohly být stanice Viasat Explorer a Viasat History. "Jednání ohledně zařazení programů Viasat na karty Gital probíhají od podzimu loňského roku," řekl na přímý dotaz serveru parabola.cz Leoš Pohl, jednatel Gitalu. "Tehdy jsme jako první na platformě CS Link testovali Viasat Explorer," připomněl a dodává, že "jednání probíhají stále a mohu sdělit, že jsou ještě intenzivnější." Na otázku, zda se zákazníci Gitalu programů Viasatu dočkají, uvedl: "Pevně věřím, že ano."

Tématické dokumentární kanály Viasat Explorer a Viasat History se v současné době již vysílají přes platformu CS Link a jsou dostupné na kartách konkurenčního distributora - TRADE and TECHNOLOGY (TaT) a také na kartách SkyLink společnosti TRI R. Stačilo by se tedy dohodnout s konkurencí a kódováním napojit na stávající signály. "Proběhlo několik jednání se společností TRI R ohledně připojení injektorů na tyto programy. Bohužel, z uvedených společností nebyl zájem nám vyhovět," přibližuje Leoš Pohl.

Jak chce Gital tento stav řešit? "Existuje pochopitelně několik řešení. Buď se podaří s konkurenčními firmami dohodnout, nebo zvážíme vlastní distribuci programů Viasat, pro kterou jsme si již vytvořili optimální podmínky," naznačil další možný postup jednatel Gitalu L. Pohl. "Bohužel nemůžeme pochopit přístup konkurence. Měli jsme zájem se podílet na nákladech za distribuci. Takhle z toho nemá zisk ani konkurence (TRI R) a ani provozovatel stanic Viasat, který má zájem být dostupný na větším počtu karet," popisuje L. Pohl.

Stávající situace kolem Viasatů silně připomíná stav zhruba před rokem. Gital jako první dopravil signál komerční jedničky TV Nova na CS LINK. Krátce poté konkurence oznámila, že bude mít kanál TV Nova na svých kartách také. Pro zařazení Novy na karty TaT bylo potřeba jediné - dohodnout se s konkurencí na nákladech za distribuci. Situace kolem vyjednání byla poměrně nepřehledná. TaT nakonec jednání ukončil a začal pracovat na spuštění vlastního signálu TV Nova na CS Linku. Určitou dobu hrozilo to, že CS Link bude mít dva signály kanálu Nova - jednu pro zákazníky Gitalu a druhou pro uživatele karet TaT. Do sporů dodavatelů karet se nakonec zapojila společnost Media Vision a s TaT se dohodla na komerčních podmínkách sdílení nákladů.



A na co se mohou v nejbližší době těšit majitelé karet Gital? "Naše zákazníky chceme ujistit, že intenzívně pracujeme na rozšíření programů a to nejen v dosavadní ceně karty ale také na rozšíření počtu placených programů," popisuje plány Gitalu L. Pohl. "Nebráníme se ani balíčku programů. Pokud bude o takovou službu zájem, můžeme ji nabídnout velmi brzy," dodal. "Naším hlavním cílem není jen zisk, ale především zájem diváků a svoboda jejich volby," uzavírá Leoš Pohl, jednatel společnosti Gital.

V únoru letošního roku bylo v provozu celkem přes 400 tisíc dekódovacích karet na programy platformy CS Link (Gital+TaT). Zájem o karty v poslední době rychleji roste především v souvislosti s přechodem na digitální pozemní vysílání. Řada domácností musí řešit, jakým způsobem bude dále přijímat televizní vysílání. Spolu s růstem CS Linku se rozšiřuje na 23,5°E nabídka stanic v češtině a slovenštině. Další rozšíření vysílaných programů přinese nový transpondér CS Linku.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články