Quantcast

UPC Direct rozšířil testy na 0,8W o DoQ a Fishing and Hunting

| Tisk

logo Satelitní platforma UPC Direct rozšiřuje technické testy na nové orbitální pozici 0,8°W/1°W, kde jsou zaparkovány telekomunikační satelity Thor 3, Thor 5, Thor 6 a Intelsat 10-02, o další dva programy - DoQ a Fishing and Hunting Channel maďarské společnosti IKO Cable.

Nepřímo a také neoficiálně se odkrývají karty lucemburské společnosti UPC DTH S.a.r.l., která bude službu UPC Direct z nové orbitální pozice provozovat.

Přístupové karty UPC Direct dokáží dekódovat oba programy - tedy Fishing and Hunting (lov a rybolov) a DoQ (dokumentární filmy). Oba tyto programy byly až do října 2009 šířeny na jiných transpondérech na stejné pozici v rámci platformy Digi TV. Oba subjekty IKO Cable a RCS/RDS se nedohodly na podmínkách dalšího šíření a provozovatel platformy se proto rozhodl F+H nahradit obdobným kanálem PV TV. Dokumentární DoQ nebyl ničím přímo nahrazen a také nebyl nikdy součástí placené nabídky Digi TV.

Oba programy F+H a DoQ se po čase opět vrátily na pozici satelitů Thor a Intelsat 10-02 a zahájily šíření v paketu ESS, který šíří programy pro platformu Focus Sat. Zpočátku volné vysílání bylo později zakódováno systémem Conax (karty Focus Sat) a nyní rozšířeno o CryptoWorks (karty UPC Direct). Délka testů není známa a je možné, že systém CryptoWorks bude opět odpojen.

technické parametry příjmu:

satelit: Thor 6 (0,8°W)
kmitočet: 11,747 GHz
polarizace: horizontální
SR: 28000
FEC: 5/6
norma: DVB-S

DoQ
service ID: 1007
video PID: 7107 (MPEG-2/SD)
audio PID: 7207 (maďarsky), 7307 (anglicky / originál), 7407 (česky)
kódování (CA systém): Conax (Focus Sat) + CryptoWorks (UPC Direct)

Fishing and Hunting Channel


service ID: 1006
video PID: 7106 (MPEG-2/SD)
audio PID: 7206 (maďarsky), 7306 (anglicky / originál), 7406 (česky)
kódování (CA systém): Conax (Focus Sat) + CryptoWorks (UPC Direct)

Středoevropská pay-tv UPC Direct odstartovala téměř před 10 lety - v září roku 2000 jako první digitální satelitní placená televize pro území České republiky, Slovenska a Maďarska. Smlouva na transpondérovou kapacitu na stávajícím satelitním systému Astra satelitního operátora SES Astra vyprší na konci letošního roku. Pro budoucí šíření si provozovatel UPC Direct zvolil jiný satelitní systém (a také i orbitální pozici) 0,8°W, kde jsou zaparkovány satelity Thor 5 a Thor 6 (dosluhuje zde Thor 3).

UPC si u Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) v létě loňského roku objednala celkem 7 transpondérů na satelitech Thor 5 a Thor 6. UPC Direct bude spolupracovat s rumunskou Focus Sat ve sdílení stejných programů, obě značky ale zůstanou zachovány. Platformy budou spolupracovat se severskou platformou Canal Digital ve sdílení stejných programů (simulcrypt). O které programy půjde zatím není jasné.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články