Quantcast

RTVS spustila testovací vysílání v systému DAB

| Tisk

logo Slovenský veřejnoprávní vysílatel RTVS (Rozhlas a televize Slovenska) ve spolupráci se společností Towercom spustil digitální rozhlasové vysílání v systému DAB (Digital Audio Broadcasting).

Systém T-DAB+ přinese efektivnější využití frekvenčního spektra, prostor pro šíření dalších rozhlasových stanic, vyšší kvalitu zvuku a další doplňkové funkce.

"Teší nás, že na rozvoji digitálneho rozhlasového vysielania môžeme spolupracovať s RTVS, keďže príklady zo zahraničia naznačujú, že práve verejnoprávni vysielatelia sú ťahúňom v digitalizácii rozhlasového vysielania," uvedl Zsolt Nagy, technický ředitel společnosti Towercom.

Digitální rozhlasové vysílání v systému T-DAB+ je šířeno z vysílače Bratislava - Kamzík v tzv. třetím televizním pásmu na frekvenci 12C s vyzářeným výkonem 3,6 kW ERP, vertikální polarizací a kapacitou digitálního rozhlasového multiplexu 1,5 Mbit/s, která poskytuje prostor pro šíření až 15 rozhlasových a doplňkových služeb.

V první fázi je nabídka DABu složena ze 4 rozhlasových programů Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM a Rádio Junior, které jsou šířeny v moderním kompresním formátu HE-AAC.

"Cieľom skúšobnej prevádzky je overiť reálne parametre digitálneho rozhlasového vysielania pre plánovanie celoplošných T-DAB+ sietí tak, aby sme poslucháčom aj vysielateľom spro-stredkovali dokonalý zvukový zážitok. Hoci ide aktuálne o skúšobnú prevádzku, máme s digitálnym vysielaním v štandarde T-DAB+ veľké plány. Veríme, že spolu s vysielateľmi budeme ďalej rozširovať počet dostupných rozhlasových staníc a prinesieme sprievodné dátové služby," dodal Zsolt Nagy.



"Sme radi, že budeme na pilotnom T-DAB+ vysielaní participovať prostredníctvom našej programovej ponuky, keďže momentálne sa na ňom nemôžeme podieľať finančne. Aj týmto spôsobom rozširujeme portfólio bezodplatných služieb RTVS pre našich poslucháčov," uvedl technický ředitel RTVS Andrej Doležal. Podle něj je vysílání ve standardu T-DAB+ správným rozhodnutím se strategií zavedení digitálního rozhlasového vysílání, kterou vypracovala RTVS ve spolupráci s Ministerstvem dopravy, výstavby a regionálního rozvoje SR. "Rovnako je tento štandard v súlade s odporúčaniami Európskej vysielacej únie (EBU)," dodal Doležal.

Posluchači v Bratislavě a okolí mohou otestovat příjem v novém vysílacím standardu. Pro poslech ale potřebují přijímače s podporou T-DAB+ a kompresního formátu HE-AAC. Koncové přijímací zařízení je ve slovenských prodejnách se spotřební elektronikou v cenách od 50 eur s DPH. Jistým bonusem pro posluchače je možnost i příjmu programů v systému DAB ze sousedního Rakouska.

redakce





Reklama




Vybrané články