Quantcast

UPC DTH: Boj proti případům pirátství v Česku a na Slovensku přináší výsledky

| Tisk

logo Soud rozhodl o dvou nových případech pirátství, tzv. sdílení karet podmíněného přístupu, v Česku a na Slovensku. V kauzách se jednalo o krádež služeb společnosti UPC DTH S.à r.l. (na obou trzích provozuje značku freeSAT), umožňující nelegální příjem služeb bez úhrady poplatků.

Poté, co společnost UPC DTH S.à r.l., jejíž mateřská společnost Liberty Global je členem protipirátské aliance AAPA (Audiovisual Anti-Piracy Alliance), podala trestní oznámení, byl případ řešen ve spolupráci se společností Irdeto (poskytovatel systému podmíněného přístupu ke službě freeSAT) a místními policejními orgány v Česku a na Slovensku.

Dvě nezávislá vyšetřování provedla jednak policie, tak i Protipirátská a forenzní jednotka Irdeta, partnera UPC DTH S.à r.l. Irdeto i místní policejní složky při nich prokázaly nejvyšší odbornost a zkušenosti, díky čemuž bylo proti pachatelům zahájeno trestní stíhání.

Obvinění se v obou případech přiznali a souhlasili s narovnáním, v jehož rámci musí společnosti UPC DTH zaplatit odškodné ve výši několika tisíc EUR.

V české kauze soud trestní stíhání podmíněně zastavil, protože obžalovaný se přiznal, souhlasil s náhradou škody požadované poškozeným a měl čistý trestní rejstřík. Soud stanovil zkušební dobu dvou let.

Ve slovenském případě policie úspěšně dokončila vyšetřování a státní zástupce případ zastavil trestní stíhání kvůli tomu, že se obviněný přiznal, souhlasil s náhradou škody požadované poškozeným a měl čistý trestní rejstřík.

Sheila Cassells, výkonná ředitelka AAPA, rozhodnutí v obou případech přivítala a řekla: „Oba případy jasně ukazují, že tento druh krádeže je považován za závažný a že místní činitelé plně podporují potřebu legitimní ochrany služeb, které členové naší aliance poskytují platícím zákazníkům v obou zemích. AAPA bude nadále své členy podporovat v dalších nezbytných krocích.

Magnus Ternsjö, generální ředitel společnosti UPC DTH S.à r.l., dodal: „Zavedli jsme mnoho technologických zlepšení, abychom omezili možnost zlodějů krást naše služby, ale nemůžeme být zcela úspěšní bez místního vymáhání práva, bez zatýkání a trestního stíhání osob, které se pokoušejí obejít naše bezpečnostní opatření, aby mohly nelegálně poskytovat služby ostatním. Máme v běhu další případy a spoléháme se, že získáme další podstatná odškodnění, nebo dosáhneme odsouzení pachatelů, včetně toho, že půjdou do vězení. Vždy budeme pronásledovat všechny, kteří jsou prokazatelně zapleteni do nelegálních aktivit a porušují naše smluvní podmínky. Mezi tyto aktivity přitom nepatří jen pirátské praktiky sdílení karet podmíněného přístupu, ale také podvody spáchané jednotlivci nebo skupinami, které způsobují újmu společnosti UPC DTH i našim platícím zákazníkům. Mimořádně si ceníme podpory všech orgánů státní správy vymáhajících právo v obou zemích, společnosti Irdeto i aliance AAPA. Chceme jim tímto vyslovit uznání za to, že nám pomáhají trestat osoby zapletené do pirátských a jiných podobných kriminálních aktivit.“



Rory O’Connor, viceprezident oddělení služeb společnosti Irdeto, poznamenal: „Spolupráce mezi organizacemi UPC DTH S.à r.l., AAPA, naší protipirátskou a forenzní jednotkou a místními orgány činnými v trestním řízení vysílá jasné sdělení všem kriminálním živlům, že žádný čin mediálního pirátství nezůstane nepotrestán. Verdikty v těchto případech budou významným odstrašujícím faktorem pro všechny, kteří by se chtěli pokusit o podobné nelegální praktiky. Jde o mimořádně potěšující výsledek, která následuje po nedávných úspěšných stíháních v Řecku, Belgii a Nizozemí. Společnost Irdeto bude pokračovat v těsné spolupráci s našimi zákazníky a místními orgány činnými v trestním řízení ve snaze porozumět tomu, proč dochází k pirátství – a aktivně přijímat opatření na boj proti němu.“

Poznámky:

1. Obvinění distribuovali přes internet třetím stranám dekódovací klíče k placeným televizním programům služby freeSAT. Díky použití těchto kódů mohli lidé získat přístup k programům, aniž si je předplatili, a to za použití nelegálně upravených set-top boxů nebo privátních boxů vhodných pro pirátské aktivity.

2. V Česku řešilo záležitost Policejní prezídium ČR a Oddělení hospodářské kriminality Policie ČR v Kroměříži. Slovenskému případu se věnovalo Prezídium Policajného zboru SR a obvodní oddělení Policajného zboru SR v Prievidzi.

Nóra Ürögi





Reklama




Vybrané články