Quantcast

T-Home začal testovat nový transpondér s českými a slovenskými TV

| Tisk

Provozovatel maďarské satelitní pay-tv platformy T-Home zaktivoval v pořadí již čtvrtý transpondér na satelitu Amos 3 na orbitální pozici 4 stupně západně. Na nové kapacitě se objevily české a slovenské programy. Vše je přípravou na brzkou expanzi platformy na slovenský trh.

Nový transpondér T-Home je provozovatelem využíván od 1.10.2009. Až do neděle 4.10.2009 na nové kapacitě nebyly šířeny žádné programy. Teprve dnes odpoledne se v novém DVB-S2 multiplexu objevily první programy - vše je ale řádně kryptováno systémem podmíněného přístupu Conax.

Set top box na níže uvedených parametrech nalezne celkem 27 televizních kanálů šířených v kompresním formátu MPEG-4 s audio stopami ve formátu AAC. V době publikování textu bylo v provozu jen 24 TV programů označených Test1, Test2 ... Test24. Pozice Test25 až 27 nejsou zatím v provozu. Na aktivních pozicích jsou všechny slovenské celoplošné televize, první a druhý program České televize (ČT) a řada placených kanálů s českou audio stopou a také MTV European a VH1 European. Platforma T-Home může být další satelitní službou, která bude šířit českou verzi MTV - stávající evropská mutace MTV na našem trhu se startem lokalizované verze totiž skončí.

technické parametry příjmu:

satelit: Amos 3 (4°W)
kmitočet: 10,806 GHz
polarizace vertikální
SR: 30000
FEC: 2/3
norma: DVB-S2/8PSK
CA systém (kódování): Conax

šířené programy:

Test1 ... JOJ Plus
Test2 ... Trojka (STV3)
Test3 ... TA3
Test4 ... Jednotka (STV1)
Test5 ... Dvojka (STV2)
Test6 ... Markíza
Test7 ... JOJ
Test8 ... ČT1
Test9 ... ČT2
Test10 ... Eurosport
Test11 ... Filmbox
Test12 ... Sport1 CZ
Test13 ... Filmbox
Test14 ... Spektrum
Test15 ... MTV Europe
Test16 ... VH1 Europe
Test17 ... Minimax
Test18 ... ?
Test19 ... ?
Test20 ... HBO CZ
Test21 ... Film+ CZ
Test22 ... ?
Test23 ... ?


Test24 ... Nova Sport
Test25 ... není v provozu
Test26 ... není v provozu
Test27 ... není v provozu

Služba bude na slovenském trhu nabízena zejména domácnostem, které nejsou v dosahu IPTV služby Magio. Všechny programy (včetně celoplošných) budou šířeny jako placené a dostupné na dotovaných set top boxech. Karta bude s přijímačem spárována.

Platforma T-Home v současné době působí zatím jen na maďarském trhu, kde vedle několika desítek programů nabízí i kanály ve vysokém rozlišení (HDTV). Služba doposud využívala jen tři transpondéry, kde díky moderním technologiím (norma DVB-S2, modulace 8PSK, kompresní formát MPEG-4 pro video a AAC pro zvukové stopy) bylo možné na minimu transpondérů přenášet více programů ve srovnání se starší technologií (DVB-S, MPEG-2). Několik programů T-Home v rámci spolupráce s pay-tv rumunskou Boom je šířeno na DVB-S transpondérech v MPEG-2.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články