Quantcast

Telenor zahájil provoz satelitu Thor 3 na pozici 4W

| Tisk

logo Norský satelitní operátor Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) zahájil dnes komerční provoz svého satelitu Thor 3 z nové orbitální pozice 4 stupně západně. Na tuto pozici se družice přesunula v minulých dnech po dokončení migrace služeb na 0,8°W na nové satelity Thor 5 a Thor 6.

Thor 3 byl vynesen v červnu 1998 - tedy právě před 12 lety a jeho očekávaná životnost je u konce. Telenor proto před 2 týdny ukončil šíření služeb přes tento satelit na původní pozici 0,8°W a rozhodl se jej využít pro další expanzi. Nové uplatnění našel na nedaleké pozici 4°W, kde slouží satelity Amos 2 a Amos 3 izraelského satelitního operátora Spacecom a poblíž na 5°W družice Eutelsatu Atlantic Bird 3.

Nová lokace 4°W pro Thor 3 dobře zapadá do kmitočtového spektra. Satelity Amos 2 a 3 pracují v pásmu 10,7 až 11,7 GHz a Thor 3 v následujícím kmitočtovém rozsahu - 11,7 až 12,5 GHz. Nedochází (a nemůže dojít) ke vzájemnému rušení downlink kmitočty.

Thor 3 má svoji etapu pro DTH šíření za sebou. Družice, která již začala inklinovat, ale může zajistit jiný typ služeb (přenosové účely, datové spoje atp). Podle odhadů může satelit v takové podobě sloužit ještě 6 až 10 let.

Ačkoliv Thor 3 měl původně sloužit pro region Středního Východu, nastala zde jistá změna - satelit pokrývá svým signálem region Skandinávie a střední a východní Evropy, včetně České republiky a Slovenska. EIRP v obou zemích bývalé federace dosahuje hodnoty kolem 50 dBW, což znamená, že pro příjem postačí parabola od průměru cca 60 cm. Vzhledem k technickému stavu satelitu se budou příjmové podmínky postupně zhoršovat.


obrázek
Mapa - Pokrytí satelitu Thor 3 z nové pozice 4°W

Thor 3 má celkem 14 Ku pásmových transpondérů, které mohou pracovat v pásmu 11,7 až 12,5 GHz s lineární polarizací.

Satelit Thor 3 již šíří první multiplex Telenoru a obsahuje volné vysílání stanice The Poker Channel, kterou mohou diváci naladit i ze satelitů Thor 5 / 6 na pozici 0,8°W.

technické parametry:

satelit: Thor 3 (4°W)
kmitočet: 12,245 GHz


polarizace: horizontální
SR: 28000
FEC: 7/8
norma: DVB-S
modulace: QPSK

šířené programy: The Poker Channel
CA systém: žádný, FTA

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články