Quantcast

Britská Channel 4 HD: Konec na Eurobirdu 1, pravidelně přes Astru 1N

| Tisk

logo Britská stanice Channel 4 HD ukončila vysílání přes evropský svazek na satelitu Eurobird 1 na pozici 28,5 st. východně a současně zahájila pravidelné šíření přes družici Astra 1N na pozici 28,2 st. vých. s odlišným pokrytím Evropy. Změna byla provedena prakticky střihem. Se zahájením oficiální distribuce Channel 4 HD na Astře 1N bylo odpojen datový stream přes družici Eurobird 1.

Na set top boxech britského Freesatu a Skyboxech byla provedena automatická rekonfigurace - běžný divák změnu prakticky nepostřehl. Majitelé vlastních set top boxů musí provést naladění programu se zadáním nových parametrů. Důležité je také se nacházet v zóně, kde je dostatečně silný signál. Se změnou satelitu se totiž výrazně změnilo pokrytí Evropy - hlavní pokrytí je nasměrováno na britské ostrovy s částečným přesahem do západní Evropy (viz. mapka). Reálné pokrytí je výrazně lepší a program je možné v Čechách přijímat s parabolami od průměru cca 85 cm, směrem na východ signál klesá. Na Slovensku bude nutná parabola větších rozměrů - nutný průměr paraboly se může lišit místo od místa. V některých lokalitách nemusí být příjem vůbec možný.


obrázek

mapa - Footprint satelitu Astra 1N, britský svazek

technické parametry:

satelit: Astra 1N (28,2°E)
kmitočet: 11,127 GHz
polarizace: vertikální
symbol rate: 22000 ksymb/s
FEC: 2/3
norma: DVB-S2


modulace: 8PSK
service ID: 21200
video PID: 2305 / MPEG-4/HD
audio PID: 2306, 2307
CA systém: žádný, FTA distribuce
poznámka: PIDy se mohou časem změnit

Televizní stanice Channel 4 odstartovala 2. listopadu 1982 a byla založena s cílem narušit duopol televizních sítí BBC a ITV. Channel 4 vysílá svůj všeobecný program v celé Velké Británii s výjimkou některých částí Walesu, kde se vysílá ve waleském jazyce stanice S4C. Stanici vlastní Channel Four Television Corporation. Channel 4 HD (verze Channel 4 ve vysokém rozlišení) odstartovala 10.12.2007. Od počátku byla dostupná abonentům pay-tv služby Sky UK. Postupně pronikla k dalším operátorům. Zásadní zlom přišel začátkem letošního roku, kdy program se rozhodl vstoupit do satelitního paketu Freesat. Pro vstup do této nabídky musela stanice podniknout jediné - vysílat FTA. Dočasně získala kapacitu na družici Eurobird 1 (28,5°E) s evropským pokrytím. Jiné transpondéry s UK beamem byly obsazené a Astra 1N nebyla v té době ani na orbitě.

redakce





Reklama




Vybrané články