Quantcast

Piktogram ČT: Konec analogového vysílání v ÚO Ústí nad Labem

| Tisk

logo Česká televize od 8. července 2010 označila piktogramem analogové vysílání ČT1 z vysílačů velkého výkonu Ústí nad Labem – Buková hora a Chomutov – Jedlová hora, které budou 31. srpna 2010 vypnuté. K 31. 8. 2010 se odmlčí také řada analogových vysílačů ČT1 i ČT2 malého výkonu, nejen v územní oblasti Ústí nad Labem.

Dle vládního nařízení o Technickém plánu přechodu (TPP) má k 31. srpnu 2010 definitivně skončit analogové zemské televizní vysílání v územní oblasti Ústí nad Labem (zahrnuje většinu Ústeckého a části Libereckého a Středočeského kraje). Česká televize v tomto regionu vypne dva analogové vysílače velkého výkonu: ČT1 Ústí nad Labem – Buková hora a ČT1 Chomutov – Jedlová hora. Ke stejnému datu ukončí provoz i zhruba pět desítek analogových vysílačů malého výkonu ČT1 i ČT2, a to nejen v územní oblasti Ústí nad Labem.

Analogové vysílače velkého výkonu ČT1 Ústí nad Labem – Buková hora (50. kanál) a ČT1 Chomutov – Jedlová hora (35. kanál) se jednou pro vždy odmlčí krátce před půlnocí z úterý 31. srpna na středu 1. září 2010. Od 8. července 2010 lze jejich signály snadno rozeznat podle piktogramu v podobě čtyř čtverečků vložených přímo do obrazu ČT1, a to do pravého spodního rohu. Ve 31. týdnu se k piktogramu připojí také textová lišta s bližšími informacemi. Diváci tedy velmi snadno poznají, že se jich blížící se vypnutí analogového zemského vysílání týká a musí tedy přejít na digitální příjem.

Rovněž v úterý 31. 8. 2010 Česká televize vypne i řadu analogových vysílačů malého výkonu. Odmlčí se nejen analogové převaděče ČT1 závislé na zdrojovém signálu z Bukové a Jedlové hory (dané převaděče od 8. 7. 2010 přebírají vysílání ČT1 včetně piktogramu), ale provoz ukončí i skupina dalších analogových vysílačů ČT1 i ČT2 malého výkonu (jejich vysílání z technických důvodů není a nebude před vypnutím označené piktogramem). Většina z nich se nachází v územní oblasti Ústí nad Labem, některé v územních oblastech Praha, Brno, Plzeň, České Budějovice, Sušice a Trutnov. Na přelomu července a srpna Česká televize zveřejní jejich definitivní seznam a samozřejmě bude o vypnutí analogového vysílání individuálně informovat místní samosprávu všech dotčených měst a obcí.



Síť 1 provozovaná Českou televizí šíří digitální zemské vysílání (DVB-T) multiplexu veřejné služby – programy ČT1, ČT2, zpravodajský ČT24 a sportovní ČT4 v digitální kvalitě, digitální doplňkové služby a stanice Českého rozhlasu. V územní oblasti Ústí nad Labem vysílají síť 1 digitální vysílače ČT velkého výkonu Ústí nad Labem – Buková hora (33. kanál, od 31. 10. 2008) a Chomutov – Jedlová hora (33. kanál, od 30. 11. 2008).

z informací ČT

redakce





Reklama




Vybrané články