Quantcast

Ve Velké Británii odstartovala platforma Freesat

| Tisk

logo Britské domácnosti mají od úterý 6. května 2008 k dispozici novou satelitní platformu Freesat. Za názvem se skrývá společný projekt veřejnoprávní BBC a komerční sítě ITV. V nabídce je 80 nekódovaných programů vysílané přes satelity Astra 2A, Astra 2B, Astra 2D a Eurobird 1, tj. na pozicích 28,2°E a 28,5°E.

Freesat versus FreesatFromSky

Na britském trhu nejde ale o první funkční projekt Freesat - v listopadu 2004 spustila společnost BSkyB, provozovatel satelitní placené televize Sky Digital, v reakci na zveřejněný záměr BBC založit neplacenou satelitní službu, vlastní podobu Freesatu pod názvem FreesatFromSky. Tuto službu nabízí operátor BSkyB za 150 liber, což je cena satelitního kompletu určeného pro příjem neplacených TV a R programů z pozic 28,2°E a 28,5°E. Součástí balení setu je i přístupová karta určená pro dekódování neplacených programů, které jsou na satelitu kódované jen z důvodu omezení vysílacích práv. Divák FreesatFromSky se mohl rozhodnout, zda se rozhodne "upgradovat" na některou z placených služeb Sky Digital.

Freesat od BBC a ITV je reakcí na probíhající přechod z analogového na digitální pozemní vysílání ve Velké Británii. Řada domácností, které nebudou pokryté digitálním terestrickým signálem služby Freeview a bude muset zvolit jiný způsob příjmu TV vysílání.

Freesat - exkluzivně s ITV HD

Na první pohled platforma Freesat neobsahuje žádný nový program. Do balíčku Freesat byly totiž zařazeny některé stávající volně vysílané programy na pozicích 28,2°E a 28,5°E. Ve Freesatu jsou umístěny mimo jiné stanice BBC One, BBC Two, BBC Three, BBC Four, ITV1, ITV2, ITV3, ITV4, Channel 4, More 4, BBC Cbeebies, CBBC, BBC HD ze satelitu Astra 2D a dále řada stanic z družice Eurobird 1 - True Movies, True Movies 2, Zone Thriller, Zone Romantica, Pop, Pop Girl, Buble Hits, Chart Show, Scuzz, Vault, Al Jazeera a řada dalších. V nabídce zatím zhruba 80 TV a R programů jsou zastoupeny všechny možné žánry - zábavní, zprávy, sport, lifestyle, monotématické, dětské, hudební, shopping, rozhlasové stanice a regionální TV. Nechybí ani interaktivní služby. Do konce letošního roku by Freesat měl obsahovat okolo 200 stanic.

Freesat obsahuje jeden program, který je exkluzivně dostupný pouze pro zákazníky této platformy. Jde o stanici ITV HD - program ITV ve vysokém rozlišení. Stanice se vysílá na satelitu Eurobird 1 (28,5°E), na kmitočtu 11,428 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 2/3, service ID 10510, video PID 3401, audio PID 3402. Program se vysílá volně ale bohužel v nestandardním HD formátu, který není možné přijímat s klasickými HD set top box, výhradně na certifikovaných HD přijímačích Freesat. Jedná se pravděpodobně o způsob, jak zamezit příjmu programu na satelitu s celoevropským pokrytím a také zabránění v příjmu programu abonenty Sky Digital.

Ceny satelitních set top boxů Freesat

Pro příjem programů platformy Freesat se doporučuje některý z certifikovaných satelitních přijímačů na Freesat značek Goodmans, Bush, Grundig a Humax. Ceny se pohybují od 50 liber (SD set top box) do 120 liber (HD set top box). V další fázi bude nabídka rozšířena o PVR set top boxy.

Přestože programy lze naladit na takřka libovolném satelitním "noname" přijímači, zákazníkům se doporučuje zvolit některý z doporučených přijímačů, domácnosti tak budou ušetřeny případných problémů jako například příjem ITV HD. Vedle jednorázové investice do přijímacího zařízení a koncesionářských poplatků jž divák Freesatu neplatí žádné poplatky (programy se vysílají nekódovaně). Řada stanic je dostupná i pro českého a slovenského diváka ze satelitů Astra 2A, Astra 2B a Eurobird 1. Bohužel, družice Astra 2D, kde vysílají programy BBC a ITV používá specifický footprint, který vedle britských ostrovů jen omezeně pokrývá západní Evropu. Příjem v ČR a SR je možný ale s parabolami velkých rozměrů.



Stránky projektu Freesat

V současné době jsou již v provozu internetové stránky projektu Freesat. Na adrese www.freesat.co.uk najde zájemce podrobné informace o možnostech příjmu, digitalizaci a doporučených přijímačích.

Ačkoliv Freesat zatím spíše působí dojmem virtuálního paketu, zájmem BBC a ITV je společně podporovat satelitní příjem programů nezávisle na koncernu BSkyB (Sky Digital). Svědčí o tom i fakt, že první transpondér, který přenáší ITV HD, již nese označení sítě pod názvem Freesat.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články