Quantcast

Proton vynesl do vesmíru satelit Eutelsat 9B

| Tisk

Nosná ruská raketa Proton má za sebou další start. V noci na sobotu dopravila do vesmíru telekomunikační satelit Eutelsat 9B pro francouzského satelitního operátora Eutelsat. Šlo o první start rakety Proton M v letošním roce a celkově 410. v historii nosné rakety od roku 1965. Nová družice bude významná i pro střední Evropu.




▲ video č. 1 - Start rakety Proton se satelitem Eutelsat 9B

Raketa Proton s horním blokem Breeze M odstartovala z kosmodromu Bajkonur (Kazachstán) v pátek 29.1.2016 ve 23:20 hodin našeho času. Po 9 minutách a 42 sekundách po startu horní stupeň a kosmický aparát se oddělil od třetího stupně rakety a dostal se na plánovanou orbitální dráhu. Start rakety se satelitem byl úspěšný, nicméně mise Protonu v době publikování článku ještě neskončila. Další etapa s hnorním stupněm Breeze M a separace rakety od satelitu proběhne 9 hodin a 12 minut po startu - tedy v sobotu 30. ledna 2016 v 8:32 hodin středoevropského času.

Eutelsat 9B je novým satelitem určený pro rozvoj podnikání operátora z orbitální pozice 9°E, kde nyní pracuje kosmický aparát Eutelsat 9A.


obrázek

▲ mapa č. 1 - Předběžný footprint Eutelsat 9B, široký svazek (wide beam) (mapy: Eutelsat)


obrázek

▲ mapa č. 2 - Předběžný footprint Eutelsat 9B, regionální svazek Skandinávie, Pobaltí a Ukrajina (regional beam)

Eutelsat 9B je vybaven celkem 50 fyzickými transpondéry v Ku pásmu (47 transpondéry v ekvivalentu 36 MHz jednotek), které budou sloužit zejména pro DTH vysílání, kabelové operátory, ADSL, DTT platformy a profesionální video služby. Družice poskytne jeden široký svazek s obdobným pokrytím jako Eutelsat 9A. Dále bude mít nová družice také 5 regionálních svazků:

(1) Skandinávie, Pobaltí a Ukrajina
(2) Řecko
(3) Německo A
(4) Německo GE
(5) Itálie


obrázek

▲ mapa č. 3 - Předběžný footprint Eutelsat 9B, regionální svazek Řecko (regional beam)

Po uvedení do provozu Eutelsat 9B se zvýší transpondérová kapacita na pozici 9°E. Nová kapacita vzroste i díky technologii "frequency reuse" - tedy opakovaným využíváním stejných (či podobných) kmitočtů v regionálních svazcích. Tato technologie se využívá stále častěji - efektivně se totiž využívá satelitní pásmo. Tuto technologii bude využívat i družice Intelsat 29e, která byla vynesena v tomto týdnu.

Pro diváky v Česku a na Slovensku budou na Eutelsatu 9B zajímavé - vedle širokého svazku, který zajistí rozsáhlé pokrytí celé Evropy, části severní Afriky a středního východu - další 3 až 5 regionálních beamů. Tři regionální svazky by měly fungovat na celém území ČR a SR, další dva patrně jen v okrajových částech Česka či Slovenska. Jde zejména o skandinávský a italský svazek. První z uvedených patrně umožní příjem na východním Slovensku, zatímco druhý zřejmě jen v části jižních a západních Čech. A právě tyto dva svazky budou zřejmě jedinou překážkou v příjmu kompletní programové nabídky z nové družice Eutelsat 9B.


obrázek

▲ mapa č. 4 - Předběžný footprint Eutelsat 9B, regionální svazek Německo A (regional beam)


obrázek

▲ mapa č. 5 - Předběžný footprint Eutelsat 9B, regionální svazek Německo Ge (regional beam)

Satelitní operátor Eutelsat zatím neuvedl co chystá do regionálních svazků. V případě italského lze spekulovat, že bude šířit programy pro pozemní vysílače v Itálii, případně švýcarské verze francouzských programů. Omezené satelitní pokrytí umožní šířit atraktivní programy FTA (nekódovaně). Změny v pokrytí by patrně nepotěšily diváky v Česku a na Slovensku, kteří sledují francouzské komerční SD a HD programy pro švýcarský trh šířené FTA z pozice 9°E.


obrázek

▲ mapa č. 6 - Předběžný footprint Eutelsat 9B, regionální svazek Itálie (regional beam)

Satelit Eutelsat 9B zhotovila a dodala francouzská společnost Airbus Defence and Space na bázi osvědčené platformy Eurostar E3000.

Eutelsat 9B bude také hostitelem kapacity pro European Data Relay System (EDRS), která byla implementována prostřednictvím veřejného a soukromého sektoru (PPP) mezi ESA a Airbus Defence and Space. EDRS-A je první uzel EDRS pro ESA a Airbus Defence and Space. Nový datový prostor výrazně zrychlí tok informací mezi nízkou orbitální dráhou a jejich pozemními stanicemi, zlepšuje reakční čas pro širokou škálu činností jako je monitorování katastrof a záchranných operací.


vybrané technické parametry



satelit: Eutelsat 9B
plánovaná pozice: 9°E
výrobce satelitu: Airbus Defence and Space (Francie)
platforma: Eurostar E3000
počet fyzických transpondérů v Ku pásmu: 50
pásmo transpondérů: 10,7 až 10,95 a 11,7 až 12,5 GHz
očekávaná životnost: minimálně 15 let
pokrytí: Evropa, subregiony v severní, střední a jižní Evropě

redakce





Reklama




Vybrané články