Quantcast

Brzy odpojíme SD programy, upozorňuje švýcarská SRG SSR

| Tisk

logo Švýcarský veřejnoprávní vysílatel SRG SSR se chystá ukončit satelitní distribuci svých programů v SD rozlišení. Podobný scénář čeká tento rok diváky v Česku i na Slovensku.

V roce 2012 byli satelitní diváci svědky historického okamžiku - v dubnu uvedeného roku došlo k ukončení analogového satelitního vysílání v Evropě. Ze satelitu zmizely analogové signály a uvolněná kapacita byla využita pro šíření nových digitálních programů v SD i HD rozlišení. Nyní se blíží další milník - první významný vysílatel v Evropě ukončí vysílání v klasické standardním rozlišení (SD).

Švýcarská SRG SSR jako první veřejnoprávní broadcaster v Evropě ukončí svoji satelitní distribuci v SD. Termín je již delší dobu známý - k vypnutí programů ve starém formátu dojde 29. února (februára) 2016. Do satelitní distribuce SD programů SRG SSR je pravidelně vkládána textová informace o chystaném vypnutí staré distribuce. Švýcarské domácnosti mají ještě několik týdnů na obměnu starých MPEG-2/SD set top boxů za nové, které umožňují (alespoň) příjem signálů v MPEG-4/HD rozlišení.

SRG SSR jako jedna z prvních veřejnoprávních televizí začala vysílat v HD rozlišení. V roce 2007 spustila svůj první program s názvem HD suise. Šlo o kanál s výběrem pořadů SRG SSR a obsahem v nativním HD rozlišení. Provoz stanice byl ukončen v roce 2012, kdy byly spuštěny programy SRF 1 HD, SRF zwei HD, RSI LA 1 HD, RSI LA 2 HD, RTS Un HD a RTS Deux HD. V loňském roce byla nabídka rozšířena o SRF info HD, který jako jediný z televizních programů provozovatele vysílá převážně FTA. Ostatní televizní stanice jsou z důvodu omezení vysílacích práv zakódovány systémem podmíněného přístupu Viaccess.

Dnes SRG SSR využívá 3 transpondéry na satelitním systému Eutelsat Hot Bird. To se ale na konci příštího měsíce změní. Transpondér 17 (freq. 11,526 GHz) bude překlopen do DVB-S2 a transpondér 85 (freq. 12,399 GHz) nebude od března SRG SSR využíván.

Švýcarský vysílatel bude od konce února využívat místo tří transpondérů už jen dva. Plánované obsazení přináší níže uvedený přehled parametrů. S překlopením multiplexu do DVB-S2 se rozšíří nabídka rádií - nově budou k dispozici regionální verze rozhlasové stanice Radio SRF 1.

Podobné změny čekají diváky také v České republice a na Slovensku. K 30.6.2016 skončí Česká televize (ČT) v SD rozlišení na satelitu Astra 3B, stejně tak i programy komerčních vysílatelů. Na konci roku skončí v SD i slovenská televize RTVS/STV.

technické parametry od 29.2.2016:

satelit: Eutelsat Hot Bird 13C (13°E)
kmitočet: 11,526 GHz
polarizace: horizontální
SR: 29700 ksymb/s
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK
pilot: ON

šířené televizní programy:

- SRF info HD
- RSI LA 1 HD
- RSI LA 2 HD

šířené rozhlasové programy:

- Radio SRF 1
- Radio SRF 1 AG/SO
- Radio SRF 1 BS/BL
- Radio SRF 1 BE/FR/VS
- Radio SRF 1 LU
- Radio SRF 1 SG
- Radio SRF 1 ZH/SH
- Radio SRF 1 GR
- Radio SRF 2 Kultur
- Radio SRF 3
- Radio SRF 4 News
- Radio SRF Virus
- Radio SRF Musikwelle
- Radio Swiss Classic
- Radio Swiss Classique
- Radio Swiss Classica
- Radio Swiss Pop
- Radio Swiss Jazz
- Radio Swiss Rumantsch
- La premiére
- Espace 2
- Couleur 3
- Option Musique
- Rete Uno
- Rete Due
- Rete Tre

technické parametry od 29.2.2016:

satelit: Eutelsat Hot Bird 13B (13°E)
kmitočet: 10,971 GHz
polarizace: horizontální
SR: 29700 ksymb/s
FEC: 2/3
norma: DVB-S2
modulace: 8PSK


pilot: ON

šířené televizní programy:

- SRF 1 HD
- SRF zwei HD
- RTS Un HD
- RTS Deux HD

redakce





Reklama




Vybrané články