Quantcast

CS Link a Skylink se nesloučí, neplacená nabídka zůstane zdarma

| Tisk

logo Satelitní platformy Skylink a CS Link nebudou fúzovat. Připravují sjednocení cen přístupových karet a postupné omezení placené nabídky na starých kartách CryptoWorks. To jsou jen některé body, které byly zmíněny na včerejším a dnešním společném setkání prodejců přístupových karet CS Link a Skylink. Obě platformy mají od konce září 2011 společného vlastníka - lucemburskou mediální skupinu M77 Group, proto přicházejí služby s heslem "Konečně spolu".

Podstatné pro zákazníky a prodejce je informace, že obě platformy CS Link a Skylink se slučovat nebudou ale ani nemohou. Budou fungovat i v nadcházejících letech bez revolučních změn obchodních modelů. Sjednotí se ceny přístupových karet a platformy budou spolupracovat v marketingu a zavádět společné kampaně. Obě služby se ale postupně vyprofilují - Skylink bude pro náročnější zákazníky, kteří hledají například programy ve vysokém rozlišení (HDTV), CS Link bude pro cenově citlivé zákazníky s flexibilní cenovou politikou.

Podstatné pro diváky je zachování bezplatné programové nabídky - tedy i v budoucnu budou mít diváci přístup k televizním programů bez pravidelného měsíčního poplatku (kanály ČT, Novy, Primy, Barrandov, STV/RTVS, Markíza, JOJ atd.).

logo Kompresní formát MPEG-4 se má stát novým standardem pro kanály v SD rozlišení. HD stanice chce Skylink poskytovat pouze kvalitní s lokalizací. Platformy nebudou už přidávat programy za každou cenu. Každá nově přidaná stanice musí mít záruku budoucí kvality a musí na sebe vydělat (po přidání stanice se zvýší počet abonentů. Z nových programů Skylink je zatím známá stanice Film Europe - start kanálu ale provozovatel stanice tají. Ostatní programové testy (Viasat History HD / Viasat Nature HD, Penthouse HD2, Mezzo Live HD) s Bulhary Satellite BG proběhly ještě před prodejem služby. Nyní není jasné, zda a kdy se tyto programy v nabídce objeví.


obrázek

Výměna karet CryptoWorks za novou ICE nebo Irdeto kartu bude nadále dobrovolná. Mohou si ji vyměnit zákazníci za poplatek (600,-Kč /Skylink/, 550,-Kč /CS Link/) v případě, že si budou pořizovat nový set top box, který bude mít integrovaný dekodér Irdeto. Cena karty je zákazníkům vracena ve formě kreditu pro objednání placené nabídky.

Pro příjem programů CS Link a Skylink by měli prodejci zákazníkům nabízet zejména ty, které podporují DVB-S a DVB-S2, modulace QPSK a 8PSK, MPEG-4 v SD i HD, alespoň PVR Ready, 100 procentní kompatibilitu s kartami ICE a Irdeto s jednoduchou obsluhou a provozem (jednoduché přeladěn přijímače, automatické naladění nových stanic, informace na obrazovce), schopnost provozovat pokročilé služby typu P-VOD, jednoduché upgrade S/W a rodičovská kontrola.

Aktivní karty ČR + SR



obrázek

Trh satelitní televize v České republice





obrázek

Trh satelitní televize v České republice



obrázek

Trh satelitní televize na Slovensku



obrázek

Trh satelitní televize na Slovensku



obrázek

Poznámka k výše uvedeným grafům: Grafy sestavovala společnost TradeTec, provozovatel služby Skylink, který vycházel z veřejně dostupných zdrojů, v případě Digi TV z informací od prodejců satelitní techniky (!). Stav dat k 30.9.2011. Grafy s podíly jednotlivých platforem na trhu nejsou zcela objektivní. V případě služeb CS Link a Skylink zahrnují i klienty, kteří sledují i výhradně neplacenou nabídku.

redakce





Reklama




Vybrané články