Quantcast

Stalo se... na CS FILMu: cesta za poznáním naší historie

| Tisk

logo V úterý 26. října v 17.30 se na CS FILMu můžete v rámci dlouhodobého cyklu „Stalo se…“ setkat s Filmovými týdeníky z let 1946 – 1958. Není to samoúčelná snaha vzbudit nostalgii nebo naopak odsoudit režim, ale lépe pochopit jeho propagandistické praktiky, stejně tak jako celou tehdejší dobu.

Filmové týdeníky si mnozí pamatujeme jako vynucenou součást promítání, kterou si člověk před shlédnutím hlavního představení musel vytrpět. Jejich historie však sahá mnohem dál. V roce 1937 byla pod záštitou ministerstva zahraničí založena společnost Aktualita, jejíž náplní měla být výroba týdeníků a krátkých filmů, které měly divákům doma i v zahraničí představovat pozitivní obraz Československa.

To však vydrželo necelá dva roky, protože záhy po zahájení okupace se celého filmového průmyslu zmocnili nacisté. Ti, dobře si vědomi síly propagandy, z něj učinili nástroj pro šíření politické agitace.

Podobná role mu zůstala i po roce 1945, kdy jeho výroba a správa připadla Krátkému filmu Praha. Za pětačtyřicet let se podařilo nashromáždit neuvěřitelných 1,7 miliónů metrů záznamu, které jsou na jednom konci rámovány osvobozením Československa, na straně druhé návštěvou amerického prezidenta Bushe v roce 1990.

Poválečné rozdělení Evropy a rostoucí vliv komunismu ve Střední Evropě však na dlouhá čtyři desetiletí vtiskl filmovému týdeníku jeho nezaměnitelný charakter. Jednotná kontrola státu nad všemi médii pomalu začala utlačovat do pozadí informační a výchovnou funkci a začala je nahrazovat plochými tématy tlumočícími názory KSČ s frázovitým komentářem.

Dovršením všeho pak byla násilná aplikace sovětských vzorů podle ždanovské teorie o „zítřku, který je plánovanou a uvědomělou prací připravován již dnes“. Dokumenty začaly používat seznam existujících, ovšem ze souvislosti vytržených, popřípadě zcela zinscenovaných faktů. Docházelo tak k záměrnému uvádění zkreslené představy o realitě.

Na CS FILMu začínáme relativně svobodným rokem 1946, přesně v té podobě, s jakou se tehdy setkali návštěvníci kin. Můžete tak týden po týdnu sledovat, jak se pomalu mění rétorika, dikce i samotná náplň – a s tím i celá naše země.



Pro dokreslení oné doby dodejme, že toho roku měly premiéru filmy jako Nezbedný bakalář Otakara Vávry, Čápovo okupační drama Muži bez křídel anebo romantická Řeka čaruje V. Kršky. Také se uskutečnil poslední oficiální transport občanů německé národnosti z Karlových Varů a byl zahájen proces s Jozefem Tisem, protektorátní vládou a K. H. Frankem, který byl v květnu popraven na dvoře Pankrácké věznice. Všechny události však zastínilo vítězství komunistické strany ve volbách a dosazení Klementa Gottwalda do čela vlády.

Tuto jedinečnou příležitost k cestě do naší historie máte každé úterý v 17.30. V reprízách pak ve středu 19.30, čtvrtek 21.30, pátek 23.30 a v sobotu 13.30.

CS Film vysílá denně od 12:00 do půlnoci. Program je šířen na platformách UPC Direct, Skylink a CS Link .

PR CS Film

CS Film





Reklama




Vybrané články