Quantcast

Domovní zesilovač Avant3 (2.)

| Tisk

První varianta prověřující strmost filtrů /K21, K22/.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

Jak vidno z parametrů, strmost filtrů je celkem slušná a Multiplex na K22 funguje bez problému i když je evidentně přítomen i na anténě, která je určena pro směr Jauerling/Včelná.
Použití externího odlaďovače pro K22 nebylo v tomto případě třeba.
Rozdíl azimutu obou antén je 70°.

Ostrost filtrů je podrobněji naznačena na následujících snímcích, kde je postupně přelaďován filtr z kanálu K53/signál Votice MUX CT/ na obě strany. Na snímcích je patrný naladěný kanál filtru a následná degradace obálky OFDM signálu K53. Přesněji to zobrazit momentálně nedokážu, nevlastním žádný UHF šumový generátor.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek
obrázek

V dalším odstavci bych rád popsal činnost obvodu AGC. Na vstupní signály v rozmezí 45-65dB funguje automatika velmi dobře, je třeba postupně pomalu přidávat trimr zisku u konkrétního filtru a v okamžiku nastartování automatiky se rozsvítí signalizační LED dioda a na výstupu okamžitě naroste signál o cca 20dB, automatika pak plynule dorovnává případný pokles signálu na vstupu zesilovače.

Jiná situace bohužel nastává u signálů blízkého silného zesilovače, v našem případě takovým vysílačem je vysílač Kleť, který vysílá tři Multiplexy s ERP 100kW.


obrázek
Zde je lepší automatiku vůbec neaktivovat, jelikož na výstupu domovního zesilovače se objeví v okamžiku startu AGC signál kolem 110dB, což by mohlo v některých případech způsobit problémy se zpracováním signálu v TV přijímačích.

V tomto případě je prostě vhodné nastavit gain filtru pod prahovou hranicí AGC.


obrázek
MUX 2 z vysílače Mezivrata/Votice

Co se týče šumu samotného domovního zesilovače, tak mohu pouze potvrdit, že ve srovnání s běžnými domovními zesilovači ALCAD AM 417 apod., je na tom Televes mnohem lépe.
Je to patrné především na slabém signálu K38 z rakouského Jauerlingu, který bez externího nízkošumového předzesilovače nelze s Alcadem AM 417 vůbec naskenovat.




obrázek
S Televesem AVANT3 nebyl nízkošumový předzesilovač vůbec nutný a parametry K38 jsou naprosto v pořádku.


obrázek
obrázek
Jen dodávám, že signál na K38 je vysílán údajně s výkonem 5kW ERP ze 100km vzdáleného vysílače Jauerling. U toho regionálního Multiplexu je použito modulace QPSK, díky které je dosahováno vynikající chybovosti i při poměrně nízké úrovni signálu.

Technické parametry domovních zesilovačů AVANT lze nalézt na stránkách výrobce:
http://www.televes.es


obrázek
Za zapůjčení modelu AVANT 3 děkuji panu Petru Rennovi.

Saxon





Reklama




Vybrané články