Quantcast

Olympiáda na Trojce STV v SD i HD kvalitě

| Tisk

logo Trojka, nový sportovní kanál Slovenské veřejnoprávní televize STV se bude vysílat v klasickém SD (standard definition TV), tak i ve vysokém rozlišení (HDTV). Zahájení pravidelného vysílání je naplánováno na 8.8.2008 ve 14:00 hodim, tj. v den, kdy budou zahájeny olympijské hry v čínském Pekingu. Informovala dnes o tom STV.

Program Trojka se bude vysílat prostřednictvím satelitu Astra 1E na pozici 23,5 stupňů východní délky a to jak v SD, tak i high-definition TV podobě. Rozdíl bude nejenom v kvalitě vysílaného programu ale také v transpondéru, na kterém se budou obě verze Trojky vysílat. Každá totiž bude na jiné frekvenci.

STV bude realizovat zkušební HD vysílání ve spolupráci s největším satelitním operátorem, společností SES Astra, který dnes již vysílá v Evropě 35 programů ve vysokém rozlišení. Po dobu konání olympiády bude Slovenská televize vyrábět program v HD kvalitě ze studia Peking, tedy přímo z konání LOH, odkud jej bude dodávat do Mlynské doliny a vysílat pro všechny diváky na Slovensku.

Európske televízie postupne plánujú prechod na vysielanie vo vysokom rozlíšení. Teší ma, že aj Slovenská televízia sa k tomuto trendu v najbližších dňoch pripojí. Keďže množstvo televíznych prijímačov, umožňujúcich zobrazenie vo vysokom rozlíšení (HD), stúpa aj na Slovensku, chceli sme umožniť divákom vychutnať si možnosť sledovať originálny HD signál počas olympijských hier. Zároveň týmto chceme budovať nový HD archív pre budúcnosť. Pritom chcem ubezpečiť všetkých divákov Slovenskej televízie, ktorí nemajú možnosť príjmu v HD kvalite, že o nič neprídu. Vysielame totiž v SD aj v HD rozlíšení,“ - uvedl Mgr. Štefan Nižňanský, generální ředitel STV k přípravám vysílání v nejvyšší kvalitě.

"Jsme velmi rádi, že si Slovenská televízia vybrala pro své vysílání ve formátu HD orbitální pozici 23,5 stupňů východní délky, která je "hot spotem" pro střední Evropu. Díky takovémuto progresivnímu vývoji se stala Slovenská televízia součástí skupiny prominentních evropských kanálů, které budou vysílat přenosy z Olympijských her ve formáte HD," doplnil Martin O. Kubacki, ředitel společnosti ASTRA pro střední a východní Evropu.

Technické parametry příjmu zkušebního vysílání programu TROJKA HD:

satelit: Astra 1E
orbitální pozice: 23,5 st. východně
kmitočet: 10,788 GHz
polarizace: vertikální
symbol rate: 22 000 ksymb/s
FEC: 5/6
kompresní formát: MPEG-4
norma: DVB-S
kódování: CryptoWorks/SkyLink

Pro příjem HD signálu programu TROJKA Slovenské televize bude nutný satelitní HD set top box s podporou kompresního formátu MPEG-4, což zvládají všechny novější satelitní HD přijímače, které jsou momentálně na slovenském i českém trhu. Satelitní signál bude kódován, takže pro příjem bude zapotřebí dekódovací karta SkyLink, kterou lze pořídit u prodejců se satelitní a anténní technickou. Pro příjem bude nutná parabola od průměru 60 cm.

Pokud divák není vybaven odpovídajícím zařízením pro příjem high-definition TV, může přijímat tutéž stanici ve standardním rozlišení.

Technické parametry příjmu vysílání programu TROJKA SD:

satelit: Astra 1E
orbitální pozice: 23,5 st. východně
kmitočet: 10,803 GHz
polarizace: horizontální
symbol rate: 22 000 ksymb/s


FEC: 5/6
kompresní formát: MPEG-2
norma: DVB-S
kódování: CryptoWorks/SkyLink

Diváci na Slovensku budou mít poprvé možnost sledovat přímé přenosy a záznamy významné sportovní události ve slovenštině. Bohužel, v Česku se satelitní diváci letní olympiády ve vysokém rozlišení nedočkají. Česká televize plánuje od srpna navýšit kapacitu na satelitní platformě CS Link (23,5°E) jen pro SD vysílání stávajících programů ČT, pravidelné HD vysílání hodlá spustit až se zahájením zimních olympijských her v kanadském Vancouveru v roce 2010.

Olympiádu v HD budou vysílat veřejnoprávní nebo komerční televize ve všech sousedních zemích s Českou republikou. V Polsku se bude vysílat na programu TVP HD jak v DVB-T, tak i na satelitu Astra (19,2°E; plán. CA Videoguard), na stejné pozici bude olympiádu přenášet také německý komerční kanál Anixe HD a v Rakousku ORF HD dostupný na Astře (19,2°E). Signál je ale kódován systémem CryptoWorks + Nagravision.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články