Quantcast

Konkurence pro DVB-T?

| Tisk

V říjnu zpřístupnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) kmitočtové pásmo 40,5 - 43,5 GHz pro komerční provoz tzv. Multimediálních rádiových systémů (MWS - Multimedia Wireless Systems). Česká republika je tak jedna z prvních evropských zemí, která bude využívat nové kmitočtové pásmo.

MWS - 'kabelovka bez kabelů?'
Možností využití pásma MWS je hned několik. Pásmo může sloužit např. pro provozovatele kabelové televize pro její zpřístupnění v místech, kde není možný kabelový rozvod a k nabídce interaktivní televze nebo TV na objednávku. Svým způsobem může vysílání v pásmu MWS nahradit systém MMDS, který ČTÚ začátkem ledna 2002 zrušil kvůli potřebě použití frekvencí pro mobilní sítě nové generace (UMTS). Pásmo MWS je možné použít i pro telefonní služby alternativních operátorů či vysokorychlostní připojení internetu.

Využití pásma MWS je skutečně mnoho. Dokonce může být i plnohodnotnou alternativou k digitálnímu pozemnímu vysílání (DVB-T), která je zatím ve stádiích testů. Ekonomicky dostupný a levný provoz v pásmu MWS však doprovázejí i některé problémy: citlivost na povětrnostní vlivy, které mohou způsobit omezení dosahu systému a poruchy šíření rádiového signálu.

DVB-T


Jetliže nyní se hovoří již o všech možnostech komerčního využití pásma MWS, vysílání digitální terestrické televize (DVB-T) v České republice je plno otazníků. Vysílání DVB-T je totiž, jak jsme již uvedli, stále ve stádiu experimentálního vysílání a licence oběma společnostem Czech Digital Group a České radiokomunikace končí 31.12.2002. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RTV) by se měla na svém prosincovém zasedání touto problematikou zabývat. Vzhledem k nedořešené legislativě bude oběma společnostem prodloužena licence pro experimentální vysílání o jeden rok. Oba provozovatelé mají zájem o územní rozšíření zkušebního vysílání, stejně tak i o rozšíření programové nabídky.

Lze tedy předpokládat, že DVB-T bude v příštím roce rozšířeno i do dalších velkých měst ČR (Brno, Plzeň). Již nyní je v Praze a na území Středních Čech možné přijímat na 25.kanále (provozovatel České Radiokomunikace) a 46.kanále (Czech Digital Group) televizní programy ČT1, ČT2, Nova, Prima a nově také hudební TV Stanice O. Pro příjem digitální pozemní televize je zapotřebí digitální přijímač pro DVB-T. Mezi nejznámnější patří Humax CI-5100T a eMTech EM-1200.

Parabola.cz





Reklama




Vybrané články