Quantcast

Raketa Zenit vynesla satelit Telstar 11N

| Tisk

obrázek Úspěchem skončila mise nosné rakety Zenit 3SLB v rámci programu Land Launch. Na orbit dopravila nový telekomunikační satelit Telstar 11N. Raketa vystartovala 26. února 2009 v 19:30 hodin středoevropského času z kosmického střediska Bajkonur (Kazachstán). Informoval dnes o tom portál satkurier.pl.

Let do okamžiku separace satelitu trval 6 hodin, takže mise skončila v noci z 26. na 27. února 2009 před druhou hodinou ranní. Satelit Telstar 11N bude umístěn na pozici 37,5°W s kapacitou 39 transpondérů v Ku pásmu.

Satelit Telstar 11N byl zhotoven na základě platformy LS-1300L společností Space Systems Loral. Na orbitu bude sloužit minimálně po dobu 15 let. Některé z 39 transpondérů družice Telstar 11N budou pracovat ve svazku, který bude pokrývat Evropu, takže příjem bude možný i na území České republiky a Slovenska.

obrázek Mapa pokrytí signálem transpondérů satelitu Telstar 11 v evropském svazku



Vedle signálů do Evropy bude Telstar 11N dodávat signál také do střední a jižní Afriky a také do Severní Ameriky a střední Ameriky.

Nový satelit díky své pozici 37,5°W může být využíván pro distribuci materiálů (přenosů) mezi USA a Evropou, což může být zajímavou příležitostí pro DXery. V současné době se na jiném satelitu operátora - Telstar 12 (15°W) objevují přenosy NBC/MSNBC často v přímém přenosu.

redakce





Reklama




Vybrané články