Quantcast

Sportovní kanál Trojka se loučí s diváky

| Tisk

logo Sportovní kanál slovenského veřejnoprávního média RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) dnes 30.6.2011 o půlnoci končí své vysílání a zároveň relativně krátkou historii. Přenosy se přesouvají na zbývající dva okruhy - STV1 a STV2.

Tehdejší Slovenská televize (STV) spustila svůj první digitální okruh pod názvem Trojka (STV3) dne 8.8.2008 spolu se zahájením letních olympijských her v čínském Pekingu. Zahájení bylo tehdy pojato poměrně velkolepě - vysílání bylo tehdy dostupné na kartách Trade and Technology, Gital a Skylink (tehdejší označení providerů satelitních služeb) a ve slovenské nabídce mezinárodní platformy Digi TV. Program se později objevil i v dalších platformách - MagioSat a také v UPC Direct po přesunu služby na satelitní systém Thor (0,8°W).

Během letní olympiády si mohli úspěchy sportovců vychutnat i ve vysokém rozlišení (HDTV) majitelé karet Trade and Technology, Gital a Skylink.

Trojka vysílala během olympiády 24 hodiny denně, po ní jen v rozsahu od cca 17:00 hodin do cca půlnoci. Vysílání bylo později rozšířeno na celodenní provoz, později opět zredukováno na obdobný časový rozsah jako po olympiádě.


obrázek

Sportovní okruh STV se měl stát základem digitální nabídky veřejnoprávního média. Na podzim 2008 se objevily plány dalšího okruhu Štvorka (STV4), která měla přinášet pohádky a dokumentární filmy. O zhruba rok později se objevil plán dalšího kanálu STV5 - Pätka (Pětka), který měl být určen krajanům v zahraničí. Televize již tehdy uvedla, že je po personální a technické stránce nový program provozovat. Problém byl v samotném financování dalšího programu.



Ekonomická situace STV byla a je dlouhodobým problémem veřejnoprávního média. STV několikrát požádala o státní příspěvek na krytí svých ztrát. Televize se snažila hledat rezervy a snížit všechny možné náklady na minimum. Dotklo se to i sportovního kanálu STV, který v srpnu loňského roku výrazně zredukoval vysílání. Reagoval tím na svoje finanční možnosti ale i na fakt, že vysílací práva na atraktivní sportovní přenosy, které se doposud objevovaly na STV, koupil provozovatel mezinárodní platformy Digi TV pro svůj nově vznikající sportovní okruh Digi Sport. Přímé přenosy z anglické fotbalové Premier League tak nebyly jediným lákadlem pro televizní diváky. Provozovatel obohatil nabídku o další fotbalové přenosy - zápasy slovenské Corgoň ligy.

STV3 (Trojka) se s diváky loučí důstojně. V poslední vysílací den vysílá bez přerušení a skončí ve 23:00 hodin. Na obrazovce v poslední vysílací den běžela rotující textová informace, ve kterém televize informovala o posledním vysílacím dni Trojky. Přenosy a záznamy sportovních událostí najde divák od 1.7.2011 na zbývajících dvou okruzích - Jednotka (STV1) a Dvojka (STV2). Prvním velkou sportovní událostí po skončení Trojky bude Tour de France od 2.7.2011, který bude vysílat Dvojka slovenského veřejnoprávního média RTVS, které vzniklo k 1.1.2011 sloučením STV a SRo jako součást plánů řešení financování veřejnoprávních médií na Slovensku.

redakce





Reklama




Vybrané články