Quantcast

Eutelsat: Anomálie na satelitu Eutelsat W2

| Tisk

logo Francouzský satelitní operátor Eutelsat dnes potvrdil, že na jeho telekomunikačním satelitu Eutelsat W2, který pracuje na orbitální pozici 16 stupňů východně, se ve středu večer 27. ledna 2010 vyskytla technická anomálie. Tento incident je plně vyšetřován společností Eutelsat ve spolupráci s dodavatelem satelitu - Thales Alenia Space.

Byla přijata okamžitá opatření s cílem navrhnout alternativní kapacitu pro všechny zákazníky, kteří byli ovlivněny anomálií a služby jsou postupně obnovovány.

Eutelsat W2 přestal šířit signály 27.1.2010 po 21. hodině. Satelit šíří programy a služby zejména pro region střední a východní Evropy - včetně distribučního balíku kanálů Sony Pictures International (kanály AXN, AXN Crime a AXN Sci-Fi s českou audio stopou) a také česko-slovenskou verzi stanice Fashion TV.

V případě Sony Pictures International nebyl výpadek kompletní - provozovatel se přesouvá se svým distribučním balíkem na Eurobird 16A na pozici 15,8 stupně východně - freq. 10,911 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6. Na tyto parametry musí přeladit přijímací aparaturu provozovatelé kabelových a satelitních sítí. To již učinili například CS Link , Digi TV a kabelový operátor UPC. Nyní se stejný krok plánuje i pro satelitní UPC Direct.

Kapacitu na Eutelsat W2 obvykle využívá například srbská Total TV, slovinská STN, albánská DigitAlb, bulharská ITV Partner, rumunská TVR, izraelská platforma RRSAT a mnoho dalších.



Na pozici 16°E měl stávající satelit Eutelsat W2 v loňském roce nahradit satelit Eutelsat W2M. Anomálie, která se projevila během technických testů způsobila, že satelit nakonec nebyl zařazen do flotily Eutelsatu a později se ocitl na pozici 3,1°E, kde satelit nakonec ožil a šířil několik programů.

Eutelsat pak musel změnit plány a plánovaný kosmický aparát Eutelsat W3B, který měl pracovat na 7°E, bude nakonec sloužit na 16°E. Vynesení družice je naplánováno na letošní rok.

redakce





Reklama




Vybrané články