Quantcast

Skylink v pondělí odpojí CryptoWorks. Jen u komerčních stanic

| Tisk

logo V pondělí 30. června 2014 dojde na satelitní platformě Skylink k odpojení starých systémů podmíněného přístupu CryptoWorks u všech komerčních programů. Na starých kartách budou "hrát" jen veřejnoprávní programy České televize (ČT1, ČT2, ČT Sport) a RTVS/STV (Jednotka a Dvojka).

Dlouho očekávaný termín se blíží. V pondělí 30.6.2014 společnost M7 Group, vlastník satelitních platforem Skylink a CS Link vypne CryptoWorks u dalších programů. Podle dřívějších plánů mělo jít k odpojení CryptoWorks u všech zbývajících stanic. Pohřbení systémů CryptoWorks se tak o několik dnů či týdnů odloží.

"Termín jsme dosud nestanovili," odpověděl webu parabola.cz Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group k termínu vypnutí starých systémů CryptoWorks. "Redukce programové nabídky zvedla velkou vlnu zájmu o výměnu karet (přes tisíc týdně). Předpokládám, že po pondělku se opět poptávka po výměnách oživí," říká.

Důvodů, proč lidé mění dekódovací karty Skylink a CS Link se nabízí celá řada. Jedním z nich může být výměna karty na hlavních stanicích STA (Společné televizní antény). "Odhaduji, že se jedná o karty z hlavních stanic STA atd. Dokud lidé mění karty, nechceme systémy zcela vypnout," popisuje plány Jaromír Glisník.

"Uvidíme, jaká bude reakce na pondělní změny a podle toho se zařídíme. Vypnutí CW je pro nás projekt s nízkou prioritou, neboť se týká jen velmi malého počtu karet," dodává člen představenstva M7 Group.

Poslední červnové pondělí tak budou vypnuty systémy CryptoWorks (CAID 0D03, 0D70 a 0D0F) u hlavních komerčních programů Nova, Prima, Markíza a JOJ. Se starými kartami CryptoWorks tak bude možné přijímat jen veřejnoprávní programy ČT a RTVS.



Vypnutí systémů CryptoWorks má u M7 Group menší prioritu, nicméně pro staré systémy již skončila podpora ze strany jeho vlastníka, společnosti Irdeto. Jeden ze starých systémů CryptoWorks byl prolomen a umožnil neautorizovaný příjen kryptovaného obsahu.

Pro diváky se starou CryptoWorks kartou CS Link či Skylink existuje řešení - výměna původní karty za novou Skylink Výměna M7. Nová karta funguje v nových Irdeto dekodérech a většině starých přijímačů s původním dekodérem CryptoWorks. S výměnou karty získá divák širší nabídku stanic v balíčku DIGITAL a také možnost si objednat některý z placených balíčků. Kartu si ale musí vyměnit nejpozději do 31.8.2014. Pak totiž skončí možnost aktivace karet Výměna.

redakce





Reklama




Vybrané články