Quantcast

Příjem České televize na Slovensku

| Tisk

logo Czech LinkVysílání v digitálním přenosu (MPEG2/DVB) se stále rozvíjí. Na nejsledovanějších satelitních systémech Astra 19.2E, Hot Bird 13E a EuroBird/Astra 28.2E můžeme přijímat stovky televizních a rozhlasových programů v digitální kvalitě. Pro řadu diváků může být volně vysílaná nabídka - např. z již zmíněných satelitů - naprosto dostačující.

Český a slovenský divák však často raději oželí stovky televizních programů a uvítá spíš několik málo programů v češtině či slovenštině.
Jaké mají diváci možnosti?
Český divák má možnost přijímat programy dvou paketů - Czech Link a UPC Direct.
UPC Direct je placený paket, divák musí platit každý měsíc pravidelné měsíční poplatky podle zvolené programové nabídky (ve které však stále chybí základní české programy ČT).
V případě paketu Czech Link je tomu jinak. Za jednorázový poplatek lze pořídit kartu Czech Link, stačí řádně platit zákonem stanovené koncesionářské poplatky České televizi (ČT) a můžete přijímat základní české programy bez dalších poplatků.

Český divák má tedy možnost volby: Czech Link či UPC Direct, nebo obojí. Slovenský divák takovou možnost nemá. Může si pořídit jen UPC Direct. Je tak ochuzen o možnosti bezproblémového a kvalitního příjmu českých programů ze satelitu (Czech Link). Řada slovenských diváků by však možnost příjmu Czech Link uvítala.

Na webových stránkách Trade+Technology je informace, týkající se příjmu paketu Czech Link na Slovensku:

Česká televize uzavřela v minulosti smlouvu se slovenskou asociací provozovatelů kabelové televize SAKT, která umožňuje legální cestou přijímat programy ČT1 a ČT2 České televize na území Slovenské republiky. Tyto programy mohou přijímat kabeloví oprátoři, kteří jsou sdruženi v SAKT, ostatní subjekty toto právo nemají. K povolení příjmu je zapotřebí vyplnit formulář typ G, který provozovatel TKR zašle po vyplnění na SAKT a odtud putuje do ČT, která uděluje konečný souhlas, na jehož základě TRADE and TECHNOLOGY, s.r.o. provádí vlastní aktivaci dané karty.

Znamená to tedy, že je možné přijímat český paket na Slovensku? Je to možné, ale příjem může uskutečnit jen kabelový operátor, který splní výše uvedené podmínky. Ten pak může české programy vysílat ve svém kabelovém rozvodu.


Individuálně lze přes satelit přijímat oficiální cestou z paketu CzechLink na Slovensku zatím stále pouze pořady a programy, které nejsou kódovány.

Dodejme již jen, že paket Czech Link je vysílán přes družici EuroBird (28.5E), na kmitočtu 12,608 GHz, polarizace horizontální, SR 27500, FEC 3/4. V paketu jsou vysílány programy ČT1, ČT2, TV Prima, TV3 a TV Markíza jako test. TV Prima a TV Markíza je kompletně zakódována systémem CryptoWorks. Většinu pořadů kóduje stejným systémem i ČT1 a ČT2. V paketu Czech Link dále nalezneme řadu rozhlasových stanic: ČRo1, ČRo2, ČRo3, ČRo Regina 2, ČRo6, ČRo7, Rádio Proglas a český komentář stanice Eurosport, ten jako jediný z audio programů je zakódován.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články