Quantcast

Ústavní soud: Ligu mistrů může vysílat jen O2 a ČT

| Tisk

Přímé přenosy z fotbalové Ligy mistrů UEFA (Champions League) může na území České republiky aktuálně vysílat pouze společnost O2 a ČT (Česká televize). Rozhodl o tom Ústavní soud, který ponechal v platnosti předběžné opatření Městského soudu.

Společnost O2 nakupila exkluzivní vysílací práva pro všechny zápasy Ligy mistrů s výjimkou jednoho zápasu týdně, který je poskytován na bezplatném programu České televize. O2 přináší všech 7 zápasů na programu O2 Sport, který je dostupný jen zákazníkům internetové platformy O2 TV.

O2 se rozhodla bránit svoji investici do nákupu výhradních vysílacích práv žalobou operátorů, kteří poskytovali zahraniční programy jako STV1/Jednotka (Slovensko) či ZDF (Německo). Městský soud vydal předběžné opatření, kterým nařídil prakticky všem operátorům blokovat vysílání zahraničních vysílatelů na území České republiky v době vysílání zápasů Ligy mistrů.



Předběžné opatření mělo dopad nejenom na kabelové operátory ale i provozovatele satelitních platforem. Operátoři satelitních sítí museli v době přenosů z Ligy mistrů na českých kartách blokovat distribuci programu Jednotka slovenského veřejnoprávního vysílatele RTVS (Rozhlas a televize Slovenska). Oproti kabelovým operátorům mají provozovatelé satelitních platforem jednu výhodu - nemusejí řešit blokování distribuce německé veřejnoprávní televize ZDF, což ani technicky není možné. Díky tomu mohou satelitní diváci nadále sledovat utkání LM na ZDF nadále bez přerušení a jakýchkoliv regulací.

Vybrané zápasy z Ligy mistrů UEFA vysílá ze sousedních zemí vedle slovenské Jednotky a německé ZDF také rakouská veřejnoprávní ORF na svém prvním programu (ORFeins).

redakce





Reklama




Vybrané články