Quantcast

Slovensko se přiklání k DVB-T v MPEG-4

| Tisk

logo Nastupující digitální pozemní vysílání na Slovensku bude zřejmě v kompresním formátu MPEG-4. Telekomunikační úřad Slovenské republiky se přiklání k modernějšímu kompresnímu standardu. V relaci Kontakty rádia Slovensko to uvedl předseda úřadu Branislav Máčaj. Informuje o tom digimédia.sk.

Jako důvod k tomuto postoji úřad uvádí, že kompresní technologie v MPEG-2 je již překonaná ve vztahu k rozvoji digitálního vysílání v souvislosti se spuštěním vysílání ve vysokém rozlišení, které je datově úspornější, připomíná web. Znamená to, že do jednoho DVB-T multiplexu lze umístit více TV programů v MPEG-4 v porovnání s MPEG-2, případně zkvalitnit vysílání při menším počtu programů.

Starší kompresní formát MPEG-2 se používá v pilotním DVB-T projektu na Slovensku. Využívá se i pro řádné vysílání v řadě zemí Evropy, včetně České republiky i sousedních zemí jako je Německo a Rakousko. Polsko vzhledem k velikosti trhu spíše zvažuje nasazení MPEG-4, podobně zvažuje i Maďarsko. S formátem MPEG-4 provádí testy společnost Telefonica O2 Czech republic v digitální síti v Praze a Brně (K64) včetně testů ve vysokém rozlišení. Tento formát několikrát otestovala i firma Czech Digital Group s SD (TV Prima) i HD obsahem (TV Nova). Podobně test probíhal i na satelitu v rámci platformy CS LINK na družici Astra 1E (Nova HD). Byly to ale první a zatím poslední testy v MPEG-4, které se na českém a slovenské satelitním trhu provedly.

Máčaj z TÚ SR v rozhovoru připomněl, že starý formát MPEG-2 v DVB-T využívají zejména země, které začaly s digitalizací před několika lety. "Dělat digitalizaci nadvakrát není výhodné pro nikoho," uvedl Máčaj v reakci na přechod z MPEG-2 na MPEG-4 v některých zemích.



Během několika týdnů by měl být znám vítěz tendru na provoz prvních dvou pozemních digitálních multiplexů. Nejpozději do konce letošního roku. První přechodný multiplex by měl odstartovat do 12 měsíců od vyhlášení vítěze. Jedním z kritérií tendru bude i rychlost budování sítě, dodává web.

Formát MPEG-4 přináší úsporu nákladů na přenosovou kapacitu pro vysílatele. Na straně příjemců je zapotřebí DVB-T set top box (či přístroj pro příjem digitálního pozemního vysílání) s podporou nového formátu vysílání (MPEG-4). Na českém a slovenském trhu je zatím takových přijímačů minimum. Některé stávající DVB-T přijímače s Common Interface rozhraním s MPEG-2 mohou přijímat i MPEG-4 s externím modulem Neotion MPEG-4. S tímto modulem ale umějí spolupracovat jen některé přístroje (např. Technisat).

redakce





Reklama




Vybrané články