Quantcast

Vzpomínky na satelitní televizi před dvaceti lety

| Tisk

logo Nedávno jsem si procházel jen tak ze zvědavosti seznamy televizních stanic vysílaných na různých satelitních pozicích a jejich počty dosahují řádů tisíců. Vzpomněl jsem si při té příležitosti na historii, více než před dvaceti lety, když se začínaly objevovat první nesmělé pokusy o lovení televizních stanic kulatými bílými talíři větších rozměrů nasměrovanými k obloze.

logo Můj obdiv si vždycky zasloužil dům, u kterého stála 180 cm středová parabola nebo 120 cm ofsetová parabola. Předrevoluční investice do analogových satelitních sestav dosahovaly hodnoty nového auta. Vzpomíná si někdo na to, kolik stála jenom samotná anténa? Přes 7000 Kčs. Kolik stál konvertor? Dvakrát tolik. A satelitní přijímač, kterým se dalo přijímat pár západních analogových stanic v luxusní kvalitě? I dva roční platy… Koupit se daly z inzerátů, které vycházely v sobotní příloze Rudého práva Haló sobota :)

Po revoluci se ale ceny zařízení výrazně snížily, začal vycházet odborný časopis s televizními programy, ve kterých nás pan Bradáč uváděl do tajů signálů z orbitální země dráhy. A do kterého zasílali fotky televizních obrazovek nadšenci, kterým se podařilo svými více než dvoumetrovými parabolami nalovit takovou exotiku, jako Írán a vysílání z afrických států v C pásmu. Na běžné diváky se valily takové televizní stanice, jako například Screensport, Lifestyle, RTL s původním vějířkovitým logem, Eurosport, švýcarský kódovaný Teleclub s poměrně složitým kódováním na rozdíl od tupoučké ochrany, kterou používal FilmNet 24 a nějaké C pásmo byl jen zbožný sen. Vzpomínáte na analogové Sky One, Sky Movies, MTV, Pro 7, Sat 1, 3sat? Mnohé z nich vysílají dodnes.



logo Magicky na mě působily švédské televizní stanice, které na Astře 1A vysílaly v tajemném D2-MAC. Byl jsem tehdy kluk, a tak se mi nikdy nepodařilo tímhle televizním systémem, navíc zakódovaným, proniknout, protože otec zásadně odmítl investovat spoustu peněz do pokoutného dekodéru. Vzpomínáte na to, když jste na vašich satelitních přijímačích Amstrad, Technisat atd. přijímali pouhých 10 – 11 nekódovaných programů? Ve stereu na frekvencích 7,02/7,20 MHz?

Kromě programů na Astře se začaly objevovat i první stanice na Eutelsatech. Nejzajímavější pro mě byl Superchannel, i když plný černobílých rybiček. Krásně hráli Turci a Arabové s kanály TRT-INT a MBC. Pamatujete na kanály jako Show TV, TeleOn, pár hodin denně vysílající PIK z Kypru na 7° východně? Nebo tehdy ještě volný Discovery Channel na 27° západně a jak krásné bylo kódování španělských kanálů v Nagravision? Nebo italských RAI? To byly časy, když jste kvůli jednomu slušně hrajícímu kanálu museli přetáčet ohromnou parabolu přes půlku orbitu a kdy se seznamy satelitních kanálů přetištěné povětšinou z německých časopisů stávaly pro lovce kanálů biblí. Kdeže jsou ty chvíle, kdy jsem automatickým prohledáváním celého Ku pásma hledal nové televizní kanály a sporadicky se podařilo nějaký najít. A dneska? Zapnete satelit v osm večer a než probrousíte všemi kanály, které máte, je půlnoc a můžete jít spát…

Radim Kroutil





Reklama




Vybrané články