Quantcast

Dreamsky DSR-7000 - satelitní přijímač s LAN portem

| Tisk

obrázek Satelitní přijímače vybavené portem LAN jsou spíše standardem ve vyšších cenových skupinách a i tam jsou mnohdy jen částečně funkční nebo s dostupným firmwarem není tento port funkční vůbec.

Na našem trhu jsem však objevil výjimku a to poměrně levný satelitní přijímač Dreamsky DSR–7000. Set top box je dokonce vybaven jednou čtečkou univerzálního dekodéru a na náš trh ho dodává firma Sapro s.r.o. Přijímač je schopen zpracovávat signály ve standardním rozlišení v normě MPEG-2 a díky připojení Flashdisku na USB port také nahrávat pořady.

Dle sdělení dodavatelské firmy Sapro s.r.o. se bude dovážet i model DSR-7500, která navíc oproti modelu DSR-7000 obsahuje také CI slot.

obrázek

Popis přijímače

Přijímač má rozměry (W x H x D) 280 mm x 55 mm x 235 mm. V přední části přístroje se nachází čtyřmístný displej a základní tlačítka pro obsluhu přijímače. V pravé části je otvor pro vložení přístupové karty do vestavěného univerzálního dekodéru.

Na zadním panelu se nachází dva F konektory (vstup a výstup satelitního tuneru), IF modulátor, dva konektory SCART (TV a video), digitální optický audio výstup S/PDIF, sériové rozhraní RS 232, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu a 12V výstup. Nakonec zde nacházíme ještě síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s, S – video konektor a USB 2.0 host port.

Menu přijímače

Menu je k dispozici v několika jazycích včetně češtiny. Ta sice není úplně bez chyb, ale menu je přehledné a pěkně čitelné. První nabídka “Instalace“ nám umožní vyhledávání programů a to jak v manuálním tak i v ručním režimu. K dispozici je přednastavených 88 družic, včetně těch z C pásma a další lze jednoduše přidávat (max. 100 družic). Obsluha DiseqC 1.0, 1.1, 1.2 a 1.3 (USALS) je samozřejmostí. Rovněž i přidávávání jednotlivých transpondérů je velmi jednoduché.

Druhá nabídka „Servisní nastavení“ obsahuje funkce na editaci seznamu programů, seznamu transpondérů i odstranění celé družice. Je zde rovněž možné programy třídit. Třetí nabídka je „Nastavení STB“. Zde najdeme základní nastavení přijímače, tedy jazyk menu, zvukového doprovodu a titulků. Video výstup lze nastavit na CVBS nebo RGB. Součástí této nabídky je i několik her (Tetris, Snake, Push Box) a možnost zjištění informací o vložené kartě.

obrázek Třetí nabídka „Časovač“ umožňuje naprogramování záznamu programů na USB Flashdisk nebo USB HDD, zde se také nastavují parametry sítového rozhraní Ethernet a je zde možnost provést upgrade přijímače přes internet (velmi pěkná a funkční záležitost). Čtvrtá nabídka „Info o STB“ obsahuje informace o použité verzi hardwaru a softwaru.

Poslední pátá nabídka s názvem „USB Control“ umožňuje kompletní správu vašeho USB Flashdisku. Je zde možné také zálohovat setting přijímače a samozřejmě přehrávat záznamy na Flashdisku. Přijímač nahrává klasický TS stream.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 1.97 z 13.11.08. Téměř jako každý přijímač také i tento model obsahuje funkci emulace některých prolomených kódovacích systému a navíc umožňuje díky LAN portu sdílení karet, tak jako např. přijímače Dreambox nebo IP Box. Na rozdíl od linuxových přijímačů se vše nastavuje pohodlně v menu přijímače. Přijímač funguje pouze v režimu klient a pracuje s protokoly Newcamd a G-Share (speciální protokol pro Dreamsky).


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Hlavní menu

Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - EPG - elektronický programový průvodce

Přijímač zvládl naladit programy v plném rozsahu SR 1- 45 Msymb/s. Vyhledávání programů nečinilo přijímači žádné potíže (u SCPC kanálů byl citlivý na přesné zadání frekvence). Přijímač umožňuje uložit do paměti dle výrobce až 6000 programů (4000 transpondérů).

Přepínání mezi programy je svižné. Obraz i zvuk byl vynikající. Reakce na povely dálkového ovládání jsou okamžité, jeho rozsah je rovněž výborný.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Rozšířené informace EPG

Síla a kvalita signálu je zobrazována proužkovým ukazovatelem a v procentech. Přijímač umí uložit audio track na předvolbu, nezvládne však uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu.

Jen si výrobce mohl odpustit stavové LED diody na předním panelu, které svým jasem zbytečně ruší.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Informace o signálu a parametrech programu

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku (bez diakritiky na velkých písmenech, to umí např. Dreambox). Teletext je pěkně čitelný, ale mohl by mít rozměry přes celou obrazovku, k dispozici je paměť na 800 stran což výrazně urychluje práci s teletextem. Přijímač podporuje také VBI teletext, takže přes TV přijímač bude teletext funkční.

Přijímač také obsahuje funkci „blind search“, tedy vyhledávání signálů bez znalosti parametrů vysílaného programu. Zde je to spíše ale jen kosmetická záležitost, nelze zadat žádné upřesňující parametry, přesto je tato funkce provozuschopná.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - ECM informace

Alespoň za zmínku bych ještě uvedl některé doplňkové funkce přijímače jako je funkci „zoom“ (zvětšení obrazu) nebo funkci „mosaic“ (zobrazí několik obrazů součastně).

Firmware se neustále zlepšuje díky výborné podpoře běloruského týmu. Dle sdělení dodavatelské firmy Sapro s.r.o. výrobce přislíbil, že dopracuje RS232 komunikaci kompatibilní s řadou Openboxů.

Spolupráce s vestavěným dekodérem

Vestavěný univerzální dekodér podporuje přístupové karty různých kódovacích systému. Bez problému si poradil s kartami Cryptoworks pro příjem českých a slovenských programů na pozici 23,5° východně. Vyzkoušel jsem karty Skylink (TT karta, modrá Skylink karta) a i kartu pro CS Link (Gital). Jak české tak i slovenské programy byly dekódovány v pořádku.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - konfigurace IP

V menu přístroje se zobrazuje bohužel jen číslo karty (platí pro novější karty BIOS 6), žádné další údaje nejsou k dispozici jako u licencovaných dekodérů Cryptoworks. U starších karet se údaje o předplatném zobrazovaly.

EPG

S elektronickým programovým průvodcem jsem příliš spokojený nebyl. Sice grafika je docela slušně zpracována a text je dobře čitelný, ale informační lišta obsahuje informace pouze o běžícím programu a text je většinou oříznutý. To platí i po stisku tlačítka EPG, kde i podrobné informace o pořadu nejsou všechny, platí to zejména u těch stanic, který vysílají více popisu svých pořadů.

České znaky na programech CS Link a Skylink se zobrazovaly v pořádku. Některé slovenské znaky však byly zobrazeny chybně. Horší byla situace u programů UPC Direct. Pokud se vysílá součastně s českým EPG i maďarské, docházelo ke kolizi a text byl velmi poškozen.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se zobrazovala korektně pouze v případě volby jazyka menu v ruštině. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Spolupráce s Flahdiskem

Na zadní straně přijímače máme k dispozici jeden USB 2.0 host port. Použil jsem několik typů rychlých Flashdisků (OCZ FlashDrive Rally2 Turbo, A-DATA MyFlash Turbo Speed 8GB). Byl jsem příjemně překvapený bezproblémovým provozem. Disk je naformátován souborovým systémem FAT32.


obrázek
Obrázek z menu přijímače - Přehrávač MP3

Záznam kanálu s vysokým datovým tokem proběhl v pořádku (samozřejmě musíte použít rychlé Flashdisky, viz výše). Pokud však soubor překročil velikost 4 GB došlo k zatuhnutí obrazu. Záznam ale pokračoval dále v navazujícím dalším souboru. Pokud by se tenhle „bug“ se zatuhnutím obrazu podařilo výrobci odstranit, tak už si nelze více přát, snad ještě dořešit rychlé převíjení záznamu tam a zpět v několika rychlostech, což by se také určitě hodilo.

Přijímač umí nahrávat jeden program a současně sledovat jiný z téhož transpondéru. Musí se ale po stisku červeného tlačítka "record" na dálkovém ovládání dát odpověd "NE", což je přece jen trochu nečekané. V této chvíli se vám objeví seznam kanálů pouze z daného transpondéru a stačí jen zvolit, který chceme nahrávat. Po stisku tlačítka "OK" se nám objeví opět tento seznam kanálů a můžeme tak sledovat jiný kanál z daného transpondéru. Mé poděkování patří čtenáři "Miros", který na tuto skutečnost upozornil v diskusi.

Nahrávka byla v pořádku, vyzkoušel jsem sledování STV1 a součastné nahrávání Markízy v paketu Skylink (flashdisk OCZ FlashDrive Rally2 Turbo).

Další možností je místo Flashdisku použít pevný disk připojený přes USB, zde se již doporučuje externí napájení disku.

Na USB Flashdisk je možné nahrát fotografie ve formátu JPEG, které přijímač umí zobrazit. Dále přijímač umí přehrát hudební mp3 soubory. Zvládne také i video soubory ve formátu MPEG-2.

Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače přes sériovou linku se používá software Upgrade Tool v.1.22. Mnohem jednoduší a rychlejší je ale nahrání firmwaru přímo na USB Flashdisk a aktualizaci provést přímo z něho. Další možnost je provést upgrade přímo z internetu.




obrázek
Obrázek z menu přijímače - Seznam záznamů

Na úpravu settingu je k dispozici Channel Editor 1.5. Setting lze rovněž přenášet do přijímače pohodlně přes USB Flashdisk.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě olmiSat s.r.o., Vltavská 2A, Brno (www.olmi.cz) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

aktualizováno 22.11.2008

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články