Quantcast

Jednotka HD míří na satelit. Distribuce zatím jen na 3 měsíce

| Tisk

logo Slovenský veřejnoprávní vysílatel RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) spustí distribuci svého programu ve vysokém rozlišení (HDTV) na satelitu Astra 3B z pozice, kterou využívá i platforma Skylink. Uvedla dnes RTVS. Stanice bude zároveň dostupná na kartách Skylink.

Vysílatel podepsal tříměsíční kontrakt na satelitní HD distribuci. Zároveň uvádí, že má zájem o dlouhodobou distribuci programu na satelitu na kterou ale nyní nemá finanční prostředky.

"Zmluva na satelitnú distribúciu bola uzavretá na obdobie troch mesiacov vzhľadom na obmedzené finančné zdroje a povinnosť RTVS efektívne a hospodárne nakladať s verejnými prostriedkami," uvedl důvod šéf techniky RTVS Andrej Doležal.

Telerozhlas si objednala kapacitu u společnosti Towercom. Distribuce bude umístěna do multiplexu Media Broadcast na satelitu Astra 3B ve kterém již vysílá mj. program ČT HD (ČT1 HD).

RTVS bude v HD kvalitě přepínat mezi kanály Jednotka HD a Dvojka HD podle toho, který z kanálů bude mít dostupný obsah v nativním HD rozlišení. Satelitní diváci se dočkají HD přenosů jako například MS v hokeji, Tour de France. Brzy i zpravodajství.

logo HD kanál RTVS bude na satelit Astra 3B umístěn v průběhu čtvrtka, případně v pátek.

plánované technické parametry:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 11,934 GHz
polarizace: vertikální


SR: 27500 ksymb/s
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK

Stanice bude dostupná se slovenskou audio stopou a zvukem ve formátu Dolby Digital. Vysílání bude šířeno s datovým tokem 6 Mbit/s.

RTVS zároveň dodala, že nebude HD vysílání zpoplatňovat a nehodlá následovat komerční stanice. "Naším cieľom je eliminovať riziko, ktoré vytvára otázna dostupnosť takýchto programov v HD výlučne v platenej ponuke alebo prémiových programových balíkoch," uvedl Andrej Doležal z RTVS.

redakce





Reklama




Vybrané články