Quantcast

V Praze končí analogové terestrické TV vysílání

| Tisk

logo Analogové terestrické televizní vysílání v Praze a nejbližším okolí končí. Minutu před půlnocí ve čtvrtek 30. dubna 2009 definitivně skončí letité analogové zemské šíření prvního programu České televize (ČT1) a také komečních vysílatelů TV Nova a Prima TV z vysílače Praha - Žižkov (Mahlerovy sady).

Do poslední chvíle nebylo jasné a jisté, zda se Nova s Primou připojí k procesu digitalizace (přechod z analogového na digitální terestrické vysílání). Ve středu odpoledne nejprve TV Nova, následně Prima TV oznamují, že v souladu s TPP (Technický plán přechodu) odpojí analogové TV vysílače.

Odpojení analogového TV vysílání se zatím týká jen programů na žižkovském vysílači - ČT1 ... K51, TV Nova ... K37 a Prima TV ... K24. Na 51. kanálu po odpojení programu ČT1 se bude týden vysílat textová informace o vypnutí analogového vysílače a možnosti příjmu digitálního vysílání. Podobná informace by se měla objevit i na kmitočtech, které opustí TV Nova i Prima TV. O ukončení analogového vysílání v Praze v největší míře informovala Česká televize formou rotující textové informace, která postupně nabývala na intenzitě a také již známým piktogramem, který je složený ze čtyř bílých čtverců. Tento symbol včetně rotující textové informace byl využíván v loňském roce, kdy docházelo k odpojování programu ČT2 v jižních, západních, severních a středních Čechách.

Žižkovský vysílač Ukončení analogové distribuce v jednotlivých regionech České republiky určuje Technický plán přechodu (TPP), což je nařízení vlády č. 161/2008 Sb. Praha se stává první velkou oblastí, kde končí pozemní analogové TV vysílání veřejnoprávní televize i programů soukromých vysílatelů. Podle názoru TV Nova neproběhla řádná informační kampaň, jak stanovuje zákon. „Na nedostatky vládní informační kampaně jsme dlouhodobě upozorňovali. Dokonce jsme byli nuceni suplovat informační roli státu vysíláním vlastních spotů,“ říká generální ředitel TV Nova Petr Dvořák. Informační spoty vysílala TV Nova na vlastní náklady pouze na žižkovském vysílači.

Jak problém s vypínaným TV signálem řešit
Na některých oblastech Prahy bude možné i po 30. dubnu přijímat TV programy analogově a to po přesměrování přijímacích antén na některý výkonný vysílač - např. Praha (Cukrák), eventuálně Liberec (Ještěd), Trutnov (Černá Hora) či Hradec Králové (Krásné), kde vysílá většina celoplošných programů, včetně i programu ČT2, kam ještě proces digitalizace nedorazil. Toto řešení je ale dočasné, neboť letos v létě dojde k odpojení ČT2 i na těchto vysílačích, v budoucnu i zbývajících programů (na Cukráku dojde k odpojení všech programů na podzim 2009).

Všechny stávající analogové programy může divák již nyní přijímat digitálně - prostřednictvím DVB-T. Programy České televize ČT1, ČT2, ČT4 a ČT24 jsou spolu s rozhlasovými okruhy Českého rozhlasu (ČRo) šířeny prostřednictvím tzv. multiplexu veřejné služby s doplňkovými službami jako je teletext, elektronický programový průvodce EPG či aktualizaci programového vybavení přijímačů SSU. Pro Prahu a okolí se veřejnoprávní multiplex (síť 1) vysílá na 53. kanálu z vysílačů Praha - město – Žižkov (vertikální polarizace) a Praha – Cukrák (horizontální polarizace).



Komerční kanály TV Nova, Prima TV a druhými programy Nova Cinema a Prima COOL a televize Barrandov jsou šířeny v rámci sítě 2 (multiplex 2), kterou provozuje společnost České Radiokomunikace, na 41. kanálu ze stejných vysílačů - Praha - město – Žižkov (vertikální polarizace) a Praha – Cukrák (horizontální polarizace) a také Votice - Mezivrata (horizontální polarizace).

V Praze je k dispozici i síť 3 s programy Óčko, Public TV, Z1, Rádio Proglas na K59 (Praha, střední Čechy) a K46 (Praha - město). Na K46 vysílá i TV Noe. Multiplex 3 provozuje Czech Digital Group (CDG). V rámci testů funguje i multiplex 4 (K64) společnosti Telefónica O2 Czech republic s programy TV Nova HD, ČT1 HD a test TV kanálem.

Pro příjem je nutný DVB-T set top box nebo televizor s digitálním tunerem. Nezbytná je i kvalitní přijímací venkovní anténa (ve výjimečných případech postačí pokojová). Problémy s příjmem může způsobit nekvalitní anténa, zesilovač, případně umístění antény či nedostatečný signál.

DVB-T je jednou z možností příjmu digitálního TV vysílání. Programy může divák přijímat i prostřednictvím kabelových či IPTV sítí ale také i prostřednictvím satelitu v rámci nabídky poskytovatelů satelitního vysílání - CS Link , Skylink (v obou případech základní nabídka zdarma; možnost objednání placených programů), případně placené sítě Digi TV a UPC Direct s širší programovou nabídkou, kde se ale platí poplatky i za nejnižší nabídku, která obsahuje i základní programy.

redakce





Reklama




Vybrané články