Quantcast

Dreamsky DSR-8080HD - twin PVR přijímač

| Tisk

Po přístroji NXP256 se dostává na trh první HDTV twin přijímač od Dreamsky, model DSR-8080HD, vybavení přijímače je na velmi slušné úrovni, základem je procesor ALI3602 s úspěchem otestovaný např. v přijímačích SatElita, Edision ARIVA 200 a mimo jiné 2x universální čtečka, 2x CI, HDMI, USB, SCART, CVBS, optický výstup, 2 x Tuner se smyčkou a RJ45. Podrobný popis najdete zde.


obrázek

Co nás zaujme při prvním spuštění je podsvícení tlačítek na čelním panelu, které je velmi jasné, dá se ovšem regulovat v menu. Tlačítky můžete ovládat přístroj bez použití dálkového ovladače. Dálkový ovladač standardně známý z přístroje NXP, směrový, dobře padnoucí do ruky, s ergonometricky rozmístěnými tlačítky. Celý plášť přístroje je mimo čela a zadní části výrazně opatřen průduchy, tudíž při provozu se přístroj nehřeje, odvod tepla je dokonalý.


obrázek
obrázek
obrázek


Provedení hardware je kvalitní, jak už bývá u Dreamsky zvykem, součástky zejména ve zdroji nejsou nijak poddimenzovány.


obrázek
obrázek
obrázek


Přístroj bootuje přibližně 30 vteřin. Po bootu přístroje se dostáváme do Menu. Struktura Menu je obdobná s přístroji SatElita a Ferguson. Je však přehlednější a propracovanější, pozor posun v menu se provádí šipkami nahoru – dolu. Menu je možné zobrazit v českém jazyce. V přístroji byl firmware ještě původní, aby se daly otestovat všechny funkce musel jsem jej upgradovat na vyšší verzi ss830_GZ1011005_dreamsky_osd_two_a_russian_2.2.5535 z 28.2.2011, testoval jsem i OK-ss830_osd_two_2536 z 13.10.2010. Upgrade se dá provést přes USB nebo po RS232, přes USB upgradujeme, po RS232 můžeme za použití příslušného software i downgradovat. Na instalovaném firmwaru je vidět, že se neustále vylepšuje a odstraňují se drobné nedostatky. V Menu je rovněž možnost upgrade po síti ať http nebo USB, ale v tomto případě jsem nebyl úspěšný, pravděpodobně jsem nezadal správnou IP adresu nebo http. Nezapomeňte, že po nahrání firmwaru je vhodné provést tovární nastavení, vyhneme se tím dalším problémům.


obrázek

Ukázka menu


obrázek
obrázek

Připojení tunerů


obrázek
obrázek

Tunery nelze zatím připojit na stejné družice, tzn. pokud si nastavíte na Tuneru 1 pozici 23,5°E na Tuneru 2 již tuto družici nepřipojíte. Druhý tuner u tohoto přístroje slouží především na funkce podobné modelu NXP256, ale dovozcem jsem byl ujištěn, že se na řešení pracuje. Po nastavení družic můžete vyhledávat, samotné vyhledávání může být rychle nebo i naslepo Blind Scan, u mých nastavených 4 družic to bylo hotovo za necelých 20 min. Pokud nejsou transpordéry aktuální je možné si je nechat aktualizovat z netu ze stránek King of Sat, to ovšem předpokládá nejprve přístroj připojit k ethernetu.


obrázek
obrázek

Kanály je možné si seřadit dle vlastního výběru a kriterií. Přístroj disponuje možností vytvoření až 8 favoritních skupin. Vytváření favoritních skupin je zdlouhavé vzhledem k tomu, že musíte označit každý kanál zvlášť. Kanály je možné uzamykat, přesouvat, přejmenovávat a editovat, tedy všechny standardní funkce. K přístroji nebyl k dispozici setting editor, který by tuto činnost podstatně zjednodušil. Na osmimístném alfanumerickém dipleji je zobrazováno pořadové číslo kanálu a jeho název, v menu je možné zvolit vlastní uživatelské nastavení tohoto zobrazení.
Do přístroje je možné vložit dvě přístupové karty, ve starším firmwaru fungovala vždy pouze jedna z nich, vždy jsem musel jednu povytáhnout. Z údajů o kartě lze zobrazit pouze její sériové číslo, údaje o předplatném zobrazit nelze. Přepínání kanálů kódovaných do 1,5 sekundy u volných do 1 sekundy. Obraz zobrazený na zobrazovači Samsung 46“ výrazný, ostrých rysů ať již v kvalitě HD tak i SD. Zobrazení TXT i EPG v českém jazyce je bezchybné. EPG je možné zobrazit až na 16 dní dopředu, je zobrazován celý text vysílaný provozovatelem.


obrázek
obrázek
obrázek
obrázek


Přístupové karty firmware OK-ss830_osd_two_2536


obrázek

Přístroj umožňuje připojení USB disku, konektor je pouze na čelním panelu. Po připojení je tento okamžitě detekován o čemž je uživatel informován krátkou zprávou na displeji. Disk můžeme využívat na nahrávání nebo na Timeshift. U nahrávání lze zvolit až 8 časových událostí


obrázek
obrázek

PVR si můžeme individuálně nastavit, tzn. připojený disk můžeme zformátovat, můžeme nastavit formát ukládané nahrávky. Uložené nahrávky je možné dále editovat a zpracovávat pomocí volně dostupných i placených programů. Z disku můžeme také přehrávat nejpoužívanější formáty tzn. avi, mp3, jpeg atd. Stisknutím tlačítka M/P na dálkovém ovladači je možné aktivovat funkci video delay.

Spotřeba přístroje je ve stand-by bez hodin pod 1W, v provozu kódovaný kanál 12W, FTA do 10W.



Závěr
V ceně do 3000,- Kč nemá přístroj u nás konkurenci, za tuto cenu dostáváte HD twin tuner s jednoduchým ovládáním, 2 čtečky, 2 x CI, možnost nahrávání na USB disk a další funkce známé z přístrojů SatElita, Ferguson Ariva a Edision Argus Mini IP. Fungují v něm karty Cryptoworks i ICE našich provozovatelů. Podpora je na stránkách http://realsky.tv .

K nedostatkům patří především prozatím nedodělané software přístroje, nemožnost použití dvou přístupových karet najednou, nemožnost používat dva tunery tak jak chce uživatel, k dispozici nebyl v době testu funkční setting editor. Osobně mě chyběl ještě jeden konektor USB. Ale jsou to všechno problémy, které je schopen dovozce vyřešit.

Přístroje dováží do České republiky firma Sapro s.r.o., distributorem je olmiSat s.r.o.

Ing.Miroslav PAVELKA
olmiSat s.r.o.





Reklama




Vybrané články