Quantcast

Eutelsat W3B vynesla raketa Ariane

| Tisk

logo Nosná raketa Ariane vynesla v noci z 28.10. na 29.10.2010 ve 23:51 hodin našeho času z evropského kosmodromu Kourou z Francouzské Guyany na orbitální dráhu dva telekomunikační satelity: Eutelsat W3B, družici pro francouzského satelitního operátora a BSAT 3b, satelit pro japonskou společnost Broadcasting Satellite System Corp. of Tokyo.

"Jedná se o první ze sedmi satelitů, který rozšíří naši flotilu do začátku roku 2013 k pokračování růstu našich aktivit," řekl u příležitosti vynesení satelitu W3B Michel de Rosen, CEO společnosti Eutelsat.

foto Z těchto dvou satelitů je pro diváky v Evropě zajímavý pouze Eutelsat W3B. Krátce proto k japonskému satelitu: BSAT-3b je sedmý satelit pro společnost B-SAT Corp., který si zvolila nosnou raketu Ariane a 40. satelit zhotovený firmou Lockheed Martin pro vynesení Arianespace. BSAT-3b zhotovený společností Lockheed Martin Commercial Space Systems zhotovený v Newtown, Pennsylvanii, je postavený na bázi platformy A2100 A. Satelit bude pracovat na pozici 110 stupňů východně po dobu zhruba 15ti let. BSAT-3b s kapacitou 12 transpondérů v Ku pásmu je určen pro DTH služby v Japonsku.

Důležitějším satelitem nejen pro diváky v Evropě je Eutelsat W3B. Tento kosmický aparát bude pracovat na orbitální pozici 16°E, kde nahradí stávající starší satelity Eutelsat Sesat, Eutelsat W2M a Eurobird 16A, které se pak přesunou na jiné orbitální pozice. Ty budou oznámeny později.

Eutelsat W3B má celkem 56 transpondérů - z toho tři v Ka pásmu a ostatní v Ku pásmu. Hlavním posláním Eutelsat W3B je přenos televizních a rozhlasových programů a telekomunikačních a datových služeb. Optimalizovaný footprint pro DTH vysílání je určen zejména vysílacím společnostem v regionu střední a východní Evropa (Total TV, DigitAlb, HT a další). Pozice 16°E je jednou ze strategických lokací Eutelsatu. Služby z 16 st. východně přijímá 11,2 milionu satelitních a kabelových domácností ve střední a východní Evropě a patří mezi jednu z nejrychleji se rozvíjejících pozic Eutelsatu. Eutelsat také zajišťuje pokrytí ostrovů Indického oceánu, kde digitální placenou televizi přijímá 400 tisíc domácností.

Eutelsat W3B poskytne nové možnosti pro další expanzi v subsaharské Africe. Pokrytí sahá od Senegalu až po Jižní Afriku a umožňuje propojení s Evropou. Nová kapacita reaguje na rostoucí počet aplikací, včetně GSM a přístupu k internetu pro podniky, veřejné instituce a spotřebitele.

Pokrytí satelitu

Eutelsat W3B byl původně navržen na šíření služeb z pozice 7°E. První rok provozu bude dočasně pracovat na orbitální pozici 16°E, po vynesení družice Eutelsat W3C bude W3B přesunuta na 7°E a W3C bude pracovat na 16°E. Satelit W3B bude mít celkem 5 svazků pokrytí. Z toho tři bude možné přijímat v regionu střední Evropy s parabolami malých rozměrů (svazky A, B, C). Další beamy jsou nasměrované na různé regiony Afriky.

Svazek A poskytne široké pokrytí Evropy, středního Východu a severní Afriky. V hlavní zóně bude EIRP dosahovat hodnoty až 48 dBW.


mapa
▲ Mapa č. 1 - Footprint Eutelsat W3B, předpokládané pokrytí A

Vyšší výkon poskytne svazek zaměřený na střední a východní Evropu. EIRP zde dosáhne hodnoty až 50 dBW.


mapa
▲ Mapa č. 2 - Footprint Eutelsat W3B, předpokládané pokrytí B

Třetí svazek (C) bude mít vysoké EIRP (52 dBW), což umožní ve střední, jihovýchodní a částečně západní Evropě přijímat signály s parabolami malých rozměrů (od cca 60 cm).


mapa
▲ Mapa č. 3 - Footprint Eutelsat W3B, předpokládané pokrytí C


mapa
▲ Mapa č. 4 - Footprint Eutelsat W3B, předpokládané pokrytí subsaharské Afriky


mapa
▲ Mapa č. 5 - Footprint Eutelsat W3B, předpokládané pokrytí jihovýchodní Afriky

technické parametry Eutelsat W3B

dodavatel satelitu: Thales Alenia Space
využití satelitu: DTH, telekomunikační, datové a širokopásmové služby
stabilizace: ve třech osách
rozměry: 5,8 x 2,0 x 2,2 m
platforma: Spacebus 4000 C3


kapacita: 53 transpondérů v Ku a 3 v Ka pásmu
životnost: 15 let
orbitální pozice: 16°E
pokrytí: Evropa, Afrika, Střední Východ, Střední Asie

Dalším satelitem Eutelsatu, který je připraven na start je KA-SAT, první vysokovýkonný satelit určený pro distribuci dat v Ka pásmu. Vynesení satelitu je podle předběžných informací naplánováno na prosinec 2010. V roce 2011 bude vynesen Eutelsat W3C (cílová pozice 16E) a Atlantic Bird 7 (cílová pozice 7,2W), v roce 2012 Eutelsat W5A (cílová pozice 70,5E) a Eutelsat W6A (cílová pozice 21,6E) a v roce 2013 Eurobird 2A (cílová pozice 25,5°E), který vzniká ve spolupráci s ictQatar. Investice do nových sedmi satelitů posílí kapacitu Eutelsatu o 25 procent.

Další v pořadí již 198. start rakety Ariane 5 je předběžně naplánován na 25. listopadu 2010. V tento den má odstartovat se satelity Intelsat 17 (telekomunikační družice) a Hylas 1 (broadbandový satelit).

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články