Quantcast

AZBOX HD Elite - luxusní multimediální HD přijímač (2.)

| Tisk

Ve druhé části recenze luxusního multimediálního přijímače AZBOX HD Elite, který jsme si představili minule, se podíváme na to, jak si vedl tento přijímač v praktickém používání. Vzhledem k tomu, že je velmi často vydáván nový firmware je možné, že některé nyní udávané informace se mohou v blízké době změnit.


obrázek
▲ Obr č. 1 - Hlavní menu přijímače AZBOX HD Elite

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 0.9.1314 z 13.2.2009. Vyhledávání programů by mělo být v rozsahu SR 1~ 45 Mbps v normě DVB-S. Bohužel s některými SCPC kanály měl přijímač problémy. Obdobná situace byla i v normě DVB-S2. Takže např. paket arabských kanálu LBC na družici Eutelsat W6 přijímač naladil, ale při přepnutí do TV módu nahlásil „žádný signál“.


obrázek
▲ Obr č. 2 - Info lišta přijímače AZBOX HD Elite

S vysokými SR přijímač neměl žádné problémy. Signál a kvalita signálu se zobrazuje jen proužkovými ukazateli, u řady SCPC kanálu se neukázala žádná hodnota i když je přijímač posléze naladil. V budoucnosti bude možné využít funkci GOGO list a nahrát tak programy do přijímače okamžitě a aktualizované.

Obraz i zvuk jak na SD tak i na HD kanálech byl excelentní. Na specializovaných stránkách můžeme přijímač doplnit o nějaký ten plugin, včetně softwarové emulace některých prolomených kódovacích systémů.


obrázek
▲ Obr č. 3 - EPG přijímače AZBOX HD Elite

Na tomto místě je třeba připomenout, že sledování placené televize bez řádného placení poplatků je protiprávní. Navíc s tímto pluginem se stává interní čtečka univerzální a akceptuje karty různých kódovacích systémů včetně systému Cryptoworks, který se u nás používá.

Přijímač umí uložit audio track na předvolbu včetně uložení levého nebo pravého audio kanálu na předvolbu. Alfanumerický displej na předním panelu přijímače je výborný, jen mi zde chybí regulace jasu v menu a možnost zastavení rotace dlouhých názvů na displeji.


obrázek
▲ Obr č. 4 - Jednoduché EPG přijímače AZBOX HD Elite

Přijímač má i vestavěný OSD teletext. České znaky se zobrazují v pořádku (bez diakritiky na velkých písmenech, to umí např. Dreambox). Teletext je velmi pěkně čitelný. Přijímač nepodporuje VBI teletext, takže přes TV přijímač teletext nebude funkční.

Většina programů v HD rozlišení používá AC3 zvukovou stopu. Tento přijímač má v sobě zabudovaný AC3 Dolby Digital dekodér, takže odpadají jakékoliv problémy v tomto směru. Jak už jsem se zmínil v první části recenze, přijímač umí zpracovat i zvuk ve formátu MPEG-4/AAC, to neumí ani Dreambox 8000 HD.


obrázek
▲ Obr č. 5 - Výběr programu na přijímači AZBOX HD Elite

Prodleva při přepínání mezi programy je přece jen dost velká, tady by to chtělo určitě vylepšit. Reakce na povely dálkového ovládání nejsou také vždy ideální.

Dodavatel těchto přijímačů na náš trh velkoobchodní firma Sapro s.r.o.(www.supersat.cz) intenzivně spolupracuje s týmem programátorů výrobce tohoto přijímače, o všech nedostatcích a problémech se ví a řeší se.


obrázek
▲ Obr č. 6 - Menu Nastavení na přijímači AZBOX HD Elite

Spolupráce s vestavěným dekodérem a s CI moduly

Pokud je použitý příslušný plugin, tak se z dekodéru Conax stává univerzální dekodér. S úspěchem jsem vyzkoušel vložit karty CS Link (Gital) a Skylink (všechny typy – stará TT, nová bílá i modrá používaná dříve pro Skylink SK). Jak české tak i slovenské programy byly dekódovány v pořádku (zda ale prochází řádné EMM –zápisy oprávnění na kartu jsem netestoval).

V menu přístroje se zobrazoval pouze kódovací systém karty a CAID. Žádné výpisy oprávnění na kartě. Opět na tuhle funkci by byl potřeba jiný nový plugin.


obrázek
▲ Obr č. 7 - Vyhledávání transpondéru na přijímači AZBOX HD Elite

Přijímač má k dispozici také dva CI sloty. Vyzkoušel jsem vložit řadu modulů jako SCM Cryptoworks, nový Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, Easy tv modul a T-Rex.

Všechny moduly detekoval přijímač normálně. Nefunkční byl pouze modul Diablo, dle dodavatele těchto přijímačů v některém v následujícím firmwaru by tento problém měl být odstraněn.


obrázek
▲ Obr č. 8 - Internetový prohlížeč na přijímači AZBOX HD Elite

Pokud byly použity dva stejné moduly Cryptoworks SCM, tak se při přepnutí objevovala rušivá hláška o chybném regionu nebo o nepřístupném kanálu, která však sama po chvíli zmizela. Doporučuji použít Easy TV modul, kde žádné problémy nebyly nebo využít kombinaci kartu v interní čtečce a Irdeto Cryptoworks modul s Alphacrypt firmwarem, kde se dají hlášky v menu modulu vypnout.


obrázek
▲ Obr č. 9 - VPřehrávač videí na přijímači AZBOX HD Elite

EPG

Elektronický programový průvodce je graficky docela slušně zpracován. Bohužel to celé degraduje malá velikost písma a nevhodný znakový font. Takže čitelnost, zejména na menších zobrazovačích je problematická. Informační lišta obsahuje informace o běžícím programu. Podrobné informace nejsou nijak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink CZ a SK, CS Link a UPC Direct zobrazovaly v pořádku. Některé chybičky tam ale ještě lze nalézt, je potřeba si ale uvědomit, že tohle je první firmware pro AZBOX HD, který umí korektně zobrazovat znakovou sadu, kterou my používáme.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se zobrazovala korektně. Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací bylo velmi rychlé.


obrázek
▲ Obr č. 10 - YouTube player na přijímači AZBOX HD Elite

Spolupráce s USB Flashdiskem

Přijímač má k dispozici dva USB porty. Záznam TV pořadu je možný pouze na disk s formátem ext3 (linux), je to tak od této poslední verze firmwaru. Pro upgrade přijímače je možné použít i disky s formátem FAT32, kde se nahraje příslušný firmware.

Nahrávání a přehrávání má ještě své mouchy. Jeden program lze nahrávat a současně sledovat (použit jeden tuner), nic jiného součastný firmware nedovolí. Převíjení záznamu tam a zpět je možné v rychlostech 2x, 3x a 4x.

Záznam SD programů byl bezproblémový (zkoušeno krátkodobě na ČT4 a na programu Markíza), u HD programů byl záznam trhaný nebo přijímač úplně vytuhnul. Změna typu Flashdisku neměla význam.

Použil jsem několik typů rychlých Flashdisků (OCZ FlashDrive Rally2 Turbo, A-DATA MyFlash Turbo Speed 8GB). S tím OCZ jede nahrávání HD programů na Dreamboxu DM8000 HD jako pila, ale to bude předmětem další recenze, kde si představíme tento model v provozu se 4(!) tunery současně, včetně vestavěného pevného disku a ventilátoru. Takže příznivci značky Dreambox se mají na co těšit.


obrázek
▲ Obr č. 11 - Přehrávání videa YouTube na přijímači AZBOX HD Elite

Na USB Flashdisk je možné nahrát fotografie, video nebo audio soubory dle výše uvedených typů souborů, které přijímač umí přehrát. Širou škálu typů souborů jsem uvedl v první části recenze.

Osobně jsem vyzkoušel přehrát klasický MPEG-2 soubor, hudební MP3 a WAV také neměly žádný problém. HD TS stream nahraný v přijímači Dreambox 8000 však přijímač přehrát nedokázal.

Přes ethernet se lze pomocí protokolu SFTP( security FTP – port 22!) připojit k přijímači a tak bez problému s ním komunikovat. Pro vlastní komunikaci mezi PC a přijímačem jsem použil program FileZilla. Bohužel přenos z Flashdisku do PC byl velmi pomalý. Pro tyto účely je již vhodnější model AZBOX HD Premium do kterého můžeme vestavět interní SATA pevný disk.

Video soubory mají příponu „.meta“ a lze je přehrát klasickým VLC media playerem. Jedná se tedy o klasický MPEG stream, který pak můžeme v PC běžně zpracovávat např. pomocí programů ProjektX nebo Videoredo. Bohužel je zaznamenávána pouze jedna audio stopa.

Při přehrávání video záznamů (kromě těch co si nahrajete z TV vysílaní, což je škoda) můžeme dokonce nastavit jas, sytost, kontrast, odstín a zvětšení. To jsem zatím u žádného jiného přijímače neviděl. U titulků lze nastavit jejich velikost, pozici a synchronizaci.

Souborový manažer umožňuje přehrání audio, video, foto, aniž by jste museli volat speciální nabídku z hlavního menu. Bohužel nelze přehrát soubory s příponou „.meta“, tedy ty soubory, které získáte záznamem z TV vysílaní, na tyto soubory musíte použít tzv. „detailní menu“, kde máte nabídku přehrání zaznamenaných pořadů z TV vysílání.




obrázek
▲ Obr č. 12 - Detailni menu na přijímači AZBOX HD Elite

Spolupráce s PC

Na upgrade přijímače se používá několik metod, já jsem použil Flashdisk s nahraným příslušným firmwarem, druhá možnost je využít online stažení z internetu. Obě metody pracovaly bez problémů.

Na úpravu settingu zatím není k dispozici žádný editor, přece jenom je to horká novinka na trhu.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě olmiSat s.r.o., Vltavská 2A, Brno ( www.olmi.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články