Quantcast

SkyLink má přes 90 tisíc aktivních karet

| Tisk

logo Slovenská satelitní DTH (direct to home) a distribuční platforma SkyLink měla na konci února letošního roku v provozu přes 90 tisíc zaregistrovaných karet. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil satelitní operátor SES Astra, provozovatel satelitů Astra, přes které služba SkyLink vysílá.

SES Astra dále uvádí, že služba zaznamenává růst. Na konci roku 2006 bylo aktivních celkem 50 tisíc karet. V polovině roku 2007 bylo v provozu přes 70 tisíc přístupových karet SkyLink. Poslední známé číslo z konce února letošního roku ukazuje, že službu využívá přes 90 tisíc uživatelů. Novější data počtu aktivních karet nejsou k dispozici. Jaromír Glisník, výkonný ředitel společnosti Trade and Technology, která s firmou Towercom, provozovatelem služby SkyLink úzce spolupracuje, na dotaz serveru parabola.cz uvedl, že společnost již delší dobu informace o počtu aktivních karet neposkytuje a poskytovat nebude.

Na Slovensku žije zhruba 5 mil. lidí, což je zhruba polovina počtu obyvatel České republiky. V počtu prodaných karet jsou ale rozdíly větší. Na konci února 2008 bylo prodáno přes 400 tisíc aktivních karet českých distributorů Gital a Trade and Technology. Karet SkyLink bylo ke stejnému období zaktivováno méně (90 tisíc). Slovenský trh totiž kontroluje multikanálová platforma Digi TV.

Na Slovenském trhu v současné době působí tři satelitní platformy - nejstarší multiregionální služba UPC Direct na družicích Astra (19,2°E), dynamicky rozvíjející a rostoucí platforma Digi TV (Intelsat 10-02, 1°W / Thor 5, 0,8°W) a také SkyLink (Astra 3A/Astra 1E, 23,5°E). Pakety Digi TV a UPC Direct jsou šířeny jako placené - za příjem programů je nutné platit pravidelné měsíční poplatky.



Služba SkyLink je v tomto směru odlišná. Základní programy Jednotka (STV1), Dvojka (STV2), TV JOJ a TV Markíza, od 8.8.2008 také Trojka (STV3) jsou dostupné na kartách SkyLink za jednorázovou investici do dekódovací karty. Zákazník si musí pořídit vlastní satelitní komplet (digitální satelitní přijímač včetně dekodéru, parabolu, LNB, kabeláž). Služba SkyLink se postupně rozrůstá o balíček placených programů Multi (Filmbox, Filmbox Extra, Galaxie Sport, Viasat Explorer/Spice, Viasat History, XXX Xtreme, JimJam, Sport 5, Nostalgia). Nejnověji na kartách SkyLink testuje český Eurosport vysílaný tentokrát ze satelitu Astra (19,2°E) v paketu Canal Digitaal Nederland.

Se společností Towercom, provozovatelem služby SkyLink, rozvíjí spolupráci Trade and Technology, která přizpůsobila nabídku SkyLinku. Na podzim se plánuje přejmenování Trade and Technology na SkyLink. Nový název bude lépe korespondovat se službou, kterou hodlají obě společnosti spolu rozvíjet.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články