Quantcast

DVB-T se rozšiřuje z vysílačů Trutnov, Zlín a Valašské Klobouky

| Tisk

logo Konec srpna a začátek září je ve znamení dalších změn v příjmu televizních programů prostřednictvím terestrické antény. Končí řada vysílačů a dokrývačů, startují první DVB-T vysílače v územních oblastech a rozšiřuje se nabídka v původních. Některé z nich jsou již dnes v provozu, jiné odstartují k 1.9.2010.

Trutnov - Černá hora, start multiplexů 2 a 3

V územní oblasti Trutnov po roce, kde odstartoval veřejnoprávní multiplex (mux 1), startují další dva multiplexy - síť 2 a síť 3. Komerční multiplex 2 je již v provozu, mux 3 odstartuje až po skončení analogového vysílání TV Prima v libereckého Ještědu.

technické parametry:

vysílač: Trutnov
stanoviště: Černá hora
multiplex: 2
kanál: 61
polarizace: horizontální
vyzářený výkon: 100 kW
datum startu: 31.8.2010

vysílač: Trutnov
stanoviště: Černá hora
multiplex: 3
kanál: 60
polarizace: horizontální
vyzářený výkon: 100 kW
datum startu: 1.9.2010


obrázek

▲ Mapa č. 1 - Pokrytí z vysílače Trutnov - Černá hora, multiplex 2 a 3

Vysílač Černá Hora pokryje celou oblast Krkonoš, Podkrkonoší až po Hradec Králové, Pardubice a část středních Čech. Rozšíření vysílání z Trutnova potěší i diváky v Polsku.

Zlín - Tlustá hora a Valašské Klobouky - Ploštiny, start multiplexu 1

Další územní oblastí, kde startuje řádné digitální pozemní vysílání ve standardu DVB-T je Zlín. V této oblasti startují dva vysílače s veřejnoprávním multiplexem (síť 1 s programy ČT a ČRo) - tedy Zlín - Tlustá hora a Valašské Klobouky - Ploštiny.

vysílač: Zlín
stanoviště: Tlustá hora
multiplex: 1
kanál: 33
polarizace: horizontální
vyzářený výkon: 100 kW
datum startu: 31.8.2010

vysílač: Valašské Klobouky
stanoviště: Ploštiny
multiplex: 1
kanál: 33
polarizace: horizontální
vyzářený výkon: 25 kW
datum startu: 31.8.2010

Oba vysílače Zlín - Tlustá Hora a Valašské Klobouky - Ploštiny odstartovaly s multiplexem 1 o dva měsíce dříve proti původnímu plánu přechodu na digitální vysílání (TPP) a zvýšily pokrytí ČR veřejnoprávním multiplexem 1 na 97,42 procenta. Poslední vysílač velkého výkonu Jeseník - Praděd bude součástí sítě 1 koncem září.

Vysílače Zlín a Valašské Klobouky výrazně zlepší příjmové podmínky digitálního vysílání programů České televize a ČR také za hranicemi České republiky - v západním Slovensku, kde se doposud přijímalo vysílání z okolních vysílačů.


obrázek

▲ Mapa č. 2 - Pokrytí z vysílače Zlín - Tlustá hora, multiplex 1


obrázek

▲ Mapa č. 3 - Pokrytí z vysílače Valašské Klobouky - Ploštiny, multiplex 1

Konec analogového vysílání ČT, Nova, Prima

Nejpozději o půlnoci z 31.8. na 1.9.2010 skončí řada analogových TV vysílačů velkého výkonu i převaděčů. Na hlavních vysílačích Chomutov - Jedlová hora skončí ČT1 (35. kanál) a Nova (21. kanál), Liberec - Ještěd vysílání TV Prima (60. kanál) a Ústí nad Labem - Buková hora s programy ČT1 (50. kanál) a TV Nova (12. kanál).

Po ukončení analogového vysílání se uvolní potřebné kmitočty pro rozšíření či změnu digitálního vysílání. Po vypnutí Primy na Ještědu bude moci odstartovat multiplex 3 z vysílače Trutnov - Černá hora.

Další informace:

31. 8. konec analogových vysílačů ČT v ústecké oblasti a dalších regionech
ČT nevypne analogové vysílače v povodněmi postižených obcích

Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec, přeladění multiplexu

Další změnu přinese vypnutí analogového vysílače ČT1 v Chomutově. Uvolněný 35. kanál bude od 1.9.2010 využívat multiplex 2 z vysílačů Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec. Ten se přesune ze stávajícího dočasného 66. kanálu na finální 35. kanál. Domácnosti v tomto regionu budou muset přeladit svůj set top box na nový kanál, eventuálně provést úpravy v přijímací anténě (výměna).



technické parametry:

vysílač: Cheb - Zelená hora a Jáchymov - Klínovec
multiplex: 2
kanál: 66. kanál - změna na 35. kanál
polarizace: horizontální
datum změny: 1.9.2010

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články