Quantcast

Digi TV: Vypínání Nagravision 2 se dotklo prvního programu v češtině

| Tisk

logo Společnost RCS/RDS, provozovatel multiregionální satelitní placené televize Digi TV (Intelsat 10-02, Thor 6), pokračuje v přechodu na novější systémy zabezpečení programů před neautorizovaným příjmem na Nagra Media Access (Nagravision 3 a Nagravision 4).

Přechod na novou verzi kryptovacího systému, kterým bude zamezeno příjmu programů bez řádného předplatného, probíhá relativně bez větších problémů. Rumunský, maďarský, srbský, chorvatský ale už i slovenský a český trh je na nové verze systému víceméně dobře připraven. Svědčí o tom právě probíhající kroky ze strany operátora.

V pondělí 14.6.2010 proběhlo odpojení starého systému Nagravision 2 a tedy i plný přechod na nové verze Nagravision včetně karet u zpravodajského kanálu N24 , dokumentární Animal Planet (pro rumunský, maďarský, srbský trh), sportovní stanice Eurosport 2 (Premier League) ve verzi pro rumunský a maďarský trh a rumunský zábavní kanál Etno.

Ve druhém kroku byly ze starého systému Nagravision ve stejný den odpojeny i maďarské stanice ATV Hungary, 4! Story TV, M2 a Hír TV.

V úterý 15.6.2010 proces migrace na nové zabezpečení pokračuje. Starý systém Nagravision 2 (CAID 1801) byl zlikvidován u maďarských programů Duna TV (freq. 12,527 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4), M1 (freq. 12,563 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4), TV2 a Viasat (freq. 12,643 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4).

Animal Planet vysílaný v nabídce operátora na freq. 12,723 GHz, pol. H se stal vůbec prvním kanálem v českém jazyce, který přešel na novější verze Nagravision. Dnes byl tento postup spočívající v přechodu na nové kódování potvrzen postupme u dalšího kanálu - dětské televizi Minimax / Animax na freq. 12,563 GHz, pol. H. Tato mutace programu je určena pro maďarský ale také i český a slovenský trh.

Zatím nelze odhadnout, kdy zcela skončí Digi TV ve starém "děravém" systému Nagravision 2. Pouze pro rumunský trh byl stanoven dnešní den 15.6.2010 jako den ukončení kódování pro staré přístupové karty operátora. Na oficiálních rumunských stránkách provozovatele satelitní platformy se pro klienty objevila informace, že do dnešního dne 15.6. musí provést výměnu karty v set top boxu. Jinak ztratí přístup k programové nabídce.



Výměna karet byla odstartována na rumunském trhu již v loňském roce. Postupně byla rozšířena do všech šesti zemí, kde platforma působí. Letos na jaře odstartoval proces výměny karet také v České republice a na Slovensku. Novou kartu získá klient v dopise s instrukcemi, jak má postupovat pro zaktivování nové karty.

Prvními programy Digi TV bez Nagravision 2 se staly PPV (pay per view) kanály DigiFilm 1 a DigiFilm 2 v únoru letošního roku. Vypínání starého systému se naplno rozeběhlo v posledních cca 4 týdnech. Ve starém systému již nejsou kódované některé atraktivní sportovní kanály jako Sport 1 a Sport 2 (Maďarsko), SportKlub (Maďarsko), zmíněný Eurosport 2 PL a řada dalších.

Multikanálová nabídka Digi TV se těší velké popularitě i na českém a slovenském trhu, kde má více abonentů než Skylink a CS Link dohromady. Oblíbená je Digi TV zejména díky nízké ceně a široké nabídce programů. V poslední době byla služba vylepšována zahájením vysílání kanálů v 16:9 s WSS a startem EPG na dalších programech. V poslední době ale provedla několik nečekaných kroků - zakódovala vysílání ČT24 a také změnila service ID u free-to-air hudební televize Music Channel. Tímto krokem zablokovala dostupnost kanálu na dotovaných set top boxech operátora konkurenční služby UPC Direct.

Pro novou sezónu připravuje provozovatel platformy spuštění vlastního kanálu DigiSport pro slovenský a český trh. Bude vysílat mimo jiné přenosy z fotbalové Premier League, které tímto krokem opustí obrazovky Nova Sport, Prima COOL a STV. Práva na další tři roky získala totiž RCS/RDS pro region střední Evropy.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články