Quantcast

Po Plzeňsku má přijít na řadu digitál v jižních Čechách

| Tisk

logo Česká televize finišuje s přípravami na zprovoznění veřejnoprávního multiplexu v Plzeňském kraji. Ještě v létě se mají digitálního vysílání dočkat Jihočeši.

Přestože se výsledek veřejné zakázky na operátora multiplexu veřejné služby, který má obsahovat všechny čtyři programy České televize a dále stanice Českého rozhlasu, protahuje, podle schváleného Technického plánu přechodu ze zemského analogového na digitální vysílání, se má z plzeňského vysílače Krašov digitál poprvé objevit 8. července 2008.

ČT by chtěla ještě spustit digitální vysílání ještě v létě i v dalším regionu. Ovšem oproti Plzeňsku situace na jihu Čech bude mnohem komplikovanější. V západních Čechách dojde k operacím v tzv. sekundární síti, zatímco například další postupný cíl přechodu, jihočeský vysílač na Kleti, patří do primární sítě vysílačů.

I když digitální vysílání do jižních Čech by mělo přijít ještě v červenci, ČT ponechá olympiádu v Pekingu pouze v analogu. Z Kleti se začne vysílat až po skončení letní olympiády.

Kleť jako primární vysílač by totiž byl vypnut jen 1-2 dny před olympiádou, což ČT odmítla. Objevily se se totiž velké komplikace s příjmem u diváků. Analogový "switch off" vysílače Kleť tak bude posunut až na 10. září 2008 stejně, jako je tomu v případě středočeského vysílače Cukrák.

Digitální multiplex veřejné služby chce Česká televize zprovoznit ještě letos v dalších regionech. Následovat bude přechod na DVB-T v Brně, a to 30. září 2008,. Dále v Ústí na Labem 16. října. Ke konci roku, 14.listopadu 2008, se spustí digitální zemské vysílání v Sušici.



Česká televize tak podle tohoto plánu by měla splnit podmínky uvedené v Technickém plánu přechodu na zemské digitální vysílání.

Zájem o provozování multiplexu veřejné služby v právě probíhající soutěži mají celkem tři společnosti. Favoritem jsou České Radiokomunikace a dále se tendru účastní firmy Tri R a Bohemia Royal.

Digitálně v DVB-T se už od roku 2005 vysílá v Praze, dále od února 2006 v Brně a Ostravě. Zcela zvláštní situace nastala na Domažlicku, kde se probíhal souběh digitálního a analogového vysílání od listopadu 2006 do září 2007. DVB-T bylo spuštěno přednostně i na Ústecku, a to v červenci 2007. Ve všech těchto multiplexech vysílá společně ČT s Novou. A zároveň se nejedná o tzv. veřejnoprávní multiplex. Právě na Plzeňsku Česká televize poprvé spustí multiplex 1, a to už bez Novy.

Na přelomu května a června letošního roku ještě v multiplexu společnosti Czech Digital Group začala vysílat v Plzni, Brně a Ostravě TV Prima. Ta zatím byla dostupná v DVB-T jenom v Praze. K Primě se přidaly ještě dvě nové digitální televize Óčko a Z1. Zájem má ještě satelitní stanice Public TV.

Radim Novák





Reklama




Vybrané články