Quantcast

VU+ SOLO 4K - Ultra HD přichází

| Tisk

Firma AB-COM, s.r.o. jako distributor značky Vu+ přináší na náš trh dlouho očekávanou novinku, satelitní přijímač VU+ Solo 4K. Je to první satelitní přijímač na světě, který umožňuje příjem Ultra HD (UHD) programů. Server parabola.cz se tak stává prvním odborným webem u nás, který čtenářům přináší exkluzivní podrobnou recenzi tohoto jedinečného přijímače.


obrázek

▲ Obr č. 1 - VU+ SOLO 4K: Přední panel

VU+ Solo 4K je standardně dodáván s dvojitým FBC satelitním tunerem, který umožňuje příjem obou norem DVB-S i DVB-S2 a je schopen zpracovávat SD, HD a UHD signály v kompresích MPEG-2, MPEG-4/H.264 a nově v kompresi HEVC/H.265. Přijímač pracuje v Ultra HD rozlišení 2160p (tzv. 4K).

Dále je k dispozici jeden prázdný slot pro vložení dalšího tuneru. Podporované jsou všechny typy, co jsou od VU+ doposud k dispozici, tedy satelitní single tuner, satelitní dvojitý tuner, hybridní tuner single a dvojitý hybridní tuner. Po vložení dvojitého tuneru tak získáváme čtyřtunerový multimediální Ultra HD přijímač.


obrázek

▲ Obr č. 2 - VU+ SOLO 4K: Pohled z boku

Hybridní tuner umožňuje příjem digitální pozemní televize v normě DVB-T/T2 a také příjem digitálního kabelového vysílání v normě DVB-C. Protože přijímač podporuje kompresi HEVC/H.265, která se má u nás v budoucnu v DVB-T2 vysílání používat, budete již připraveni pro tento způsob vysílání.

Operačním systémem zůstává oblíbená Enigma 2. Hardwarově je tento high endový přijímač opravdovou letadlovou lodí, na jejichž palubě se nachází extra silné vybavení. Srdcem přijímače je nový výkonný dvoujádrový ARM procesor Broadcom s hodnotou 10000 DMIPS a s taktovací frekvencí 1,5 GHz!

Přijímač obsahuje ohromnou paměť 4GB Flash (eMMC) a 2 GB RAM (DDR3 DRAM). Do přijímače lze vestavět 2,5“ SATA III. pevný disk. Ethernet má samozřejmě rychlost 1 Gbps, navíc je v přijímači vestavěný i WI-FI adaptér dle normy 802.11n s rychlostí do 300 MBit/s. VU+ Solo 4K má zabudovaný dvojitý univerzální dekodér a jeden CI slot pro vložení libovolných dekódovacích modulů.

Přijímači vévodí luxusní 3,5" TFT LCD display (262.000 barev - 18Bit), který dokáže zobrazovat live TV vysílání a to včetně Ultra HD! Přijímač má také k dispozici 3 USB porty (2x USB 3.0 a 1x USB 2.0).


obrázek

▲ Obr č. 3 - VU+ SOLO 4K: Zadní panel

V originálním softwaru od výrobce je k dispozici podpora pro hybridní televizní vysílání HbbTV, HDMI CEC a mnohé další užitečné funkce. Nechybí ani XBMC media centrum. Tento satelitní přijímač je v současné době úplně to nejlepší co lze mezi high endovými přijímači na našem trhu nalézt.

Popis přijímače

Přijímač má elegantní černé provedení s rozměry 315 x 255 x 65 mm (Š x H x V). Velké množství ventilačních otvorů jak z vrchu, tak ze stran přístroje je více než chvályhodné.

Na předním panelu zůstane vaše pozornost na velkém barevném TFT LCD displeji, který nám zobrazuje názvy programů a jejich loga, čas, EPG data a další údaje z menu přijímače. Přijímač podporuje funkci Mini TV, display tak bravurně zvládá zobrazování obrazu živého vysílání a to včetně Ultra HD.

Tlačítko sloužící pro zapnutí a vypnutí přístroje je umístěno pod odklopným víčkem. To je trochu netradiční a pro mnohé fanoušky značky VU+ matoucí, u předchozích všech přijímačů VU+ bylo tlačítko dotekové a podsvícené a bylo umístěno vlevo na předním panelu. U tohoto modelu na tomto místě zůstala jen modrá stavová LED dioda.


obrázek

▲ Obr č. 4 - VU+ SOLO 4K: Dálkové ovládání

Pod odklopným víčkem nacházíme ještě dva sloty dekodéru Xcrypt, jeden CI slot a jeden USB 2.0 port.

Na zadním panelu jsou dva F konektory označené jako LNB1 IN a LNB2 IN (vstupy dvojitého satelitního FBC tuneru), konektor SCART úplně chybí tak jako jakýkoliv jiný analogový video nebo audio výstup, dále zde nacházíme optický S/PDIF konektor, klasický RS 232 konektor je nahrazen RJ11 konektorem a dva porty USB 3.0.

V neposlední řadě je zde HDMI konektor tentokráte již ve verzi 2.0 pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV. Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 1 Gbit/s a konektor pro připojení napájecího zdroje se síťovým vypínačem. V pravém rohu se nachází otvor s výměnným šuplíkem pro instalaci pevného disku.

Součástí balení je také stručný manuál, HDMI kabel, šroubky pro montáž pevného disku a napájecí zdroj 12V/5A.


obrázek

▲ Obr č. 5 - VU+ SOLO 4K: Pohled pod kapotu

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl poslední oficiální experimentální firmware z továrny. Přijímač je horkou novinkou na trhu a navíc není použitý procesor s architekturou MIPS jako u ostatních přijímačů VU+ nebo u Dreamboxů, ale ARM procesor v7. Vývojáři velmi intenzivně pracují na postupném odlaďování firmwaru.

V době psaní této recenze se tento přístroj dostával postupně k programátorům týmů, kteří připravují alternativní softwary jako VTI, Open PLi nebo Open ATV. Jako první přišel s alternativním firmwarem oblíbený tým VTI a to s verzí 9.0.0. S tímto firmwarem byl proveden kompletní zátěžový test přijímače. Enigma 2 jako taková se chovala velmi stabilně.


obrázek

▲ Obr č. 6 - VU+ SOLO 4K: Informační proužek o programu

Přijímač VU+ Solo 4K má neskutečně rychlé reakce na povely, který mohu srovnat pouze s Dreamboxem DM7080 HD, vždy ale zaleží, mezi čím přepínáte. U MCPC FTA SD, HD a UHD kanálů je přepínaní blesku rychlé do 1 sekundy. Přístup na vložená média je okamžitý bez žádného čekání.

Přijímač umožňuje uložit do paměti neomezené množství televizních a radiových programů. Nejprve se podíváme na dva vestavěné tunery, používá se typ 7376 FBC , tzv. Full Band Capture, což je naprosto unikátní technologie se kterou firma přichází. Jak takovýto dvojitý FBC tuner na rozdíl od běžného tuneru pracuje?

Takovýto tuner se v přijímači jeví jako 8 tunerů!!! Dva tunery jsou fyzické a šest je virtuálních. Virtuální tuner je propojen smyčkou s fyzickým tunerem. Jak to celé pracuje? Velmi jednoduše. Můžete nahrávat z 8 různých frekvencí, omezeni jste pouze polaritou, pásmem a polohou DiseqC přepínače pro každý FBC tuner.


obrázek

▲ Obr č. 7 - VU+ SOLO 4K: Hlavní menu (VTI image)

Pokud tedy jeden program nahráváte a chcete druhý program z jiné frekvence nahrávat, tak přijímač použije virtuální tuner, pokud je druhý nahrávaný program se stejnou polaritou jako první nahrávaný program a je vysílán ve stejném frekvenčním pásmu. Pokud tomu tak není, přijímač automaticky zvolí druhý FSB tuner.

Pokud ještě navíc do volného slotu v přijímači vložíte dvojitý satelitní DVB-S2 tuner, tak dostane až 10 (!!) frekvencí a to už je tedy pořádná palba. Právě v této sestavě jsem přijímač úspěšně testoval. Drivery tunerů se postupně odlaďují, osobně jsem měl možnost tento vývoj na přijímači nějakou dobu sledovat, nyní už tunery pracují tak jak mají.


obrázek

▲ Obr č. 8 - VU+ SOLO 4K: Seznam kanálů

Tunery jsou schopné vyhledat kanály v rozsahu symbolových rychlostí SR cca 3-45 Msym/s v normě DVB-S/S2 a modulacích QPSK/8PSK. Takže není problém naladit kanály s extrémně vysokou symbolovou rychlostí SR jako např. paket BBC na družici Intelsat 907 na pozici 27,5° západně. Dalším příkladem je vysílání ruského telekomunikačního operátora MTS na družici ABS-2 na pozici 75° východně.

Kanály se symbolovými rychlostmi od 1 do cca 3 Msym/s zatím naladit nelze, ale pevně věřím, že je to jen otázka odladění ovladačů a nikoliv hardwarová záležitost.


obrázek

▲ Obr č. 9 - VU+ SOLO 4K: EPG aktuálního kanálu

Citlivost/selektivita dvojitého satelitního tuneru je vynikající, což je jistě také příjemné, testováno na programech BBC na pozici 28,2° východně. Rovněž příjem v C pásmu přijímači nečinil žádné problémy. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a samozřejmě lze uložit levý nebo pravý audio kanál.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext, používá se verze 1.108, tedy identická jako v předcházejících modelech VU+. České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku (včetně diakritiky na velkých písmenech kromě velkých písmen s čárkou). Perfektně funguje také azbuka na ruském teletextu na programu Pervyj kanal (ORT) na družici Eutelsat 36A , pozice 36° východně.


obrázek

▲ Obr č. 10 - VU+ SOLO 4K: Cool TV Guide

Obrazová kvalita UHD, HD tak i SD vysílání byla výborná. Samozřejmě UHD je excelentní. Z pravidelných programů v Ultra UD kvalitě byl v době testu k dispozici módní kanál Fashion TV, dokumentární kanál Insight TV, reklamní kanál Pearl.TV a pak program společnosti SPI FunBox 4K. Ostatní programy jsou jen promo smyčky. Obrázky jako víno. UHD nabízí až 4x více detailů než HD, je se opravdu čím kochat.

Výhodou přijímače je, že ho lze připojit i ke klasické Full HD LCD TV nebo Plazma TV a nemusíte mít 4K televizor. Na výstupu HDMI si můžete nastavit rozlišení např. 1080i nebo 1080p, HDMI 2.0 je zpětně kompatibilní se staršími revizemi HDMI. Samozřejmě pokud nechcete degradovat kvalitu obrazu z Ultra HD (4K) vysílání, tak musíte použít 4K televizor a rozlišení nastavit na 2160p, nicméně musím říci, že jsem byl i na Full HD LCD TV s výsledkem doslova nadšen.


obrázek

▲ Obr č. 11 - VU+ SOLO 4K: Cool Single Guide

Dokonce jsem zkusil úspěšně konvertovat HDMI signál na analogový CVBS signál (přijímač nemá žádný analogový výstup). Stačí jen použít vhodný video konvertor a nastavit na přijímači vhodné video rozlišení. Menu je nyní nově animované, nicméně animace lze naštěstí vypnout. Používá se kernel OE 3.0. Jinak VTI disponuje téměř všemi funkcemi, na které jste byli u předchozích VU+ zvyklí.

Webový prohlížeč ani Youtube zatím není funkční, zde se čeká na aktualizaci firmwaru. Podpora hybridního televizního vysílání HbbTV je již k dispozici (opět s prvními testovacími firmwary nepracovala). Ve VTI jede HbbTV jako víno. Vyzkoušel jsem si mou oblíbenou aplikaci iVysílání ČT, funkce bez problému, pohyb v menu je rychlý.


obrázek

▲ Obr č. 12 - VU+ SOLO 4K: Cool Easy Guide

Přijímač rovněž umí zobrazit fotografie ve formátu JPEG nebo BMP a přehrát hudbu ve formátu MP3 nebo WAV. Tento přijímač umožňuje přehrávat soubory typu avi, divx, xvid, mov, mkv, m2ts, flv atd. Zvládá i video soubory typu wmv. Samozřejmě záleží na jakém video a audio kodeku je soubor vytvořen. Tedy ne všechny soubory přehrajete úspěšně.

AAC audio stopa pracovala bez potíží (testováno na paketu T-Home na družici Amos na pozici 4° západně). Zpracování HE-AAC audio bylo bez problémů (testováno na programech EbS na družici Eutelsat 9A na pozici 9° východně). Audio stopu Dolby Digital+ (EAC3) zvládnul přijímač bez potíží zpracovat.


obrázek

▲ Obr č. 13 - VU+ SOLO 4K: Vyhledávání kanálů

K dispozici je také funkce Timeshift – nahrávání s časovým posunem. I tato funkce pracuje správně, aktivuje se stisknutím tlačítka pauza při sledování live programu, od této chvíle je pořad nahráván a můžete se v něm pohybovat dle libosti. Deaktivace Timeshiftu je tlačítkem stop.

Přijímač nahrává pořady ve formátu TS, tedy transport stream, který obsahuje video, všechny audio kanály a data (teletext, titulky). Nahrávky lze bez problému přehrávat v PC nebo na libovolném jiném linuxovém přijímači ve vaší síti.


obrázek

▲ Obr č. 14 - VU+ SOLO 4K: Vyhledávání satelitu

Rovněž bez trhání jsem přehrál i testovací videa s vysokým datovým tokem. Přijímač zatím nezvládá přehrát DTS audio stopu. Funkce PIP (obraz v obraze) ani aplikaci pro transkódování streamu do chytrého telefonu zde zatím nehledejte. Zatím nejsou k dispozici, opět se čeká na aktualizaci firmwaru. Samozřejmostí je funkční integrace UPnP/DLNA media serveru.


obrázek

▲ Obr č. 15 - VU+ SOLO 4K: Konfigurace tunerů

Nesmím opomenout i na XBMC media centrum, kde se dostanete z Enigmy 2 do prostředí KODI. Odladění této aplikace bude také v dalších softwarech. Dálkové ovládání se používá stejný typ co předchozích modelů VU+. Tento typ je výborný, kvalitně provedený a má široký úhel rozsahu použití.

Doba startu přijímače (bootování) je do cca 30 sekund, což je o něco málo horší než u Dreamboxu DM7080 HD (zde to bylo cca 20 sec.). Tento čas se může prodloužit doinstalováním některých pluginů a celkovým zatížením přijímače. Teplota přístroje je přiměřená celkové HW koncepci přijímače. Zdroj je externí, což je velmi chvályhodné. Hřeje pak samozřejmě oblast tunerů, procesor je chlazen opravdu masivním mega chladičem.

Spolupráce s vestavěným dekodérem a CI slotem

Přijímač má vestavěný dekodér Xcrypt se dvěma čtečkami. Pro zprovoznění vestavěného dekodéru je třeba nainstalovat vhodný softcam. Pro ARM architekturu toho věru moc není, zapomeňte na cccam, doscam a mnohé další. K dispozici je např. oscam, který je nutno správně nakonfigurovat, aby pracoval korektně s dekódovací kartou.

Karty M7 Irdeto Skylink nelze použít v interním dekodéru z důvodu aplikovaného vyššího zabezpečení na kartě.


obrázek

▲ Obr č. 16 - VU+ SOLO 4K: Stažení nebo odebrání software

Takovouto kartu musíme vložit do dekódovacího modulu Irdeto CI+ a ten do volného CI slotu přijímače. V image VTI se již rýsuje podpora pro CI+ rozhraní, zatím je to ve fázi vývoje. Nicméně naše dekódovací moduly Irdeto CI+ pracují v přijímači bez potíží.

Vyzkoušel jsem dekódovací moduly SMIT Irdeto CI+ a Neotion DUAL Irdeto s kartou Skylink. Pozor, aby modul pracoval v přijímači korektně je nutné v menu přijímače nastavit hodnotu „High bitrate support“ na „ANO“.

To je kvůli příjmu kmitočtů, kde se používá vysoká přenosová rychlost SR, např. u Skylinku frekvence 11876/H, kde je SR 29,9 Msym/s (Prima HD atd.). U modulu Neotion DUAL Irdeto pracovala bez potíží funkce Dualdecrypt (nahrávání jednoho kódovaného programu a současné sledování druhého kódovaného programu z téže frekvence, např. ČT1 HD a ČT2 HD.).

EPG

Elektronický programový průvodce je vynikající, co jiného lze u Enigmy 2 čekat. Samozřejmě záleží na použitém skinu. Ve VTI je již možné si nainstalovat oblíbený plugin Cool TV Guide, který pracuje bez potíží. České a slovenské znaky se na programech Skylink a freeSAT zobrazovaly v pořádku. Stačí jen mít správně doplněný soubor „encoding.conf“ o nové transpondéry.

Azbuka se na kanálech paketů NTV plus a Trikolor TV zobrazovala také korektně (samozřejmě, že i na TFT LCD displeji jede azbuka jako víno). Přijímač umí zobrazit EPG na několik dní dopředu, pokud je provider vysílá. Načítání informací je bleskové, EPG lze cachovat.


obrázek

▲ Obr č. 17 - VU+ SOLO 4K: VTI info

Spolupráce s vestavěným pevným diskem

Výrobce přijímač dodává bez vestavěného pevného disku. Pevný disk lze použít o „libovolné“ kapacitě v provedení 2,5“. Oproti předchozím modelům VU+ se již zde používá sběrnice SATA III. Montáž pevného disku je velmi jednoduchá. Byl totiž použitý princip výměnného šuplíku, do kterého se disk namontuje a tento šuplík se vloží do štěrbiny na zadním panelu přijímače.

Odpadne tak jakékoliv otevírání přijímače, manipulací s kabeláží apod. Výměnný šuplík je z umělé hmoty, takže nehrozí žádné problémy s vibracemi. Pro testy jsem použil pevný disk SSD OCZ Vertex SATA 3. Nahrávání je možné také na USB flash disk, konečně zde máme USB3.0 porty, což se bude pro UHD záznam jistě hodit. Samozřejmostí je nahrávání na NAS (externí datové úložiště).

Celkový počet současně nahrávaných programů závisí na výsledné velikosti datového toku. V tomto případě jsem vyzkoušel nahrávat současně 9 Ultra HD kanálů a 7 HD kanálů naprosto bez potíží!! Strop je maximálně 16 FTA kanálů (třeba všechny jen v SD kvalitě).


obrázek

▲ Obr č. 18 - VU+ SOLO 4K: Aktualizace

Tradiční omezení je u kódovaných programů, kde přijímač zvládne nahrávat maximálně 7 kódovaných programů současně. Přijímač samozřejmě nahrává v dekódovaném tvaru, protože interní čtečka je přijímačem sdílena.

Jak jsem již vysvětlil výše, mohl jsem při svém testu využívat nahrávání až z 10 (!) různých frekvencí současně. A tohle s žádným jiným přijímačem nedokážete, tohle se vskutku továrně povedlo. Samozřejmě, že většina zákazníků asi takto vysoký počet nikdy potřebovat nebude, ale šlo o to zjistit, co tento luxusní přijímač dokáže.

Převíjení záznamů pracuje bezvadně u SD a HD nahrávek, u UHD to ještě chce odladit drivery, při převíjení UHD záznamů rychlostí 16x a více proskakovala zelená obrazovka. Samozřejmě pracuje také posuv po skocích pomocí numerických tlačítek. Záznamy lze pomocí příslušného pluginu stříhat a přenášet na libovolné místo ve vaší síti.

Klasické streamování programů (tedy v originální kvalitě) pracuje bez potíží. Pro tento účel se používá ve VTI položka v menu „Kanály-přenos z jiného přijímače“, v originále „Remote Channel Stream Converter“. Bez problému lze takto přenášet HD stream z jiného linuxového přijímače, který máte zapojený ve vaší lokální síti. Streamované programy můžeme sledovat také pomocí webového prohlížeče v PC.


obrázek

▲ Obr č. 19 - VU+ SOLO 4K: O přijímači

Závěr

VU+ Solo 4K je prvním satelitním přijímačem na světě, který podporuje příjem Ultra HD vysílání s kodekem HEVC/H.265. Je to skutečně výborně provedený výkonný high endový přijímač, který má nejen perfektní obraz a zvuk, rychlost draka, ale i dva vestavěné FSB DVB-S2 tunery a možnost vložit pevný disk do výměnného šuplíku. Nahrávací možnosti jsou díky nové technologii FBC tunerů prakticky neomezené. Přijímač si hravě poradí s přehráváním multimedií včetně videí s vysokým datovým tokem.

Ultra HD nám přináší nevšední zážitek ze sledování televize, až 4x více detailů než poskytuje dosavadní HD vysílání. Softwarová podpora pro tento přijímač se rozjíždí ohromným tempem, každým dnem vycházejí nové aktualizace a vylepšení přijímače.

Za zapůjčení přijímače děkuji společnosti AB-COM, s.r.o.
Doporučená maloobchodní cena: 13690,- CZK s DPH

Tento satelitní přijímač je možné zakoupit na e-shopu dovozce zde.

Dále jsou k dispozici tyto varianty přístroje:



* VU+ SOLO 4K + DVB-T2/T/C single tuner

* VU+ SOLO 4K + Dual tuner DVB-S2

* VU+ SOLO 4K + Dual tuner DVB-T2/T/C

* VU+ SOLO 4K + 1TB HDD

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články