Quantcast

Canal Digitaal spustí další transpondér na Astře 23,5E

| Tisk

logo Na pozici 23,5 stupně východně bude v dubnu 2010 zaktivován další transpondér pro vysílání programů ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). Novou kapacitu bude využívat společnost M7 Group pro svoji satelitní pay-tv platformu Canal Digitaal.

M7 Group zaktivovala nový transpondér na satelitu Astra 1G poměrně nedávno - v polovině února / februára letošního roku. Teď připravuje spustit další DVB-S2 multiplex, který má být zcela vyhrazen pro šíření HD obsahu. V novém muxu se objeví známé komerční stanice ve vysokém rozlišení - Net 5, RTL 5, RTL 7 a kombinovaný kanál Veronica (večer) a Disney XD (přes den). Všechny stanice budou kryptované systémem podmíněného přístupu Mediaguard 2. Pro příjem bude nutná přístupová karta Canal Digitaal a příslušné předplatné.

plánované technické parametry:

satelit: Astra 1G (plán. Astra 3B) (23,5°E)
transpondér číslo: 25
kmitočet: 12,187 GHz
polarizace: horizontální
SR (symbol rate): 27500
FEC: 5/6
norma: DVB-S2
modulace: QPSK
kódování (CA systém): Mediaguard

plánované programy:

Net 5
RTL 5
RTL 7
Veronica HD / Disney XD HD

Společnost M7 Group zaktivovala letos v únoru pro svoji satelitní platformu Canal Digitaal na 23,5°E DVB-S2 transpondér, který zaplnila HD ale i SD programy v kompresním formátu MPEG-4/AVC (H.264). Z HD kanálů se zde objevily stanice Sport 1 HD, Film 1 HD a veřejnoprávní kanál Nederland 3 HD.



Z novinek a změn Canal Digitaal pro nejbližší období to není všechno. K 30. březnu (marec) 2010 dojde k "překlopení" některých SD kanálů z programového balíčku Thema z MPEG-2 do MPEG-4. Přechod do modernějšího kompresního formátu MPEG-4 se dotkne stanic Het Gesprek, HollandDoc, Consumenten24, Geschiedenis24, Humor24, NostalgieNet, Body in Balance, Discovery Science, Discovery Travel and Living, E! Entertainment TV. Z paketu Thema ve stávajícím formátu MPEG-2 zůstanou MGM a Nat Geo Wild. Přičemž druhý z uvedený dodává a bude nadále Canal Digitaal poskytovat provozovatel satelitní platformy Skylink. Canal Digitaal původně plánoval přechod některých SD kanálů již na léto 2009. Termín byl ale několikrát odložen.

Ke stejnému datu - tedy k 30. březnu 2010 - bude nabídka Canal Digitaal obohacena o další dva programy ve vysokém rozlišení - Nederland 2 HD a SBS6 HD. V praxi budou všechny tři hlavní veřejnoprávní kanály Nederland TV šířeny v HD kvalitě ze satelitu. O takové podobě šíření se může divákům jak v Česku tak i na Slovensku jenom zdát.

M7 Group masivně investuje do HD distribuce programů. Svědčí o tom nejenom výše uvedené kroky a plány ale také velmi příznivá cena předplatného - pouhých 5 eur měsíčně za příjem stanic RTL4 HD, RTL5 HD, RTL7 HD, SBS6 HD, NET5 HD, Veronica HD, Brava HDTV, Nat Geo HD, Discovery HD Showcase, History HD, Eurosport HD, MTVN HD a EEN HD. Navíc má divák Canal Digitaal možnost přijímat v režimu FTV (free-to-view) kanály Nederland 1 HD, Nederland 2 HD (připravuje se) a Nederland 3 HD. Divák má (resp. bude mít v nejbližším období) k dispozici 16 HD programů a stane se jednou z největších poskytovatelů HD obsahu v Evropě. Další HD obsah může sledovat ze zahraničních programů. Majitelé duo LNB či triple LNB (dva, resp. tři LNB v parabole) mají přístup k dalším volně vysílaným atraktivním HD kanálům - např. ARD HD, ZDF HD, arte HD, Servus HD, Anixe HD, BBC HD, Luxe TV HD a další.

Největším poskytovatelem HD obsahu v Evropě je momentálně britská satelitní pay-tv Sky UK. V nejbližších dnech bude nabízet přes 40 programů ve vysokém rozlišení s cílem do konce roku 2010 rozšířit nabídku high-definition contentu na 50 kanálů.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články