Quantcast

Thor 7 v provozu s prvním multiplexem

| Tisk

Norský satelitní operátor Telenor Satelllite Broadcasting (TSBc) dnes uvedl do komerčního provozu nový telekomunikační satelit Thor 7 z pracovní orbitální pozice 0,8°W. Družice již šíří první multiplex, který je možné přijímat i u nás.

Thor 7 byl vynesen nosnou raketou Ariane 5 dne 26.4.2015 a po dokončení testů byl kosmický aparát přesunut na pozici 1°W. Operátor TSBc převzal satelit do provozu 16.6.2015 v 17:00 hodin.

Thor 7 má v provozu první multiplex vysílaný na transpondér BSS26. Multiplex v DVB-S2 obsahuje jeden testovací program Thor 7 Launch, který vysílá záznam ze startu nosné rakety se satelitem Thor 7.

technické parametry:

* Thor 7 (0,8°W), freq. 12,207 GHz, pol. H, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2/8PSK, FTA


obrázek

▲ mapa č. 1 - Footprint Thor 7, Ku pásmo

Thor 7 je připraven na šíření pravidelného vysílání. Satelit má 11 transpondérů pro vysílací a televizní služby v Evropě, zejména ve střední a východní Evropě. Thor 7 se nachází na pozici 0,8°W, kde je flotila satelitů Thor, kterou přijímá 18 milionů domácností.



"Kapacita v Ku pásmu je nyní v komerčním provozu. TSBc se těší na růst své evropské vysílací pozice," řekl Morten Tengs, generální ředitel Telenor Satellite Broadcasting. "Thor 7 poskytuje rozšiřující kapacitu potřebnou k uspokojení dnešních a zítřejších rostoucích požadavků našich stávajících a budoucích zákazníků se zájmem o připojení k pozici 1°W".

HTS kapacita v Ka pásmu (high-throughput) je užitečné zatížení, které bude nyní podrobeno další testovací fázi na pozemní infrastruktuře. Satelitní multi-gigabitová HTS komunikační kapacita bude řešit rostoucí poptávku na šířku pásma z námořního průmyslu. Očekává se, že kapacita v Ka pásmu bude plně funkční během 4. kvartálu 2015.

redakce





Reklama




Vybrané články