Quantcast

Jednotka HD a Dvojka HD od středy na satelitu. Nebudou ve Skylinku

| Tisk

logo První a druhý program slovenského veřejnoprávního vysílatele RTVS bude ve vysokém rozlišení šířen od zítřka přes satelit Astra 3B. Stanice ale zatím nebudou dostupné pro zákazníky satelitní platformy Skylink. S provozovatelem se nedohodl na podmínkách sdílení nákladů za distribuci.

Již zítra 15.4.2015 spustí RTVS obě své televizní programové služby Jednotka HD a Dvojka HD na satelitu Astra 3B, na pozici 23,5°E. Po mnohých krátkodobých a dočasných řešeních přichází RTVS s trvalým řešením satelitní distribuce obou stanic ve vysokém rozlišení.

RTVS bude za satelitní kapacitu pro HD programy platit až od roku 2017. Do té doby bude HD distribuci financovat smluvní partner RTVS, společnost Towercom.

logo Satelitní distribuce kanálů RTVS Jednotka a Dvojka ve standardním rozlišení bude ukončena v prosinci 2016. Diváci tak budou mít více než 1,5 roku na zajištění modernějších přijímačů, které budou schopné přijímat vysílání v HD rozlišení.

RTVS bude svým divákům poskytovat bezplatný přístup k veřejnoprávním ale i dalším programům.

plánované technické parametry - Jednotka HD, Dvojka HD:

satelit: Astra 3B (23,5°E)
kmitočet: 12,363 GHz
polarizace: vertikální
SR: 29500
FEC: 3/4
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK



logo Programy Jednotka HD a Dvojka HD budou dostupné na satelitu Astra 3B prostřednictvím tzv. satelitních karet RTVS, které zabezpečí bezplatný přístup k SD a HD programům RTVS. Dekódovací kartu mohou získat všichni plátci koncesionářského poplatku RTVS. Satelitní karta RTVS bude typu Irdeto - tedy stejného systému podmíněného přístupu, který používá platforma Skylink na stejném satelitu. Pro diváky to znamená bezproblémový příjem programů RTVS na stávajících přijímačích.

Součástí dohody RTVS se společností Towercom je dohoda o dřívějším ukončení SD distribuce na satelitu k 31.12.2016. RTVS tento krok přinese úsporu téměř 1,3 milionů eur.

Jednotka HD a Dvojka HD zatím nebudou na kartách Skylink. Operátor platformy ale uvádí, že telerozhlasu dal velmi atraktivní podmínky, které neakceptoval. "M7 Group nemá zájem o uplinkování našich HD programových služeb na vlastní náklady a zároveň ani nemá zájem žádnou formou participovat na našich nákladech související se samotnou distribucí," vysvětlil webu Živé.sk Andrej Doležal, technický ředitel RTVS.

Oba HD programy RTVS budou poskytovat i doplňkové služby jako je originální audio stopa, prostorový zvuk Dolby Digital, stopa pro nevidomé či hybridní televizi HbbTV. Stanice budou mít datový tok v průměru 6 Mbit/s, který jim bude dynamicky přidělován programu podle potřeby.

redakce





Reklama




Vybrané články