Quantcast

ITV1 HD - zahájí v dubnu pravidelné vysílání a skončí na Eurobirdu 1

| Tisk

logo Britská televize ITV dnes potvrdila, že její nový kanál ITV1 HD zahájí pravidelné vysílání 2. dubna 2010. Program bude od počátku dostupný v platformách Sky Digital (satelit), Freesat (satelit) a Virgin Media (kabelová TV).

Od 2. dubna 2010 budou abonenti britské Sky a Virgin Media mít přístup k dalšímu programu ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV) - ITV1 HD, který bude vysílat souběžně stejný obsah jako kanál ITV1 ve standardním rozlišení. Pro zákazníky Freesatu to bude rozšířením služby. ITV1 HD byl doposud nabízen jako tzv. doplňový kanál, který vysílal jen v době dostupného nativního HD obsahu. Po zbývající dobu byla šířena obrazovka s textovou informací o nedostupné službě. V praxi bude program proměněn do podoby v jaké vysílá například česká TV Nova - pořady vysílá v nativním HD formátu, zbývající obsah přepočítává z SD signálu.

Se změnou programového konceptu ITV1 HD dojde také ke změně v satelitní distribuci. Program ITV1 HD se přesune ze stávajícího satelitu Eurobird 1 (28,5°E) na transpondér na družici Astra 2D (28,2°E). Vedle změny parametrů příjmu se zúží pokrytí na britské ostrovy a nejbližší okolí. Příjem programu bude možný v Česku i na Slovensku s parabolami větších rozměrů s nejistým výsledkem příjmu.

ITV1 HD přinese v nativním HD formátu přímé přenosy z Mistrovství světa ve fotbale, který se koná v létě v Jižní Africe. Vedle fotbalu se diváci mohou těšit na dramatickou tvorbu jako například Father and Son, Identity a The Prisoner. Program si již teď mohou naladit diváci DVB-T na britských ostrovech.

logo ITV1 HD bude k dispozici bez dodatečných poplatků na Virgin Media v rámci programového balíčku XL TV.

Ředitel televize ITV, kanálů a on-line služeb Peter Fincham k tomu řekl "Dostupnost obsahu s vysokým rozlišením je něco, co diváci očekávají jako standard, a jak se blíží mistrovství světa v roce 2010, jsem rád, že jsme mohli zahájit náš nový kanál ITV1 HD, na všech hlavních platformách."



"Všechna naše produkce bude těžit z vynikající kvalitu obrazu s vysokým rozlišením, které nabízí, ať už je to ITV původní drama, zábavné akce nebo přímé fotbalové přenosy," dodává.

ITV1 HD vysílá zatím na satelitu Eurobird 1 (28,5°E), freq. 11,426 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 2/3. Od dubna bude šířena ze satelitu Astra 2D (28,2°E), freq. 10,832 GHz, pol. H, SR 22000, FEC 5/6, DVB-S. Zajímavostí je, že dosavadní vysílání ITV1 HD bylo díky nestandardnímu vysílání obtížně nastavitelné na některých běžně prodávaných přijímačích. Program také nebyl součástí nabídky Sky Digital.

redakce





Reklama




Vybrané články