Quantcast

Express AM1 má technické problémy a omezí provoz

| Tisk

Ruská telekomunikační družice Express AM1, která je umístěna na orbitální pozici 40 st. východně, musí omezit svůj provoz. Kosmický aparát nyní čeká denní 12ti hodinová směna - družice bude poskytovat své programy a služby jen 12 hodin denně. Informoval o tom Jurij Prochorov, generální ředitel společnosti Kosmičeskaja svjaz. Upozorňuje server vz.ru.

Historie se opakuje a to dokonce u stejného satelitního operátora - RSCC (Russian Satellite Communications Company). V březnu 2009 se její družice Express AM2 na pozici 80°E dostala do kritického stavu a byla schopná poskytovat služby jen omezeně - 10 hodin denně. Po většinu dne byli satelitní diváci bez programů v C i Ku pásmu. Problémy družice byly později částečně vyřazeny menším satelitem Express MD1, poskytující kapacitu ale jen v C pásmu.

Express AM1 je nyní na tom podobně jako Express AM2. Vývoj události je ale trochu odlišný. Satelitní operátor RSCC přesně před 2 lety oznámil, že koncem dubna 2010 došlo na satelitu Express AM1 k havárii, která se projevila v nemožnosti řídit pohyb satelitu na orbitální dráze. V důsledku toho začala družice inklinovat - vychylovat se z předepsané pozice. Provoz služeb je od té doby bez garance.


obrázek

Mapka - Jeden z footprintů Express AM1 na pozici 40°E pro Ku pásmo (dnes se nevyužívá)

Express AM1 byl vynesen 30.10.2004 a byl umístěn na orbitální pozici 40 st. východně. Družice je vybavena devíti transpondéry v C pásmu se šířkou pásma 40 MHz, 18 transpondéry v Ku pásmu (po šířce pásma 54 MHz), jedním v L pásmu (0,5 MHz). Družice měla poskytovat bezproblémový provoz služeb po dobu deseti let.

Satelit Express AM1 byl původně navržen k poskytování triple-play služeb - digitální televize, telefonie, videokonference, přenosy dat, přístupu na internet, mobilní komunikace a VSAT.



Družice pokrývá svým signálem velkou část Ruska, SNS, Evropu, severní Afriku, Střední východ a Indii.

Dřívější havárie satelitu Express AM1 pro řadu vysílatelů znamenala přesunout své služby na jiné satelity Express, většinou se jednalo o Express MD1. Na tuto družici se přesunula do C pásmu většina regionálních programů z Ruska. Některé programy z Ku pásma AM1 se přesunuly na jiné satelity a Ku pásmo se dnes na této družici nepoužívá.

redakce





Reklama




Vybrané články