Quantcast

HD BOX FS-9200 PVR - linuxový twin PVR HD set top box

| Tisk

obrázek Satelitních přijímačů, které umí zpracovávat HDTV vysílaní je na našem trhu čím dál více. Korejská firma Fortis je výrobcem dnešního testovaného přijímače, který se u nás prodává pod označením HD BOX FS-9200 PVR. Výhradním dovozcem po ČR je velkoobchodní firma Sapro s. r. o.

Hardwarově je téměř totožný s přijímačem Octagon SF 1018 HD – Alliance. Testovaný přijímač má dva vestavěné DVB-S2 tunery, které umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1280x720p, 1920x1080i, 720x576p, 720x576i, 720x480i, 720x480p.

obrázek Přijímač nemá v sobě vestavěný žádný pevný disk, ten je nutné připojit externě přes rozhraní e-SATA nebo USB 2.0. Přijímač umožňuje dva programy současně nahrávat (i HDTV) a třetí sledovat. Operačním systémem tohoto přijímače je Linux, který tímto poskytuje vysokou flexibilitu přijímače.

Popis přijímače

obrázek Klasický černý dizajn s rozměry (W x H x D) 340 x 60 x 230 mm působí na první pohled velmi dobře. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a kvalitně provedený 12 znakový VFD display, který nám zobrazuje názvy programů. Pod odklopným víčkem nacházíme dva otvory pro CI moduly, jednu čtečku univerzálního dekodéru a jeden USB 2.0 host port.

Na zadním panelu jsou dvě dvojice F konektorů (vstup a výstup tuneru 1 a 2), dva konektory SCART (video + TV), optický audio SPDIF konektor, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Navíc jsou zde tři konektory kompozitního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Nechybí zde ani e-SATA konektor a další USB 2.0 host port pro připojení externího disku a síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s. Je zde i RS 232 konektor a síťový vypínač.

Součástí balení je také velmi pěkně zpracovaný český manuál, HDMI kabel a propojovací kabel loop-through mezi tunery.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně bezchybné češtiny. Grafika je velmi slušná, což se od přijímače s procesorem STi 7109 dá očekávat. Struktura menu je jednoduchá a přehledná, takže zákazník ani nepozná, že se jedná o linuxový přijímač. Jedinou výhradu bych měl k použité velikosti znakového fontu, která je poměrně malá.


obrázek
Obrázek: Procesor v přijímači HD Box FS9200 PVR

Hlavní menu se skládá z pouhých čtyř položek. První nabídkou v menu jsou „Systémové nástroje“. Zde najdeme jaké záznamové zařízení (HDD, Flash disk) máme k přijímači připojeny a můžeme zde provádět jejich formátování. Dále je zde k dispozici časovač záznamů, zadává se čas začátku a délka záznamu (minimální je 3 minuty).


obrázek
Obrázek: Čtečka přístupových karet a CI sloty v přijímači HD Box FS9200 PVR

Správce seznamu kanálů zase umožní jednoduchou editaci naladěných programů (výmaz, přesun, uzamčení, přejmenování). Poslední nabídka přenos dat umožňuje zálohování seznamu kanálů a systémových nastavení na USB Flash disk (velmi příjemná funkce, protože po nahrání nového firmwaru se doporučuje provést tovární nastavení a přes tohle menu můžeme provést obnovu našich dat).


obrázek
Obrázek: Čtečka přístupových karet a CI sloty v přijímači HD Box FS9200 PVR

V druhé nabídce „Nastavení systému“ můžeme určit na které záznamové zařízení má probíhat nahrávka, zapnout funkci časového posunu (timeshift). Za zmínku určitě stojí možnost zastavení rotace dlouhých názvů na předním VFD displeji a nastavení jasu displeje. Zbylé funkce jako nastavení rozlišení TV, formát obrazu, volba výchozího jazyka menu, zvukového doprovodu a titulku není potřeba nějak zvlášť komentovat. Samozřejmostí je nastavení normy 4:3 nebo 16:9 (to pracuje i v režimu SCART u HDTV programů). Kupodivu chybí nastavení průhlednosti menu, což je škoda.


obrázek
Obrázek: Krabice přijímače HD Box FS9200 PVR

Třetí nabídka je hlavní a je pojmenována „Instalace“. Zde můžeme vyhledávat nové programy, k dispozici je prakticky celá orbitální dráha. Vyhledání můžeme nechat na automatice nebo použít vyhledávání ruční podle parametrů. Je zde i jakási imitace funkce blind scan (hledání naslepo, nelze však určit frekvenční krok ani rozsah symbol rate). Přijímač podporuje DiseqC 1.0, 1.2 a má i funkci USALS. Nastavují se zde také parametry síťového rozhraní Ethernet a je tady i připravena možnost upgradu přes internet.

Poslední nabídka „Doplňky“ obsahuje kalkulačku, kalendář a také přístup ke vložené dekódovací kartě nebo k vloženým CI modulům.


obrázek
Obrázek: Základní deska přijímače HD Box FS9200 PVR

obrázek
Obrázek: Zdroj přijímače HD Box FS9200 PVR

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední dostupný firmware 1.07.44 (z 20.8.09) dostupný na oficiálních stránkách dodavatele firmy Sapro s.r.o. Přijímač byl schopný vyhledat kanály v plném rozsahu SR 1 ~ 45 Msym/s. Vyhledávání je bleskové a to i u SCPC kanálů. Jednoduše paráda. Přijímač si bezproblémově poradil i s nízkými SR v normě DVB-S2, jen při příjmu arabského paketu LBC na družici Eutelsat W6 se obraz trhal, ale to je detail, zřejmě bug ve firmwaru.

Rychlost přepínání kanálů byla standardní, nikoliv jak se v některých diskusních fórech uváděla dlouhá doba odezvy. Přístroj umožňuje uložit až 10000 programů.


obrázek
Obrázek: Dva DVB-S2 tunery v přijímači HD Box FS9200 PVR

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v procentech.

S dálkovým ovládáním jsem byl také spokojený, směrovost je příjemně široká a tlačítka dostatečně velká.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se zobrazují v pořádku kromě velkých písmen s diakritikou. Není zde funkce zoom a přepínání mezi podstránkami. Bohužel teletext vestavěný v televizním přijímači nepracuje.

Citlivost tuneru byla standardní. Zajímavá je výrobcem udávaná spotřeba v pohotovostním stavu, která činí pouhý 1W.


obrázek
Obrázek: Hlavní menu v přijímači HD Box FS9200 PVR

Tento přijímač umožňuje přehrávání DivX souborů, to zatím není úplně dotažené do konce. Nepřehraje ani TS stream z Dreamboxu. Umí zobrazit fotografie ve formátu JPG (velmi svižně a nedeformované), některou fotografii můžete uložit jako podklad pro rádio režim. Přijímač přehrává také mp3 soubory, ale pouze s taktovací frekvenci 44,1 kHz.

Přijímač se při provozu značně přehřívá. Ventilačních otvorů by mělo být více a ne jen pro okrasu umístněné do půlkruhů. Díky dodavateli těchto přijímačů jsem mohl otevřít horní dekl tohoto přijímače a podívat se na situaci uvnitř a pořídit foto. Tuto možnost normální zákazník nemá, neboť otevřením by porušil bezpečnostní hologram a tím přišel i o záruku. Procesor má pasivní chladič. Přijímač obsahuje dvě čtečky univerzálního dekodéru, horní má záslepku, zde se počítá se zprovozněním v některém z příštích firmwarů.

Přijímač není schopen se současným firmwarem zpracovat AAC audio stopu. Přijímač také podporuje funkci PIP (obraz v obraze) a to i v případě HDTV kanálů (tady se ale obraz trhá). Pokud máte přijímač zapojený přes SCART konektor na klasické CRT televizi je zapotřebí nejprve změnit rozlišení na 576i pomocí tlačítka Resolution (jinak při prvním spuštění přijímače uvidíte místo obrazu pruhy – toto platí do verze FW 1.07.39).


obrázek
Obrázek: Informační lišta a EPG programu v přijímači HD Box FS9200 PVR

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI moduly

Vestavěný dekodér na bázi systému Conax je předělán na dekodér univerzální. Bez problémů spolupracoval s kartami Cryptoworks domácích platforem Skylink a CS Link . Velkou výhodou je, že karta je sdílená. To oceníme při současném nahrávání dvou kódovaných programů (např. STV1 a ČT 1), záznam bude v obou případech dekódovaný. Samozřejmě i funkci PIP (obraz v obraze) také není omezena a můžeme sledovat dva kódované programy např. ve Skylinku live.

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako Irdeto Cryptoworks, AlphaCrypt, Conax 4.00e, Viaccess 1.20, Zetacam, T-Rex a Diablo Wi-Fi. Všechny moduly pracovaly bezvadně a s mírnými problémy i modul Diablo Wi-Fi. Rovněž různé kombinace těchto modulů ve dvou CI slotech nedělaly přijímači žádné potíže.

Při současném použití dvou modulů Cryptoworks s kartami Skylink a CS Link se neobjevovala žádná rušivá hláška.

Informace o vložené kartě (např. Skylink karta v Cryptoworks modulu) se zobrazovaly korektně, ale jen první obrazovka zápisů oprávnění, na další obrazovku nešlo přepnout (bug ve firmwaru). Výpis oprávnění na vložené kartě ve čtečce bude k dispozici s následujícím firmwarem. Přepínání mezi zakódovanými programy bylo standardní.


obrázek
Obrázek: Menu nastavení antény v přijímači HD Box FS9200 PVR

EPG

Elektronický programový průvodce není nejlépe zpracován. Opět velikost písma není dostačující, tohle musí být špatně čitelné i na velkých zobrazovačích. Rozšířené informace se zobrazují navíc v malém okně. Informace nejsou nikterak oříznuty.

Informační lišta obsahuje informace o běžícím pořadu. U některých providerů se vyskytuje problém (např. německé FTA kanály), že některá písmena jsou zobrazena špatně, to se ale netýká českých a slovenských znaků na programech Skylink, UPC Direct a CS Link.

Azbuka na kanálech paketu NTV plus se také zobrazovala korektně, ale pouze pokud byl jako jazyk menu navolena ruština. Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.


obrázek
Obrázek: Seznam programů v přijímači HD Box FS9200 PVR

Spolupráce s externím pevným diskem (flash diskem)

K přijímači jsem nejprve připojil přes rozhraní e-SATA pevný disk Seagate 250 GB řady DB 35.3. Přijímač nebyl schopen tento disk zformátovat. Použil jsem tedy další disk a to Samsung HD501LJ 500GB, který již přijímač dokázal zformátovat (Journal nebo FAT32). Disk však nepřecházel do stavu „spánku“, i když byla v menu tato funkce navolena.

Dále jsem k přijímači připojil rychlý flash disk Kingston DataTraveler HyperX 8GB. Záznam SD i HD vysílání byl bezproblémový na obě zařízení!

Velkou výhodou jsou dva vestavěné DVB-S2 tunery a čtečka karet, jejichž karta je sdílená, viz výše.

Takže odpadají jakékoliv problémy se současným nahráváním dvou kódovaných programů v rámci paketů Skylink, CS Link nebo UPC Direct. A samozřejmě se na třetí kódovaný program můžete dívat. Takovýchto bezproblémových přijímačů je na trhu jako šafránu.


obrázek
Obrázek: EPG v přijímači HD Box FS9200 PVR

Vyzkoušel jsem i použití dvou CI modulu Cryptoworks s kartami Skylink. Dosáhl jsem stejného výsledku, tedy že jsem mohl dva kódované programy nahrávat. Ale není důvod proč nevyužít interní čtečku a dokupovat CI modul, pokud máme jen jednu kartu.

Jakmile se zprovozní druhá čtečka, tak přijímač bude v této funkci konkurovat přijímačům Dreambox.

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 2x, 3x, 4x a 5x. Převíjení funguje bezvadně, ale u HD nahrávek to chce ještě doladit. Zpomalené převíjení není zatím podporováno.

Samozřejmostí je možnost vytváření záložek v záznamech. Záznamy mají příponu „.ts“, tedy se nahrávají s video složkou všechny audio stopy, teletext, titulky apod.


obrázek
Obrázek: Nahrané pořady na USB v přijímači HD Box FS9200 PVR

Přijímač obsahuje také vlastní WEB server a FTP server. Pro přenos záznamů z externího pevného disku nebo flash disku do PC lze použít síťové připojení LAN. Stačí libovolný FTP klient (já jsem použil DCC, který mám k Dreamboxu) se jménem root a heslem root. Další úprava v PC je shodná jako u Dreamboxů.

Můžeme tak kopírovat soubory z přijímače do PC a naopak pomocí sítě LAN. Přenosová rychlost je cca 6 MB/s. Web server zatím neobsahuje žádné informace, je pouze připraven k použití, s dalším rozšířením se počítá v nových firmwarech.

Je zapotřebí si uvědomit, že se jedná o linuxový přijímač, API rozhraní je sh4 – dané typem procesoru (jako např. Kathrein, QboxHD atd.), tedy do budoucna i různé pluginy budeme moci použít. Již jsou k dispozici první beta verze různých emulátorů (není možné zatím provést záznam dekódovaných programů), nyní záleží, jakou bude mít tento přijímač softwarovou podporu. Zatím je podpora vynikající, již na příští týden se chystá další firmware, který by měl řešit opravy některých chyb.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. Asi nejpříjemnější způsob je nahrání firmwaru na flash disk a provést upgrade z něho. Druhou možností je použít sériové rozhraní RS232 pomocí programu Porter. Třetí možnost je stažení přímo z internetu (tato možnost je funkční od verze FW 1.07.44 – stahování je možné ze stránek http://www.hd-box.cz ).




obrázek
Obrázek: Upgrade software přes internet v přijímači HD Box FS9200 PVR

Na editaci programů v PC se používá editor DrEditHD od Wolfanga Litzingera. Bohužel jiný editor zatím není k dispozici.

V této cenové kategorii (cca 9000,- Kč) dvoutunerový HDTV přijímač s možností PVR funkcí a s takovouto funkcionalitou, kterou má tento přijímač, těžko naleznete.

Závěrem bych rád poděkoval velkoobchodní firmě Sapro s.r.o. za vynikající spolupráci při testování přístroje a za zapůjčení přístroje na praktické testy bych rád poděkoval firmě olmiSat s.r.o ( http://www.olmi.cz/ ), Vltavská 2A, Brno.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články