Quantcast

AB CryptoBox 350HD - malé puzzle velkého výkonu

| Tisk

Další novinkou na poli satelitních HD přijímačů je přijímač AB CryptoBox 350HD, vyráběný na zakázku přímo pro slovenskou společnost AB-COM. Některé řady nově uváděných přístrojů se soustřeďují na minimální velikost, pokud se od počátku nepočítá s montáží interního pevného disku. Také samotné zpracování designu se mění a výrobci se snaží zaujmout stále něčím novým, přičemž zachovávají funkčnost a použitelnost.

obrázek
AB CryptoBox 350HD je dodáván v malé bílé krabici, na které je přehledně vytištěn přehled všech základních vlastností přijímače.


obrázek
obrázek
Z boku je pak dobré si zkontrolovat, který model je ukrývá uvnitř. Pokud byste snad měli pochybnosti, nechejte si přístroj rozbalit - verze 300 HD nemá Ethernet připojení – verze 350HD ano – nemusíte si to ani pamatovat, obrázek zadního panelu na krabici vám rozdíl ve verzích jasně napoví. Rychlou kontrolou na boku krabice zjistíte verzi hned (ale stejně někdy platí: Důvěřuj, ale prověřuj!).


obrázek
Po otevření krabice zjistíme, že jsme dostali opravdu jen to nejnutnější: přijímač, dálkový ovladač + baterie a návod. Trochu mě překvapilo, že součástí balení není HDMI kabel a proto by bylo vhodné, aby dodavatel nebo obchodník na tento fakt kupujícího zřetelně upozornil a nedonutil tak těšícího se zákazníka na další anabázi po obchodech jen proto, aby si přijímač vůbec připojil k TV.


obrázek
Na druhou stranu jsem si velmi pochvaloval návod, který v tištěné podobě obsahuje i český překlad.


obrázek
Řešení předního panelu přijímače mě zaujalo a rozhodně není zatím standardní – nejsou na něm vidět žádné ovládací prvky. Na druhou stranu je to logické, protože dnes se na ovládání všech funkcí přístroje používá již výhradně dálkový ovladač a tak tlačítka na předním panelu jsou mnohdy zbytečným lapačem prachu a svádí malé členy domácnosti k některým neočekávaným hrátkám. Občas je však můžeme využít a proto se jich tento přijímač nezřekl, pouze je dovedně skryl za odklápěcí dvířka – společně se sloty pro 1x přístupovou kartu (podporuje více kódovacích formátů) a 1x CAM modul. Velmi mě chyběl na předním panelu USB konektor pro připojení např. Flash disků s novým firmwarem – mnohdy zasouvat externí paměťové zařízení do slotu na zadní straně přijímače může být nepohodlné, zvláště při častějším připojování a odpojování.


obrázek
Na zadní straně pak najdeme veškerá potřebná připojení k dalším přístrojům domácí elektroniky.

Opět mně vadilo pevné připojení napájecího kabelu, které znesnadňuje manipulaci s přístrojem a jeho odpojování. Dobrou náplastí byl alespoň síťový vypínač, kterým můžeme přístroj úplně odpojit od napájení (dlouhodobé nepoužívání, poruchy v elektrické síti, bouřka apod.) a vyhnete se tak mnohdy zdlouhavému a nepřehlednému hledání konce v zásuvce ve spleti ostatních zapojených domácích přístrojů. Také je dobré si všimnout při zapojování satelitní antény popisu vstupu, abyste nepoužili sice první konektor, který ale slouží jen jako průchozí výstup pro připojení dalšího přijímače. Digitální výstup zvuku je tu řešen pomocí CINCH konektoru a ne optikou.


obrázek
Bezpečnostní upozornění je nalepeno ve slovenském jazyce a jistě jej pochopí i méně jazykově vybavení uživatelé. Zároveň si můžeme všimnout ekologického počinu, kdy přístroj ve spánkovém módu spotřebovává méně jak 1 W. Také spotřeba při provozu není nijak velká a tak se nemusíte obávat, že přijímač svým příkonem zatíží vaši elektrickou rozvodnou síť nebo vaši peněženku i při dlouhodobém nebo nepřetržitém provozu.


obrázek
Po odkrytování přístroje mě čekalo zajímavé překvapení. V rámci úspor místa byly některé komponenty přes konektory naskládány nad základní deskou ve více patrech. Až jsem si nebyl jistý, zda toto řešení zbytečně neomezí proudění vzduchu uvnitř přístroje a tím i jeho nadbytečné zahřívání.


obrázek
Samostatný zdroj už je dnes základním stavebním kamenem a zde jeho velikost i provedení odpovídá nižším nárokům na celkové napájení a spotřebu přijímače.


obrázek
Kromě napájení základní desky je z něj vyvedeno i napájení konektoru zadního panelu 12V/50mA pro řízení některých dalších komponent satelitní soustavy.


obrázek
Postupně jsem začal vysunovat jednotlivé moduly, abych se dostal k celé základní desce. První na řadu přišel modul tuneru. Všechny tyto moduly jsou pomocí zásuvných konektorů a trnů snadno odpojitelné a zase smontovatelné. Vzhledem k některým vyšším datovým tokům bych měl obavy, zda nebude obyčejnými kontakty docházet k přeslechům anebo po čase i ke zvýšení přechodových odporů a tím i ke zhoršení přenosových podmínek signálů. To ale jistě prověří čas.


obrázek
Poté přišel na řadu modul síťového připojení Ethernet (který není v modelu 300HD osazen). Tato modularita je pochopitelná v případě možností používání v různých modelech jiných výrobců nebo při výrobě celé řady odlišně vybavených modelů.


obrázek
Pak následoval modul s konektorem USB, který na sobě neměl žádnou elektroniku. Jde pouze o vyvedení tohoto rozhraní na zadní panel přijímače.


obrázek
Poslední snadno vyjmutelnou součástí byl modul čtečky přístupových karet.


obrázek
obrázek
Ostatní části modulárního systému jsem již nechal na místě, i když by se tímto způsobem dal rozebrat úplně celý přijímač. Zůstala mě tak již dobře odhalená základní deska přijímače, na které dominuje rozhraní pro zasunutí jednoho CAM modulu a také pasivní chladič procesoru s gumovým špuntem, který zajistí po zakrytování dostatečný přítlak chladiče na procesor a tím i správnou účinnost celého chladiče.


obrázek
Výstup na TV s vysokým rozlišením (HDMI) je přiveden přímo do procesoru, takže je patrné, že ten se stará i o grafickou část zpracování obrazu. Do odstranění chladiče jsem se nepouštěl, abych tím nepoškodil procesor, jehož typ nám tak zůstává utajen.


obrázek
U operační paměti a konektorů napájení a připojení předního panelu je pak na základní desce natištěn model přijímače s verzí a datem revize.


obrázek
Po nafocení všech částí jsem přijímač smontoval dohromady stejně snadno, jako rozebral a přistoupil jsem k prvnímu zapnutí. Přístroj fungoval na první zapojení a to se mně ulevilo.
Po spuštění se objeví základní Menu v angličtině.


obrázek
Po krátkém nastavení jsem si přepnul na češtinu, kterou přístroj také plně podporuje. Tedy občas s malými překlepy a nejasnostmi či nepřesnostmi, které však nijak nenarušují logiku ovládání přijímače.


obrázek
Postupně jsem si prošel všechny hlavní nabídky Menu, jejich podnabídky se pak objevují v pravém okně. Je to přehledné a pohyb mezi hlavními záložkami Menu a jejich podnabídkami pomocí šipek vlevo a vpravo je logický, snadný a přehledný. Základem pro správné funkce příjmu je nastavení antény a LNB. Já použil DiSEqC přepínač, systém správně zvládá i natáčecí zařízení a USALS motory. Další zajímavou volbou je hledání NASLEPO, které může být nápomocno u satelitů, jejichž transpondéry nejsou přednastaveny v paměti přijímače. Všechny potřebné parametry pak lze kdykoliv opravit.


obrázek
Ve volbě informace si pak můžeme nechat zobrazit všechny základní údaje, které mohou napomoci při servisních zásazích nebo při aktualizaci firmwaru. Trochu mě zarazil popis verze HW, který byl mírně odlišný od popisu na základní desce, je klidně možné, že firmware nerozlišuje odchylky verzí udávané za tečkou.


obrázek
Pobavil mě i pokus o překlad slova „software“, který se objevil při pokusu o aktualizaci programového vybavení přijímače.


obrázek
Samotný příjem kanálů ať už v rozlišení SD nebo HD byl bezproblémový a ovládání bylo jednoduché a intuitivní. Základní seznam kanálů v sobě zahrnuje i okamžitý přehled o volných a placených kanálech a kanálech s vysokým rozlišením.


obrázek
Informační pruh pak poskytuje jen ty nejzákladnější informace včetně ikon služeb s kanálem vysílaných.


obrázek
Po dalším stisknutí tlačítka Info se zobrazí detailní informace o sledovaném kanálu a jak je poznat, není žádný problém se zobrazením znaků s diakritikou.


obrázek
Také zobrazení HD kanálů je přesné, přijímač zvládá maximální rozlišení satelitního vysílání 1080i.


obrázek
Při podrobných informacích o programu sledovaného kanálu je možno vyvolat i detailní technické informace o kanálu.


obrázek
Pokud si vyvoláme elektronického programového průvodce, dostaneme přehled o programech sledovaného kanálu a ten si pak můžeme měnit na různé další pohledy (aktuální program, příští program, programy okolních kanálů a detailní program celého dne sledovaného kanálu).


obrázek
obrázek
Dále si speciálním tlačítkem na DO můžete vyvolat teletext, pokud je na kanále vysílán. I ten zvládá diakritiku bez nejmenších problémů.


obrázek
Zajímavou funkcí je pak možnost zvětšení části obrazu, která zvětší obraz v určitém místě v krocích 2x 4x 6x 8x 10x 12x 16x a šipkami doleva, doprava, nahoru a dolů si vyberete místo, které chcete zvětšeně sledovat. Zde se projevuje kvalita a datový tok přenášených obrazových informací.


obrázek
Za užitečnou považuji také funkci rychlého hledání kanálů, kdy po zadání jednoho či více písmen vám přijímač zobrazí seznam všech kanálů, jejich název na zadané znaky začíná. Mnohdy tím odpadá složité listování v seznamech všech kanálů. Pokud se podobnému listování chcete vyhnout, doporučuji si vytvořit seznamy oblíbených kanálů, kam si můžete sami uložit a uspořádat kanály podle vašich potřeb a zájmů.




obrázek
V případě, že do USB konektoru připojíte pevný disk nebo Flash disk, aktivujete v přijímači možnost nahrávání pořadů a přehrávání mediálních souborů, které jsou na disku uložené (obrázky, hudba a filmy). Pro možnost ukládání doporučuji provést test rychlosti zápisu na USB a přijímač vás bude srozumitelně informovat, jaké jsou schopnosti USB zařízení a co přijímači dovolí.


obrázek
V části nabídky Internet je možné nastavit parametry připojení přijímače k místní či globální počítačové síti, aktualizovat firmware přijímače, přenášet různé soubory a další zajímavé funkce, které připojení k Internetu umožňuje.


obrázek
Celkový dojem z přijímače je velmi dobrý, i přes svou velikost mě překvapil plnou výbavou všech důležitých funkcí i zajímavým řešením předního panelu, který z něj dělá decentního šviháka. Přepínání kanálů bylo svižné (nikdy nepřesáhlo 2 sekundy, ať jsem přepínal mezi různými rozlišeními i mezi volnými a kódovanými kanály atd. Ani teplota krytu přijímač nedosáhla příliš velkých hodnot a to ani po delším provozu. Až po vyzkoušení všech funkcí jsem se ještě letmo podíval na cenu a o to více jsem byl nadšený, jak cenově nižší střední třída může podávat tak zajímavé výkony.

Za zapůjčení přístroje děkuji firmě AB-COM ( www.abcomcz.cz ).

Exklusivně pro server Parabola.cz
K. S. Ječný ( www.jecny.cz )





Reklama




Vybrané články