Quantcast

23,5E: Astra jedná s klienty z Albánie a Moldávie

| Tisk

logo Lucemburský satelitní operátor SES Astra, provozovatel flotily satelitů Astra, jedná s dalšími klienty o využívání kapacit na satelitu Astra 3B na orbitální pozici 23,5°E. Brzy by se zde mohly objevit programy z Albánie a Moldávie.

Ve středu 9. února 2011 se ve Varšavě konala setkání tisku se společností ASTRA Central Eastern Europe. Konference se účastnil Martin Ornass-Kubacki, Vice President & Chief Regional Officer společnosti. SES Astra má 9 kanceláří v Evropě a Africe a je to přední provozovatel satelitů v Evropě. V současné době provozuje 17 satelitů na šesti orbitální pozic nad Evropou a flotila se stále rozšiřuje o nové satelity.

V současné době 125 milionů domácností přijímá signály ze satelitů Astra, které celkově šíří okolo 2600 televizních programů rozhlasových stanic a interaktivních služeb. SES Astra zaměstnává přes 800 lidí ze 25 zemí.

SES Astra poskytuje televizní a rozhlasové programy (TV a R digitální stanice, HDTV, 3DTV, distribuci DVB-T a IPTV programů, videa, DTC, SNG a všechny služby spojené se satelitním vysíláním: kryptování, multiplexování, playout. Dále společnost poskytuje obousměrný přístup k širokopásmovému internetu Astra2Connect.

Hlavní evropskou pozici 19,2°E přijímá přes 97 milionů domácností v Evropě. Klíčovými klienty jsou v Německu společnosti ARD, ZDF, ProSiebenSat.1, Sky Germany, RTL Group, ve Francii: Canal+, France Televisions, ve Španělsku Digital+, v zemích Beneluxu Canal Digitaal, NOS, Groupa RTL, TV Vlaanderen, v Polsku TVP. Dalšími panevropskými klienty jsou Viacom, Turner, Discovery a Bloomberg.

Klíčovými klienty, kteří poskytují své programy na orbitální pozici 23,5°E jsou Kabel Deutschland (Němdcko), CS Link , Skylink (Česko, Slovensko), Canal Digitaal, ROOS, TV Vlaanderen (země Beneluxu), Viacom, Turner, Discovery a Bloomberg.

ASTRA Polska se sídlem ve Varšavě byla založena v roce 1998. Další společnost ASTRA CEE vznikla v roce 2003 ve Vídni, v listopadu 2003 byla přestěhována do Varšavy. V lednu 2009 byly obě společnosti sloučeny. Společnost provozuje také kancelář v Bukurešti. Zaměstnává 12 lidí mluvící 10 různými jazyky. Astra CEE s hlavním sídlem ve Varšavě je určena pro 15 zemí: Polsko, Česko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko, Chorvatsko, Slovinsko, Bosnu a Hercegovinu, Makedonii, Srbsko, Kosovo, Černou Horu, Albánii a Moldávii.

Rok 2010 byl klíčovým pro Astru v regionu CEE. Došlo k dynamickému rozvoji na trzích střední Evropy, zejména v Česku a na Slovensku, dále také v Rumunsku a Bulharsku.



V prosinci 2010 mediální společnost CME, která působí v šesti zemích střední a východní Evropy, podepsala kontrakt se společností SES Astra na transpondérovou kapacitu na satelitu Astra na pozici 31,5°E pro šíření programů pro rumunský a bulharský trh - PRO TV, ACASA TV, PRO Cinema, PRO TV International, Sport.ro. MTV Romania a také bTV, bTV Action, bTV Sport, bTV Comedy a bTV Cinema.

V lednu Astra podepsala další smlouvu - s bulharským DTH operátorem Satellite BG, který bude využívat 3 transpondéry na satelitu Astra, pozice 23,5°E pro poskytování programů v Bulharsku. Paket Satellite BG bude obsahovat více než 70 programů, včetně HD stanic. Nebudou chybět hlavní veřejnoprávní i komerční stanice.

Na pozici 23,5°E probíhají od pátku minulého týdne technické testy DVB-S2 multiplexu s italskými programy. Zajímavostí je, že multiplex obsahuje jediný program s vysokým video bit ratem, který se během testů mění v rozmezí 10 až 14,5 Mbit/s ve standardním rozlišení při nasazení kompresního formátu MPEG-2, zvukem v kvalitě 384 kbit/s. Více zde. Podle informací z tiskové konference satelitní operátor jedná se třemi novými partnery ohledně možnosti využití kapacity na pozici 23,5°E. Jeden zákazník je z Albánie a druhý z Moldávie. Připomeňme, že distribučním partnerem Astra2Connect v Albánii je Starsat, který se může rozhodnout ke spuštění DTH platformy.

podle informací satkurier.pl

redakce





Reklama




Vybrané články