Quantcast

Prima COOL HD a Óčko Expres HD startují v DVB-T Regionální síti 12

| Tisk

logo Společnost Czech Digital Group (CDG) uvede ve čtvrtek 15.8.2013 do provozu Regionální síť 12. Diváci se mohou těšit na možnost příjmu dalších programů ve vysokém rozlišení - Prima COOL HD a Óčko Expres HD. DVB-T multiplex s programy naladí diváci na území Prahy a části středních Čech, kteří jsou a budou v dosahu žižkovského vysílače.

V současné době evidujeme velký zájem ze strany našich zákazníků přinášet svým divákům vysílání programů v HD rozlišení. Vzhledem k tomu, že naše stávající celoplošné vysílací sítě již nedisponují kapacitou pro umístění HD programů, rozhodli jsme se umožnit vysílání ve vysokém rozlišení alespoň prostřednictvím nové Regionální sítě 12, která je dostupná divákům v Praze a okolí. Věříme, že v blízké budoucnosti bude otevřena otázka kmitočtů DVB-T2, prostřednictvím kterých bude možné přinášet programy ve vysokém rozlišení a další nové služby v celé České republice,“ říká Martin Gebauer, člen představenstva společnosti CDG.

Zařazení Prima COOL HD do DVB-T slibuje divákům skvělý zážitek ze sledování fotbalových přenosů Ligy Mistrů UEFA v nativním HD rozlišení a také i zábavná show Partička vysílaná v pondělí, která se na Prima COOL přestěhovala z hlavního kanálu Prima.

logo Óčko Expres HD se zaměří na metropolitní a angloamerickou hudbu. Stanice přinese pouze proud videoklipů. Vysílání nebude obsahovat moderované pořady.

Jsme rádi, že díky nové Regionální síti 12 můžeme divákům zprostředkovat lepší zážitek ze sledování Prima COOL. Jsem přesvědčený, že to uvítají především sportovní fanoušci, kteří pravidelně sledují UEFA Ligu mistrů. Tuto sezónu jim ji přineseme poprvé v nativním HD,“ říká Martin Konrád, generální ředitel FTV Prima.

Obě naše dosavadní televize Óčko a Óčko Gold, které vstoupily do celoplošného pozemního vysílání a využívají infrastrukturu společnosti CDG, dosáhly v krátkém časovém horizontu výrazného nárůstu sledovanosti. Podobný vývoj očekáváme také v Praze a přilehlých oblastech i u televize Óčko Expres. Naše rozhodnutí podpořila také skutečnost, že CDG úspěšně zajišťuje pozemní vysílání pro řadu regionálních televizí po celé České republice,“ říká Štěpán Wolde, generální ředitel televize Óčko.

technické parametry Regionální sítě 12:

logo kanál: 47
kmitočet: 682 MHz
polarizace: vertikální
vysílač: Praha - město (Mahlerovy sady)


nadmořská výška: 258 metrů
max ERP: 5011 W

Pilotní vysílání nových programů Regionální sítě 12 mohou sledovat obyvatelé Prahy i přilehlých oblastí. Jedná se o pokrytí zhruba 15, 7 % obyvatel České republiky. Regionální síť je dostupná z vysílače Praha – město, a to na kanále 47. Společnost CDG plánuje tuto regionální síť využívat pro stávající i nové zákazníky, kteří mají zájem vysílat primárně v Praze.

Na území Prahy a středních Čech bude od poloviny tohoto měsíce k dispozici celkem 6 programů v HD kvalitě - ČT1 HD, ČT2 HD, ČT Sport HD (všechny v Regionální síti 7), Nova HD (multiplex 4). Testovací vysílání ČT Sport HD běží i v Regionální síti 4. Další HD programy naladí Pražané během září. Společnost České Radiokomunikace spustí svoji Regionální síť 8, která bude obsahovat vysílání Prima HD.

Pro sledování HD obsahu jsou nutné modernější televizory s podporou formátu MPEG-4/HD, případně novější DVB-T set top boxy.

redakce





Reklama




Vybrané články