Quantcast

Dreambox DM7080 HD - špičkový vícetunerový HD PVR satelitní přijímač (1.)

| Tisk

Na našem trhu se konečně objevila dlouho očekávaná novinka od německé firmy Dream Property (dříve Dream Multimedia) satelitní přijímač Dreambox DM7080HD . Jako jeden z prvních dovozců této novinky se stala firma olmiSat s.r.o. z Brna, díky které se nyní máte možnost seznámit s tímto přístrojem.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Přední panel přijímače Dreambox DM7080 HD

Dreambox DM7080 HD je modernizovaná verze legendárního luxusního satelitního přijímače Dreambox DM8000 HD PVR. Přijímač pracuje ve FULL HD rozlišení 1080p.

Dreambox DM7080 HD je standardně dodáván s dvojitým satelitním tunerem BCM4506, který umožňuje příjem obou norem DVB-S i DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD a HD signály jak v kompresi MPEG-2, tak i v kompresi MPEG-4/H.264.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Přední panel přijímače Dreambox DM7080 HD + dálkové ovládání

Dále jsou k dispozici dva prázdné sloty pro vložení dalších tunerů. Podporované jsou satelitní tunery BCM4505, hybridní CXD1891, pozemní DVB-T (typ TU1216) a kabelové DVB-C (typ CU1216) tunery. V plném obsazení tak získáváme čtyřtunerový multimediální FULL HD přijímač.

Hybridní tuner umožňuje SD i HD příjem digitální pozemní televize DVB-T a také příjem digitálního kabelového vysílání DVB-C. Princip výměnných tunerů je velmi zdařilý a je uplatňován i u jiných značek.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Zadní panel přijímače Dreambox DM7080 HD

Navíc lze použít i starší satelitní DVB-S tuner Alps BSBE1. Satelitní tuner Alps BSBE2 nelze použít tak jako v modelu DM8000 HD PVR z důvodu vysokého proudového zatížení.

Operační systém je samozřejmě postavený na Linuxu tentokráte s Enigmou 2 a novým operačním systémem Dreambox OS (OE2.2). Je použitý nový výkonný dvoujádrový procesor 7000DMIPS s taktovací frekvencí 1,4 GHz.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Externí DVB-S2 tuner pro přijímače Dreambox DM7080 HD

Přijímač obsahuje ohromnou paměť 4GB Flash a 2 GB RAM. To je v porovnání s předešlými modely neskutečný nárůst. Do přijímače lze vestavět 3,5“ nebo 2,5“ SATA 3 pevný disk. Na základní desce jsou dva SATA 3 konektory, jeden slouží k připojení interního disku, druhý je rezerva např. pro připojení dalšího pevného disku. Napájecí kabel je zde však jen jeden, takže pokud chcete používat druhý HDD je nutno zakoupit rozdvojku napájení.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Externí DVB-T tuner pro přijímače Dreambox DM7080 HD

I ethernetová část dostala změn a je už s rychlostí 1 Gbps. I multimediální chipset byl modernizován, aby přehrál kde jakou nahrávku z internetu.

Samozřejmě výrobce neopomněl na dva CI sloty pro vložení libovolných dekódovacích modulů, ale je zde i vestavěn dvojitý dekodér Dreamcrypt. K dispozici jsou také 4 USB porty (2x USB 3.0 a 2x USB 2.0).


obrázek

▲ Obr č. 6 - Pohled do přijímače Dreambox DM7080 HD

V originálním software od výrobce je k dispozici i webový prohlížeč a podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV. K dispozici je i funkce HDMI CEC (současné ovládání přijímače a TV).

Tím se z přijímače stává skutečné multimediální centrum zábavy a svým vybavením se stává nejlepším modelem mezi současnými high endovými přijímači na našem trhu.

Popis přijímače

Přijímač má elegantní černé provedení s rozměry 372 x 232 x 75 mm (Š x H x V). Velikostně je tedy menší jak jeho předchůdce model DM8000 HD PVR. Velké množství ventilačních otvorů jak z vrchu, tak ze stran přístroje bylo zachováno, což je více než chvályhodné.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Hlavní menu přijímače Dreambox DM7080 HD

Na předním panelu zůstane vaše pozornost na velkém OLED displeji, který nám zobrazuje názvy programů, čas a další údaje z menu přijímače. Provedení displeje je perfektní, barva písma bílá (na rozdíl od DM8000 kde byl displej žlutý a libí se mě osobně více), je velmi pěkně čitelný a díky své velikosti se na něj vejde hodně údajů. Typ OLED displeje je shodný s modelem DM7020 HD.

Tak jako u modelu 7020HD mohu jen znovu konstatovat, že lepší by byl jistě barevný displej.

Na předním panelu přijímače lze ještě nalézt tlačítko sloužící pro zapnutí a vypnutí přístroje, stavovou LED modrou kontrolku a tlačítka pro přepínání programů. Pod odklopným víčkem nacházíme dva sloty dekodéru Dreamcrypt, dva CI sloty a jeden USB 3.0 port.


obrázek

▲ Obr č. 8 - Channel list přijímače Dreambox DM7080 HD

Na zadním panelu jsou dva F konektory označené jako A1 a A2 (vstupy dvojitého satelitního tuneru), konektor SCART úplně chybí tak jako jakýkoliv jiný analogový video nebo audio výstup, optický S/PDIF konektor, RS 232 konektor je nahrazen Mini USB portem, 3 USB porty (2x USB 2.0 + 1x USB3.0) a sítový vypínač.

Dále se zde nacházejí dva HDMI konektory (vstup i výstup) tentokráte již ve verzi 1.4a pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s a slot pro SD kartu.

Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel, USB WI-FI adaptér a šroubky s gumovými podložkami pro montáž pevného disku. Veškerá kabeláž pro připojení pevného disku je uvnitř přijímače.

Popis menu

Menu je k dispozici v mnoha jazycích včetně češtiny. Některé položky v menu zatím ještě nejsou přeloženy. Struktura menu Enigmy 2 se příliš nemění, pouze občas přibývají nové položky. Po prvním spuštění Vás přivítá starý známý průvodce, který je tentokrát animovaný. Osobně mám radši klasický styl zobrazování oken, nicméně animace jsou dnes velmi moderní.

Struktura menu je perfektní a člověk si na ní snadno zvykne, nehledě na to, že použitím různých skinů si vzhled menu můžete změnit podle vašich představ. Trochu znalí uživatele Linuxu mohou třeba i některé položky odebrat, pokud je nechtějí používat.


obrázek

▲ Obr č. 9 - EPG programu z přijímače Dreambox DM7080 HD

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední oficiální experimentální firmware z 5.11.2014, dostupný v době testování přístroje. Přijímač je horkou novinkou na trhu, některé funkce ještě nejsou doladěny, nicméně výrobce na nich intenzivně pracuje. Jakmile se přijímač rozšíří tak se samozřejmě i zvýší množství různých alternativních firmwarů, které přináší různé zajímavé doplňky.

V době publikování recenze byly k dispozici firmwary týmů Oozoon, Merlin 4 a OpenATV. Merlin 4 jsem zvolil pro testování přístroje. Používám firmware od tohoto týmu již od verze Merlin 2 Excalibur v různých Dreamboxech k plné spokojenosti. Merlin 4 vychází z originálního firmware OE2.2 a je doplněn o řadu užitečných funkcí.

Přijímač Dreambox DM7080 HD má neskutečně rychlé reakce na povely, to je propastný rozdíl od modelu DM8000 HD PVR nebo DM7020 HD V2. Přístup na vložená média je okamžitý bez žádného čekání.


obrázek

▲ Obr č. 10 - Info bar na přijímači Dreambox DM7080 HD

Zajímavostí může být image OpenATV, kde tento firmware je ještě založen na starším jádru OE 2.0. Proč se o této okolnosti zmiňuji, je to zcela záměrně. Nové firmwary založené na jádru OE2.2 mají novou syntaxi řady linuxových příkazů, proto také nefungují všechny pluginy napsané pro OE2.0

Velmi populární a oblíbený plugin Gemini (verze 3.3) má vyjít pro tento model až 14.11.2014 k výročí 10leté existence týmu Gemini.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů.


obrázek

▲ Obr č. 11 - Nastavení teletextu na přijímači Dreambox DM7080 HD

Přijímač je schopný vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S. Vše zaleží na driverech pro satelitní dvojitý tuner BCM 4506, který je v přijímači použit. Použití tuneru BCM4506, který je také použitý v posledních revizích Dreamboxu DM8000 DM PVR (první revize měla tuner BCM4501) je trochu zklamáním pro náročné fajnšmekry, protože je zde HW omezení pro vyhledávání vysokých symbolových rychlostí SR v normě DVB-S2 maximálně do cca 33 Msym/s.

Pro běžný DTH (direct to home) příjem ze satelitů není tento HW limit nijak omezující, protože se vysílá s menšími SR. Nicméně některá vysílání pro potřeby kabelových operátorů používají vyšší symbolové rychlosti. Příkladem je vysílání BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně. Dalším příkladem je vysílání ruského telekomunikačního operátora MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně.

Pro příjem SR vyšších než cca 33 Msys/s je nutné vložit do prázdného slotu v přijímači satelitní tuner BCM4505. S tímto tunerem jsem naladil BBC paket i MTS pakety. Snad jenom pro doplnění pro některé čtenáře toto řešení bohužel nelze uplatnit v přijímači DM8000 HD PVR pravděpodobně z důvodů chyby v použitých driverech, ale je i možné některé HW omezení na systémové desce.


obrázek

▲ Obr č. 12 - Teletext na přijímači Dreambox DM7080 HD

Příjem nízkých symbolových rychlostí v přijímači DM7080 HD je do značné míry ovlivněn použitými drivery, občas se stalo, že měl problém přijímač s locknutím některého transpondéru a bylo třeba upravovat frekvenci.

Obecně je možno ale říci, že rychlost přepínaní je jednoznačně vyšší než u modelů DM8000HD PVR i DM7020HD. U MCPC FTA SD i HD kanálů je přepínaní blesku rychlé do 1 sec.

Citlivost/selektivita dvojitého satelitního tuneru BCM4506 je vynikající, ale to jsem očekával vzhledem k použitému chipu. Rovněž příjem v C pásmu přijímači nečinil žádné problémy.


obrázek

▲ Obr č. 13 - Vyhledávání programů na přijímači Dreambox DM7080 HD

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i zcela nový vestavěný OSD teletext, který mě velmi příjemně překvapil. Na rozdíl od typu teletextu, který je použitý ve starších jádrech OE 2.0, 1.6, 1.5 jdou zde aktualizovány znakové sady a celé jádro teletextu je přepracováno.

České a slovenské znaky na paketech Skylink a freeSAT se zobrazují v pořádku (včetně diakritiky na velkých písmenech). Perfektně funguje také azbuka na ruském teletextu na programu Pervij kanal (ORT) s čímž jsem se doposud nesetkal (kromě ruského přijímače GS HD9305, který vlastním).

Obrazovou kvalita HD tak i SD vysílání byla výborná. Osobně mne trochu mrzí úplná absence jakýchkoliv analogových video a audio výstupů. Dálkové ovládání je použité shodné jako u DM7020HD (model RC10), má moderní vzhled, boky z leštěného hliníku a na konci dálkového ovládání podsvícený název „dreambox“


obrázek

▲ Obr č. 14 - iVysílání ČT na přijímači Dreambox DM7080 HD

Kdo je zvyklý používat starší výborné dálkové ovládání (model Omega), tak bez problémů může, přijímač s ním funguje perfektně. Vstupní konektor HDMI IN, který přijímač také obsahuje, není zatím softwarově zprovozněn.

Přijímač je samozřejmě možno ovládat dálkově přes webovské rozhraní. Vzhled webového rozhraní se neustále vylepšuje. Lze i streamovat jednotlivé programy do PC, zkoušel jsem jak IE 8.0, tak Firefox 32.0.3.

V originálním softwaru je již integrován i webový prohlížeč, který je už docela svižný. Také podpora hybridního televizního vysílání HbbTV je již k dispozici. Vyzkoušel jsem si mou oblíbenou aplikaci iVysílání ČT, funkce bez problému, pohyb v menu poměrně rychlý. Ve firmwaru Merlin 4 bylo potřeba webový prohlížeč a podporu pro HbbTV doinstalovat přes menu Pluginy.

Pro zálohování celého image přijímače se používá nový plugin „dBackup“, ten nebyl v pluginech co nabízel Merlin 4 k nainstalování dostupný, bylo nutné ho stáhnout na internetu a ručně nainstalovat.


obrázek

▲ Obr č. 15 - Přehled pořadů stanice (EPG) na přijímači Dreambox DM7080 HD

V přijímači je zabudovaný frontprocesor, tak jako u modelu DM8000 HD PVR. Přijímač můžete tak uvést do hlubokého spánku, kde je odběr nižší než 1W a navíc se přijímač probudí, pokud je naplánovaný nějaký časový záznam.

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Tento přijímač umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv atd. Zvládá i video soubory typu wmv. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

Přijímač zvládá i DTS audio. Zpracování AAC audio stopy je bez problémů.

K dispozici je také funkce PIP (obraz v obraze) a lze zobrazit současně dva HD kanály, tak jako to umožňoval starý dobrý Dreambox DM8000 HD PVR.

Připomínku bychom mohli mít k modré LED diodě na předním panelu přístroje, která bliká při nahrávání a má příliš pronikavé světlo. Zatím není k dispozici plugin LED manager, kterým lze tuto LED diodu řídit. Ale to je jistě jen otázka brzké budoucnosti. Já jsem si ručně upravil příslušný python soubor a bylo po otravném blikání.


obrázek

▲ Obr č. 16 - Plugin browser na přijímači Dreambox DM7080 HD

Taktéž uvnitř přijímače je několik LED diod, které září jako vánoční stromeček, ty ovšem určitě vypnout nepůjdou a mohou působit zejména v noci poměrně rušivě, zde to řeší černá lepící páska.



Pluginy (doplňkové programy) lze pohodlně stahovat přes internet. K dispozici řada pluginů jako funkce stříhání záznamu, přejmenování souboru, internetová rádia, Mediaportal apod. Výběr je zatím omezen vzhledem k architektuře jádra OE2.2.

V přijímači Dreambox 7080HD je také integrován UPnP/DLNA Media Server.

Doba startu přijímače (bootování) je do cca 20 sekund, což je neuvěřitelné. Tento čas se může prodloužit doinstalováním některých pluginů a celkovým zatížením přijímače

Pokračování příště.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články