Quantcast

Platforma CS Link začala vysílat EPG

| Tisk

logo Satelitní platforma CS Link zahájila dnes odpoledne vysílání elektronického programového průvodce (EPG). Elektronický jízdní řád je dostupný již na většině televizních programů šířených v rámci programové služby CS Link.

EPG bylo spuštěno na transpondéru číslo 9, na kmitočtu 11,876 GHz, polarizace horizontální, který provozuje společnost Bohemia Connect. EPG potěší zejména majitele karet Gital. Všechny programy na tomto transpondéru jsou totiž technicky dostupné právě na těchto kartách. Některé z programů mohou přijímat a EPG využívat i majitelé přístupových karet od konkurenčních distributorů TradeTec (Trade and Technology) a Towercom - Sport 5, Nova Sport, CS Film a HBO.

technické parametry:

satelit: Astra 1E (23,5°E)
kmitočet: 11,876 GHz
polarizace: horizontální
SR: 27500
FEC: 3/4
norma: DVB-S



programy s EPG: Sport 5, Nova Sport, Eurosport, CS Film, Film+, HBO, AXN, AXN Sci-Fi, DoQ, Fishing and Hunting, TV JOJ.

Připomeňme, že konkurenční platforma Skylink (provozovatelé TradeTec + Towercom) spustila elektronického programového průvodce na většině svých programů v pondělí 1.12.2008, včetně neplacených programů TV Nova a Public TV. Toto EPG mohou využívat i majitelé karet Gital. EPG data se tak prakticky rozšířila i na některé programy na kmitočtu 11,992 GHz, které vysílá společnost Media Vision (EPG chybí už jen na stanicích Minimax a Spektrum). Z technického pohledu může EPG data na transpondér vysílat pouze jedna firma. Vzhledem k tomu, že jízdní TV řád začal před rokem zde testovat vlastník Skylinku, bylo jasné, kdo bude muset EPG případně dotáhnout do konce (pokud se firmy dohodnou).

EPG na kmitočtu 12,525 GHz zajišťuje Česká televize (ČT) pro své programy, ČRo a komerční TV Prima. Operátorem EPG na freq. 11,876 GHz se stala firma Czech Digital Group (CDG). Data pro EPG na 12,565 a 11,798 GHz zajišťuje Towercom.

Z českých a slovenských TV programů na satelitech Astra 23,5 st. východně chybí EPG už jen na programech STV, TV Noe a placených stanicích Minimax a Spektrum. V případě STV probíhají jednání s STV ohledně dodávky elektronických dat. U stanic Spektrum a Minimax by se museli konkurenční společnosti dohodnout na vysílání programových informací.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články