Quantcast

Nejvíce satelitních abonentů v ČR má Skylink, na Slovensku Telekom

| Tisk

Nejúspěšnější satelitní platformou s placenou televizí (pay-tv) je v České republice Skylink od lucemburské mediální skupiny M7 Group. Na Slovensku má většina klientů služby od Slovak Telekomu. Vyplývá to z reportu operátora platformy Skylink.

Placená televize na satelitních platformách

V České republice si nejvíce satelitních domácností na konci roku 2015 zvolilo placenou televizi provozovatele platformy Skylink. Pay-tv na Skylinku využívá 350 tisíc domácností (60% satelitních domácností. Druhou největší platformou z pohledu počtu klientů je Digi TV CZ se 120 tisíci klienty (20% podíl na trhu). Na třetím místě je platforma freeSAT se 118 tisíci klienty (20% podíl).


obrázek

▲ Graf č. 1 - Placená satelitní tv v Česku od roku 2006

Jiné podíly mají DTH platformy na Slovensku. Hlavním hráčem na pay-tv DTH trhu je skupina Slovak Telekom (platformy Magio Sat, Nová Digi TV SK), která měla na konci loňského roku 270 tisíc předplatitelů (54% podíl na satelitním trhu). Na druhé pozici se umístil Skylink se 175 tisíci abonenty (35% podíl). Trojkou na slovenském DTH trhu je freeSAT s 58 tisíci předplatiteli (11% share).


obrázek

▲ Graf č. 2 - Placená satelitní tv na Slovensku od roku 2006

Zdroj signálu pro hlavní televizor v domácnosti

Nejčastěji využívaným způsobem příjmu televizního vysílání je v Česku DVB-T. Pozemní digitální vysílání využívá 1,925 milionu domácností (46%). Nejčastějším způsobem příjmu tv programů je satelitní televize, kterou má 1,425 milionu domovů (34% share). Třetím největším dodavatelem televizních signálů je kabelová televize se 610 tisíci domácnostmi (14%). Televizi přes internetový protokol využívá 240 tisíc klientů (6%).


obrázek

▲ Graf č. 3 - Hlavní zdroj příjmu tv programů v České republice

Hlavním zdrojem příjmu televizních programů na Slovensku jsou satelity, které využívá 1,048 milionu domácností (50%). Kabelovou televizi si platí 530 tisíc domácností (25% share). Pozemní digitální vysílání se umístilo na třetím místě se 262 tisíci domácnostmi (13%). Na posledním místě je IPTV se 260 tisíci domácnostmi (12% podíl).


obrázek

▲ Graf č. 4 - Hlavní zdroj příjmu tv programů na Slovensku

Satelitní platformy

Nejvíce satelitních domácností v České republice využívá služby operátora platformy Skylink. Provozovatel má celkem 1,185 milionu aktivních karet (83% podíl na českém satelitním trhu). Do tohoto počtu jsou zahrnuti klienti s placenou nabídkou i zákazníci, kteří využívají jen balíček DIGITAL a platí servisní poplatek. Na druhém místě je Digi TV se 120 tisíci abonenty (9%) a na třetím místě freeSAT by UPC Direct s 8% podílem na satelitním trhu.


obrázek



▲ Graf č. 5 - Podíly satelitních platforem v Česku

Více než 2/3 slovenských DTH domácností (710 tisíc, 68%) sleduje programovou nabídku Skylink (pay-tv + nabídka DIGITAL). 270 tisíc domácností na Slovensku (26%) má satelitní televizi od Slovak Telekomu, 68 tisíc domovů (6%) programovou nabídku freeSATu.


obrázek

▲ Graf č. 6 - Podíly satelitních platforem na Slovensku

▲ Graf č. 5 a 6 vznikl s ohledem na skutečnost, že Skylink nabízí vedle klasické pay-tv také "bezplatnou" televizní nabídku, která je na kartách aktivní po úhradě již zmíněného servisního poplatku.

redakce





Reklama




Vybrané články